Back to top

Virágbemutató a Gyöngyösi sétányon

Immár 19. alkalommal rendezte meg Budapest 13. kerületének önkormányzata a Gyöngyösi sétányon az egynyárivirág-bemutatót és kertbarát sétát. A sétányon idén is több ezer tő egynyári virágot ültettek ki.

A tájépítész és kertészeti szakma által is jegyzett kerületi zöldítés mintaértékű, szép példája annak, hogyan lehet lakótelepi környezetben is esztétikus, élettel teli, a városlakók életminőségét javító zöldfelületet létrehozni.

Már hagyománynak számít a Gyöngyösi sétányon az egynyárivirág-bemutató és kertbarát séta

Tizenöt hónap bezártság után nagy szükség van az élményekre; a változatos közterületi virágkertek pedig a színek harmóniájával esztétikai élményt nyújtanak és megnyugtatják az embereket – emelte ki Tóth József, a kerület polgármestere a bemutatót megnyitó beszédében. Mint mondta, a hosszú pandémiás időszak alatt az önkormányzat továbbra is kiemelt feladatként kezelte a zöldterületek gondozását, majd megemlítette a kerület két nagyobb fejlesztését is, a Vizafogó-part kiépítését, amelynek alapkőletétele a közelmúltban történt meg, valamint a Csángó lakótelep zöldfelületének megújítását.

Negyvenezer tő egynyári

Hozzátette, hogy a kerület közterületein 2021-ben mintegy negyvenezer tő egynyári virágot ültettek el, ebből a Gyöngyösi sétányon körülbelül ezer négyzetméterre huszonegyezer egynyári virág került különböző alakzatokban, változatos színű ágyásokban:

az ültetést szakemberek tervezték, akik folyamatosan figyelik a növények állapotát.

Mintegy 4500 pistike került az ágyásokba
A fajták kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy tartósan díszítsenek, bírják a városi körülményeket. A virágbemutató a kerületi lakóknak egyben szakmai fórum is volt, amelyre eljöttek a kertészszakma képviselői, és olyanok is, akik részt vettek a lakossági zöldterület-védnökségi pályázaton, a tiszta utca rendes ház pályázaton, és az udvarzöldítés pályázaton. Tóth József beszámolt arról is, hogy a kerületi önkormányzat működésének és fejlesztési stratégiájának három pillére van: lakásépítések, kereskedelmi és szolgáltató egységek építése, illetve a megfelelő infrastrukturális és rekreációs környezet kialakítása az itt lakóknak, dolgozóknak, átutazóknak. Ez utóbbi munkát fogja össze jelenleg az AngyalZöld 3.0 program, amelynek része az életminőséget jelentősen befolyásoló zöldfejlesztés.

Az önkormányzat több mint egymillió négyzetméternyi zöldterületről – 59 parkról – cserjékről, több mint 30 ezer faegyedről, öntözőhálózatról, kutyafuttatókról gondoskodik.

Árvalányhaj és vadvirágos rét

Bubláné Latinovits Eszter, az ágyások kivitelezését végző Parkfenntartó Kft. cégvezetője szakmai tájékoztatójában pontos részleteket árult el a virágágyások növényösszetételéről. Mint mondta, az elmúlt bő egy év nehézségei, a járványhelyzet után gyönyörűen megvalósulhatott a Gyöngyösi sétány kiültetése. Idén a sétányra összesen 21 700 tő egynyári növényt ültettek el, ebből 9300 dugványról, 12 400 tő pedig magról szaporított növényként került az ágyásokba. Nagy mennyiségben látható a sétányon (kb. 4500) Impatiens x hybrida Sunpatiens (pistike), amelyet mind az árnyékos, mind a napos ágyásokban alkalmaztak. A sétány melletti szökőkút körül 2700 tő található, több helyen Ipomoea batatas (dísz-édesburgonya) zöld és bordó levelű változatával társítva.

Idei újdonság a kiültetésekben az árvalányhaj

Mint mondta, a tervezők kedvelik az Ipomoeát, mert egy négyzetméter felületre csupán hét-nyolc tő szükséges, és gyönyörűen teríti az ágyást.

A sétányon ebből a növényből mintegy 1300 tő került idén kiültetésre. Idén először látható az ágyásokban Stipa tenuissima (árvalányhaj), ebből a vegyes kiültetésekbe 700 tövet ültettek el. Nagy foltokban jelenik még meg a Rudbeckia hirta (kúpvirág) Sárgarigó, valamint a Nicotiana alata (díszdohány) Hópehely nevű fajtája, amelyekből 2000 tövet ültettek el. A sétány tervezésekor nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy jellemzően vegyes ágyások díszítsék a teret, így több mint 400 négyzetméteren láthatók ilyen típusú kiültetések. Ugyanakkor idén is alakítottak ki vadvirágos magvetéssel ágyásokat a Gyöngyösi sétányon. Ezek a természethez közeli megjelenésükkel megtörik a városi hangulatot, egyszerűségük és szépségük vonzza a tekintetet. Ezek az ágyások olcsóbban tarthatók fenn, de folyamatos öntözéssel, karbantartással gondoskodik róluk a kerület.

A vegyes ágyásokban hat-nyolcféle, egy nagy ágyásban pedig tizenegyféle növényt társítottak össze.

Több ágyásban is megjelenik a tavirózsa motívum
A sétányon a hagyományos kiültetés is megtalálható, itt egyöntetű színeket alkalmaztak, amellyel a vadvirágos rét színvilágát emelték ki. A sétány egyik érdekessége idén a piros-fehér ágyás, amelyben nyolcféle növényből (hat piros és két fehér) állították össze a növénytársítást. Szintén az idei év különlegessége, hogy a sétány elején a három szökőkutat övező ágyásban, illetve a sétány végén található ágyásban ugyanaz a motívum, a tavirózsa jelenik meg, csak más virágkiültetés, más növény használatával.

Hideg után nagy meleg

A növények kiültetésére idén május közepén került sor, sajnos azt követően két-három hétig nagyon hideg volt, tudtuk meg a szakembertől. Ez a hosszan tartó alacsony hőmérséklet bizonyos növényeken nyomot hagyott, mert megfáztak, az édesburgonya zöld levelű változata például antociánosodott, ezeket helyenként új növényekkel kellett pótolni.

Az ültetés előtt a korábbi évekhez hasonlóan talajvizsgálatot végeztek, az eredmény alapján tudják megfelelően pótolni a tápanyagokat ahhoz, hogy a növények a legszebb formájukat mutassák egész nyáron át.

A növényápolásban nehézséget okozott, hogy a két-háromhetes májusi hideget követően nagyon hirtelen emelkedett a hőmérséklet. Az automata öntözőrendszer állításával igyekeztek a lehető legjobb vízellátásról gondoskodni, de még emellett is szükség van a kézi öntözésre. Az időjárás számos növényvédelmi problémát is előidézett, mert a hideg, majd az azt követő hirtelen jött kánikula kedvezett a lisztharmat, a peronoszpóra és különböző egyéb gombás betegségek terjedésének, ezért az elmúlt hetekben akár öt-hatnaponta permeteztek, illetve gombaölő szeres beöntözést végeztek.

A szervezők nagy gondot fordítottak a növénynevek jelölésére

A sétány ágyásainak növényösszetételéről minden érdeklődő pontos információkat kaphatott, hiszen a szervezők nagy gondot fordítottak a növénynevek jelölésére, a rendezvényen pedig nyomtatott lista formájában is elérhetők voltak a magyar és latin fajtanevek.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/29 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kápiatermesztés, napra pontos tervezéssel

A nyírségi Vasmegyerben két évtizede termeszt kápiapaprikát Szunyogh András és fia. Sikerük titka a pontosság, és az, hogy nyitottak a fejlesztésre, az újdonságokra. A számukra legmegfelelőbb fajta mellett biostimulátorokat és rendhagyó technológiai módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy akkorra időzíthessék a termés betakarítását, amikor az a legjobb áron eladható.

A természetvédőknek fejfájást okoz a pampafű terjeszkedése

A magas és szépséges növénynek mutatós virágbugája van, és a tengerpartokon, a városokban vagy akár a kertekben is otthon érezheti magát. A természetvédők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a pampafű (Cortaderia selloana) káros invazív faj, amely Dél-Európa egyes részeit fenyegeti.

Fák öntözése okosan

​​​​​​​Egy új módszernek köszönhetően nagyon sok vizet lehetne megtakarítani a városi fák öntözése során. Az intelligens öntözőrendszerekkel a jövőben minden fa az igényeinek megfelelő mennyiségű vízhez juthat. A kutatást a hohenheimi egyetem részvételével Frankfurtban végezték, a tapasztalatokat a közelmúltban összegezték. 

A bodzafelvásárlók és -feldolgozók működését ellenőrizték a növényvédőszerekre fókuszálva

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein.

A kis tavak természetvédelmi szerepe

Magyarországon az emberek mintegy 70 százaléka városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként funkcionálnak, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Készül a drónos jogszabály

A mezőgazdaság műszaki és informatikai fejlődése rengeteg új lehetőséget kínál, ezek közé tartozik a drónok használata is. A drónos növényvédelem lehetőségeiről és korlátairól beszélt Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának vezetője növényorvosoknak.

Bemutató Dalmandon és Nádudvaron

Idén sem változtatott a bevált hagyományon a KITE Zrt. Augusztus 31-én Dalmandon, szeptember 7-én pedig Nádudvaron tartottak fajtabemutatót szemes kukoricából, szemes cirokból, napraforgóból és szójából. Ebben az évben a dalmandi kísérlet sikeredett látványosabbra, attól és a megszokottól is elmaradtak egy kicsit a nádudvari látnivalók.

Süngarázzsal a sünökért

A meseállatkának is beillő sün a lassan közeledő rossz idő beköszöntével elvackol a számára megfelelő búvó- és telelőhelyére. Azonban városi környezetben nem mindig talál ilyen helyet, ezért adunk néhány tippet egy összkomfortos süngarázs elkészítéséhez.

Száznál is több innovátor és start-up nyújtott be projekteket a fenntartható fejlődés köré szervezett versenyre

Szeptember 30-ig meghosszabbította a jelentkezési határidőt a BASF Innovation Hub versenyére.

Júliusban tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júliusban harmadik hónapja gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak növekedési üteme: átlagosan 21,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban, ami 0,8 százalékponttal nagyobb az előző havi emelkedésnél - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.