0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Virágbemutató a Gyöngyösi sétányon

Immár 19. alkalommal rendezte meg Budapest 13. kerületének önkormányzata a Gyöngyösi sétányon az egynyárivirág-bemutatót és kertbarát sétát. A sétányon idén is több ezer tő egynyári virágot ültettek ki.

A kerületben hosszú évek óta kiemelten figyelnek a zöldfelületek bővítésére és minőségi fejlesztésére, zöldítési munkáik szép példái annak, hogy lakótelepi környezetben is lehet mutatós, a városlakók életminőségét javító zöldfelületeket létrehozni.

Ökojátszóteret avattak

Néhány nappal a virágbemutató előtt adták át a Gyöngyösi sétányon a kerület első ökologikus játszóterét, hogy támogassák a környezeti nevelést. A kialakítás környezettudatos életmódra tanítja a legkisebbeket, de figyelembe veszi a fenntartás és a játszótér használhatóságának szempontjait is. Fontos elemei az oktató, nevelő játékok. A gyerekek megismerhetik a megújuló energiaforrások használatát a víz- és szélkerék, valamint a napelem révén. A korábbi játszóelemek közül a népszerű tűzoltóautót megtartották, a többit azonban természetes anyagokból, főként fából készült eszközökre cserélték. Az ivókúton kívül rovarhotelek, madárodúk, madáretetők és -itatók, mezítlábas ösvény, mászószikla és falépcsős elemek is helyet kaptak a megújult játszótéren, amelyet több mint 200 tő cserje, gyepszőnyeg, talajtakaró növények, és több száz évelő növény díszít. A szelektív hulladékgyűjtés mellett komposztálásra alkalmas helyet is kialakítottak.

Újlipótvárosban idén eddig 19 420 négyzetméternyi felület újult meg, az év hátralévő részében 7 helyszínen további 12 100 négyzetméteren végeznek majd nagyobb környezetfejlesztő munkát, összesen mintegy 2,4 milliárd forint értékben. A 13. kerületi önkormányzat már több mint 1,3 millió négyzetméter zöldterület fenntartásáról gondoskodik, emelte ki Tóth József polgármester a virágbemutatón. További számokban kifejezve ez azt is jelenti, hogy az önkormányzat feladata megszervezni a mintegy 31 ezer közterületi fa, a több mint ötven játszótér csaknem ötszáz játszóeszközének, valamint a huszonnégy fitneszpark mintegy 200 eszközének karbantartását. Az előző rendkívül aszályos években megnövekedtek az öntözési igények is, így a parkok megfelelő színvonalát nem könnyű megőrizni.

Több helyen már szárazságtűrő növényeket telepít az önkormányzat, illetve ha szükséges, a telepített öntözőhálózaton kívül lajtos kocsikból pótolják a növények vízigényét.

Jó példával szolgálnak

A hosszú múltra visszatekintő egynyári-­virág-bemutató célja, hogy a meghívott szakembereknek és kerületi lakosoknak bemutassák a költséghatékony zöldítési lehetőségeket, és felhívják a figyelmet arra, hogyan lehet a megváltozott klimatikus viszonyok között is fenntartható, esztétikus, egész nyáron át virágzó ágyásokat kialakítani.

A 13. kerület számos pontján találhatók egynyári kiültetések, idén összesen 22 ezer tő egynyári virágot helyeztek el mintegy 1100 négyzetméternyi felületen.

Ugyanakkor növekszik azoknak a területeknek a nagysága is, ahol az egynyáriak helyett évelőket ültettek az ágyásokba, például a Babér utcában, a Gyermek téren, a Dagály utcában, a Kárpát utcában és a Róbert Károly körúton. Arányait tekintve azonban továbbra is legnagyobb felületen az egynyári virágok díszítenek.

A Gyöngyösi sétány virágágyásainak tervezését és kiültetését évek óta a Parkfenntartó Kft. végzi. Idén a sétány kicsit máshogy néz ki, mint az előző években, mondta a cég vezetője, Bubbláné Latinovics Eszter, mert felújítás miatt az eddig csaknem 1000 négyzetméter helyett csak 765 négyzetméter állt rendelkezésükre. Az ágyásokat 16 400 tő egynyári növény díszíti, amelyből 12 200 tő dugványról, 4200 tő magról szaporított.

Évről évre egyre nagyobb számban ültetnek dugványról szaporított egynyáriakat, mivel szebb látványt mutatnak a nyár folyamán, illetve a vegyes kiültetésekben jobban alkalmazhatók.

Minden évben szeretnének valami újat, valami mást bemutatni a lakóknak. Így idén klasszikus, nagy színfoltokkal díszítő és tarka, sokféle növény harmonikus összeültetésével kialakított ágyások is láthatók. A virágkiültetés előtt ebben az évben is alaposan előkészítették az ágyások talaját, mert az intenzív, folyamatos virágzás alapfeltétele, hogy megfelelő közegben fejlődhessenek a növények.

A szökőkút körül elültetett díszcsalán alakja eltér az elvárttól, a talaj és az öntözővíz vizsgálatával igyekeznek fényt deríteni az okokra. Azt gyanítják, hogy az öntözővízben vagy a talajban felhalmozódott sók miatt nem tudják fölvenni a növények a tápanyagot.

Egy ágyás kivételével a rózsaszín és a lila színárnyalat uralja az ágyásokat. A vadvirágos rétfelületek több éve sikeresen debütáltak a kerületben, azokat magvetéssel hozta létre az önkormányzat, idén pedig elegánsabbá tették azzal, hogy elé fehér és sárga színű növényeket ültettek.

A sétányt május 23–24-én telepítették be, ám a hideg, esős időjárás és az elhúzódó tavasz miatt a növények nehezebben fejlődtek. Utána meg hirtelen érkezett a nagy meleg, így növényvédelmi gondok is adódtak. A tripszek és a peronoszpóra ellen többször védekeztek. Az automata öntözőrendszerrel egész nyáron át tápoldatoznak, a nagy hőségben pedig kézzel is öntöznek.

Szakmai séta

Az egynyárivirág-bemutató része volt az ágyások körül vezetett szakmai séta, amelyen a helyi lakosok mellett a kertészszakma képviselői is részt vettek.

A kiültetés tervezésénél a színek harmóniája mellett természetesen a fajok ökológiai igényeit is figyelembe vették, így a napos, félárnyékos és árnyékos területeken más-más a fajtaösszetétel.

Nagy számban látható a sétányon Verbena bonariensis (ernyős verbéna), Impatiens x hybrida Sunpatiens (nebáncsvirág), mind az árnyékos, mind a napos ágyásokban. A sétány melletti szökőkút körül az évek óta sikeresen ültetett Ipomea batatas (dísz édesburgonya) bordó levelű változatát idén Coleus x hybrida és Impatiens NG (új-guineai nebancsvirág) fajtákkal társították. Mint Bubbláné Latinovics Eszter elmondta, a tervezők kedvelik az Ipomea-t, mivel egy négyzetméterre elegendő csupán hét-nyolc tövet ültetni, és gyönyörűen teríti az ágyást. Nagy foltokban jelenik meg a sétányon a Nicotiana alata Hópehely (díszdohány), a Coleus blumei, a Begonia hyb­rida és a Begonia semperflorens változatai, és számos magyar nemesítésű egynyári növény, például a Tagetes patula Csemő, a Rudbeckia hirta Mackó, Botond, vagy Aranyálom. Idén újdonság, hogy ismét ültettek Cleome spinosa (Kleopátra tűje), illetve Angelonia angustifolia (keskenylevelű angyalfüzér) fajtákat is.

A sétány tervezésekor, nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy jellemzően vegyes kiültetésű ágyások díszítsék a teret, így több száz négyzetmétert foglalnak el az ilyen típusú kiültetések.

Az ágyásokat őszig tartják fenn rendszeres öntözéssel, tápoldatozással, kézi gyomlálással, kapálással, majd kétnyári dísznövényeket, százszorszépet, nefelejcset, árvácskát, illetve hagymás növényeket, tulipánt, jácintot, nárciszt telepítenek. Később, az egynyári növények kiültetése előtt a hagymákat kiszedik a földből, és szétosztják a kerületi lakosoknak.

Forrás: Kertészet és Szőlészet