Csatári Enikő, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának hallgatója harmadik lett a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencián.
A növényi tejhelyettesítők alkalmazhatóságát kutatta a pszeudotejcsokoládék fejlesztésében.
Az SZTE elsőéves, MA-s Élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök szakos hallgatója először mérettette meg magát az OTDK-n, ahol egy szoros verseny résztvevőjeként került a virtuális dobogó 3. helyére, adta hírül az egyetem honlapja.
A kutatása során az elsődleges cél az volt, hogy egy magas szárazanyag-, és zsírtartalmú növényi italt készítsen. Az elkészített növényi italokból könnyebb volt növényi “tejport” készíteni, ugyanis a víztartalom elpárologtatása után több szárazanyag maradt vissza. Illetve az általa készített “tejporok” ízletesebbek voltak, amely a csokoládé készítése során fontos szempont.
Így a kísérlete eredménye kókuszos-rizses, mandulás és kesudiós „tejpor” lett.
A Magyar Élelmiszerkönyv többek között leírja, hogy a tejcsokoládé legalább 18 százalék tej szárazanyagot, amely részben vagy egészen dehidratált teljes tej, félig- vagy teljesen fölözött tej, tejszín, vagy részben vagy teljesen dehidratált tejszín, vaj vagy tejzsír, továbbá legalább 4,5 százalékban tejzsírt kell tartalmazzon. Csatári Enikő az egyetem honlapján kifejtette: mivel az ő csokoládéjában nem állati eredetű tejszármazék van, emiatt lett a pszeudo-, azaz áltejcsokoládé a neve.