Back to top

Vegyék, vigyék...

Immár hagyományosnak számít, hogy júliusban Pécsett az ormánsági termelők által adományozott dinnyével népszerűsíti közös rendezvényén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete ezt az egészségre különösen jó hatást gyakorló gyümölcsöt.

A szabadföldi dinnye betakarítása ebben az esztendőben július 10-vel kezdődött el, ezért rendhagyó időpontban, a korábbinál két héttel később rendezték meg a dinnye népszerűsítését szolgáló eseményt Pécsett. Idén a másfél tonna ormánsági dinnyét a szigorú egészségügyi előírásokhoz igazodva ugyan szeletelve is kínálták, de 40 dekás kiszerelésben, poharakban, kockára vágva is elvihették magukkal a görög, valamint sárga- és cukordinnyét az érdeklődők.

- Nagy szükség van az ilyen jellegű rendezvényekre, annak érdekében, hogy minél nagyobb körben népszerűsítsük a magyar dinnyét

Folyamatosan kínálták a dinnyét
- mondja Rittlinger József, a NAK Baranya megyei elnöke. - Folyamatosan csökken a dinnyeterület, a húsz évvel ezelőtti 6-8000 hektárról mára 3500 hektáron termesztenek dinnyét, amelyen idén az előzetes számítások szerint 150-170.000 tonna terem. Baranya megyében az Ormánságban, évtizedek óta 130 hektáron foglalkoznak dinnyetermesztéssel, amelyről átlag 5-6000 tonna dinnyét szednek le a termelők. Örvendetes az is, hogy nemcsak a termőterület nagysága változatlan, de a nagyok mellett a kicsik is mind talpon maradtak. A dinnyézés több száz családnak jelent ebben a térségben megélhetést. Ez annak is köszönhető, hogy a termelők a tőlük rendszeresen vásárlók igényeinek megfelelő fajtákat termesztenek.

A legkeresettebbek a 4-6 kilogrammos dinnyék, valamint a magszegény fajták is egyre népszerűbbek..

Mint mondja, érdemes volt belevágni a hazai dinnye népszerűsítését megcélzó programba, ugyanis hatására mára az egy főre eső éves mennyiség 12 kilogrammra nőtt, de elképzelhető, hogy az elhúzódó meleg időjárásnak köszönhetően újabb két kilogrammal is nőhet ez a mennyiség. A Baranyában megtermelt dinnye mennyisége nemcsak a megye lakosságát látja el, de jut belőle az egész ország piacaira, boltjaiba, de még külföldre is.

Idén sok nehézséggel kellett szembenézniük a dinnyetermesztőknek, különösen az Ormánságban, ahol a jég jelentős károkat okozott az ültetvényekben. A dinnyét 10-15 hektárnyi területen teljesen elverte a jég, 30 hektáron pedig 20-30 százalékos kár keletkezett a termésben. Mindemellett az import dinnye árával is fel kell venniük a versenyt. Az utóbbi évek jelentős eredménye, hogy már van olyan nagy áruház, amelyik csak hazai dinnyét forgalmaz, az árak is megközelítik az import dinnyéét, kilónként 130-170 forintért kínálják.

A magyar dinnye nagy előnye, hogy már másnap, ahogy leszedték a piacokon, áruházakban megvásárolható.

- A dinnye munkaigényes növény, sok a kézimunka a termesztése során, nem egyszerű feladat munkásokat találni erre, ahogy a leszedéséhez sem, pedig napi 15.000 forintot is fizetnek ezért a termelők - hangsúlyozza Rittlinger József. - A munkák már január-februárban kezdődnek a palántaneveléssel, majd a kiültetésükkel folytatódnak április elején, ekkor kerülnek ki a földbe az első palánták a fólia alá, és ezzel elindul az a folyamatos munka, amelynek eredményeként, a folyamatos érés lehetővé teszi, hogy egészen szeptember végéig kapható legyen hazai dinnye a piacokon.

Készülnek a dinnyszeletek

Az agrárkamara és a kormány is számos módon segíti a termelőket, ettől az évtől már nem előírás, hogy csak a termelő árusíthatja a dinnyét, ezt a családtagja, vagy akár az alkalmazottja is megteheti. E mellett sikerült az adózásban is jelentős változást elérni, kedvező adózási sávok alakultak ki, amelyek folyamatosan igazodnak a minimálbérhez. A szezon kezdetével egy időben megjelennek a piacon a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének piros-fehér-zöld matricáival ellátott dinnyék is, amelyekről nemcsak az olvasható le, hogy melyik megyében termesztették, hanem a termelő kódszáma is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

30 éves az Axiál: „Ma is ugyanabba az irányba utazunk”

„Az Axiál Kft. fejlődése európai mércével mérve is rendkívüli, 30 év alatt a nagy nyugat-európai mintákat követő kisvállalkozásból követendő hazai példává váltunk.” – írta az AXIÁL Híradó jubileumi, a cég 30. születésnapjára megjelenő számában Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető.

Szörp, szirup, tinktúra, tea

A 2012-es bükkszentkereszti gyógynövénynapokon kínálta először szörpjeit Kriván Nikolett. Olyan nagy volt azonban az érdeklődés irántuk, hogy jól működő kávézója mellett még abban az évben megalapította Bükkszentkereszten a Büxirup Manufaktúrát.

Követendő példa az ezeréves határnál

Vannak olyan vidékek Romániában, ahol még mindig visszafogottan gondolkodnak a mezőgazdasági társulásról, mert egyesek emlékezetében még mindig elevenen él a szocialista tervgazdaságon alapuló termelőszövetkezeti rémálom. Szerencsére, a rendszerváltás óta eltelt 30 esztendő alatt felnőtt egy nemzedék, amelynek a tagjait már nem kísérti a múlt szelleme.

James Bond lecserélte ikonikus koktélját

A Heineken egy új reklámfilmet mutatott be az új James Bond film, a Nincs idő meghalni közelgő bemutatójának alkalmából, „Worth The Wait”, (Megéri a várakozás) címmel, melynek főszereplője maga James Bond megtestesítője, Daniel Craig.

Jogvesztő határidő közeleg - Szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Egy hetük maradt csupán az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig uniós és unión kívüli országokból is kérhetnek visszatérítést 2020-as vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.

A világjárvány óta egyre többen (és többet) költenek online vásárlásra

A brit vásárlók mintegy 70%-a állítja, hogy az online és mobiltelefonon történő vásárlás vált a kedvenc vásárlási módjává, szemben a koronavírus-járvány előtti kevesebb mint 50%-kal – derült ki a Credit Karma személyi pénzügyi startup cég tanulmányából.

A digitalizált állattenyésztés a kiszámítható jövő kulcsa

Földünk népességnövekedésével az állattenyésztésnek is tartania kell a lépést: ki kell szolgálnia a megnövekedett igényeket a húsáruk iránt úgy, hogy közben az állatjólléttel, a környezeti fenntarthatósággal és a közegészségüggyel kapcsolatos aggályokat is figyelembe veszi.

Elindul a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program második üteme

Az Agrárminisztérium 2021-ben a Vidékfejlesztési Program keretében 527 milliárd forint összegben ír ki új pályázatokat - jelentette be Nagy István.

Látványosan fejlődik a hazai állattenyésztés

„A magyar mezőgazdaság sohasem lehet sikeres sikeres állattartók nélkül”, de ha minden nap a túlélésről szól, nagy bizalom kell a beruházásokhoz, amelyek nélkül nem lehet versenyképes az ágazat – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitóján, Hódmezővásárhelyen.

Az agrárium égető problémáira hoznak megoldást a startupok

Szeptemberben kezdetét vette a NAK TechLab harmadik agrár startup inkubációs programja, amelyben olyan friss vállalkozások, új típusú fejlesztések támogatása zajlik, melyek elősegítik az agrárium digitalizációjának előremozdítását. A három hónapos programban új agrárszolgáltatások megjelenését megalapozó projektek indulhatnak a startupok és nagyvállalatok között.