Back to top

Így fakasztanak vizet a levegőből Etiópiában: egy fügefa féle adta az ötletet

Tiszta ivóvíz a levegő tavaiból… A tiszta víz hiányának problémája világszerte több mint egy milliárd embert érint. De vizet nem csak a földből nyerhetünk, a légkör mindenhol adott és tartalmazza a víz elképzelhető legtisztább formáját. Ebből kifolyólag lehetővé válik, hogy egy ügyes szerkezettel ivóvízhez jussunk még a legaszályosabb, legszárazabb helyeken is.

ww.jpg

Fotó: youtube
Földünk számos országában még korunkban sem könnyű vízhez jutni, a legközelebbi „forrás” nemritkán többórányi távolságban van, a tavak sekélyek és védtelenek, ezért gyakran szennyezettek, és természetesen osztozni kell rajta az állatokkal.

Egy nemes küldetés születése

Arturo Vittori 2012-ben sorsdöntő jelentőségű látogatást tett Etiópia északkeleti régiójában, ahol elkülönült kis közösségek próbálnak boldogulni folyóvíz, áram és toalett nélkül. A lehangoló valóság súlyát ugyan némileg enyhíteni próbálja a természeti környezet szépsége, de az emberhez méltó élethez ennél mégis kicsit több szükségeltetik. Hasonlóképpen gondolhatta ezt ő is, mert mióta látta ezeket a feltételeket küldetésének tekinti, hogy megoldást találjon erre az égetően fontos problémára, és ivóvizet biztosítson a rászorulóknak. Ezért vette kezdetét a „Warka Tower” projekt megvalósítása.

Az ötletadó növény

Az elnevezését az Etiópiában őshonos, óriási vad fügefa (Ficus vasta) helyi neve után kapta. A warka-fa fontos eleme az ottani ökoszisztémának, valamint kulturális szerepet is betölt, hiszen nagy becsben tartott árnyékos gyülekezőhelye a közösség tagjainak, és természetesen gyümölccsel is szolgál. A vízgyűjtőt tehát az elejétől fogva úgy tervezték, hogy képes legyen hasonló funkciókat betölteni.

ww2.jpg

Fotó: youtube
Az ősi tudást követve

A Warka Water alakja egy stilizált fát jelenít meg, mely a kondenzációt elősegítő speciális hálók segítségével naponta képes akár 100 liter vizet kiszivattyúzni a száraz etióp légkörből.

Legfőbb értékei között olyan lényeges szempontokat találunk, mint hogy rendkívül könnyű, alacsony beruházási költségeket igényel, egyszerű a kivitelezése és a használata, független az infrastruktúrától, tiszteletet mutat a környezet iránt, mely kivételesen szép építészeti megoldással párosul.

Az olasz építész alázatosan tanulmányozta a helyi kultúrát, a kézművességet, az építkezési eljárásokat, az elfeledett, ősi hagyományokat, azután ezekre alapozva készítette el a terveit. Ezért nem tartja igazán magáénak ezt a „felfedezést”, sokkal inkább tekinti az elfeledett tudás felelevenítésének, mivel múltban több ősi civilizáció alkalmazott különféle stratégiákat a víz levegőből történő gyűjtésére.

2015-ben készült el az első kísérleti warka torony a dél-etiópiai Dorze-ban, ami sikerként könyvelhető el.

A szerkezet vázát bambuszból készítik, erre speciális poliészterszövet támaszkodik, ami a hideg felületén csapdába ejti a levegő víztartalmát és folyékony vízzé alakítja. A toronyból különféle formák készültek, és van már warka ház (aktív építmény) is, mely a vízgyűjtést a lakótér körül végzi, majd a víz bevezetődik a ház alatti tárolóba.

ww3.jpg

Fotó: youtube
Vizet ad és közösséget kovácsol

Mind Arturo Vittorira, mind az általa megálmodott vízgyűjtő alkalmatosságra igaz, hogy körülötte találkozhatnak, összegyűlhetnek, tapasztalatokat cserélhetnek az emberek. Olyan nemes célok érintettek még ebben a projektben, mint az egészségügyi feltételek javítása, a csecsemő-halandóság csökkentése, a lakókörnyezet biztonságának javítása, a helyi gazdaság megerősítése, a kulturális értékek megőrzése, és nem utolsó sorban több időt biztosítani a nőknek a gyermekgondozásra.

A közelmúltban több helyen (Haiti, Madagaszkár, Kolumbia, Brazília, India, Sumba és Kamerun) találtak hasonló problémákat, ahol szintén elkél a segítség. Így jelenleg folyamatban van a Warka falu építése Kamerunban, és az elképzelések szerint eljuttatják Haitire és ahova még csak tudják, csak legyen elég sok nagylelkű adományozó.

Warka Water towers harvest drinkable water from the air | Design | Dezeen

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fák öntözése okosan

​​​​​​​Egy új módszernek köszönhetően nagyon sok vizet lehetne megtakarítani a városi fák öntözése során. Az intelligens öntözőrendszerekkel a jövőben minden fa az igényeinek megfelelő mennyiségű vízhez juthat. A kutatást a hohenheimi egyetem részvételével Frankfurtban végezték, a tapasztalatokat a közelmúltban összegezték. 

A kis tavak természetvédelmi szerepe

Magyarországon az emberek mintegy 70 százaléka városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként funkcionálnak, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Éjjel és holnap érkezik csapadék

Átalakul időjárásunk, lehűlés jön, pénteken nagy területen jelentős csapadékkal. Az esőre nagy szükség van, a talaj termőrétege szinte országszerte igen száraz, a kelésben lévő, vagy éppen kikelt repce szomjazza a csapadékot.

Csaknem kilenc tonna hulladék gyűlt össze a II. Bodrogi PET Kupán

Csaknem kilenc tonna, összesen 1256 zsák hulladék gyűlt össze a II. Bodrogi PET Kupán, a rekord mennyiségű hulladékot a programon részt vevő csapatok a folyó Sárospatak és Bodrogkeresztúr közötti szakaszán négy nap alatt gyűjtötték össze - tudatta az eseményt szervező Termeszetfilm.hu Egyesület az MTI-vel.

Magyarország részvételével létrejött a világ első ötoldalú bioszféra-rezervátuma

Létrejött az ötoldalú Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum, miután az UNESCO MAB (Man and Biosphere, azaz „az Ember és Bioszféra”) kormányközi tanácsa, a Nemzetközi Koordinációs Bizottság jóváhagyta a nevezést. Ezzel megalakult a világ első, öt ország közreműködésével megvalósult egységes bioszféra-rezervátuma. A Magyarország, Ausztria, Horvátország, Szerbia és Szlovénia természeti területeit felölelő bioszféra-rezervátum Európa egyik legnagyobb természeti területének számít.

Továbbra is számíthat az Agrárminisztérium támogatására a fűszerpaprika-ágazat

A kalocsai öntözési közösségek és a fűszerpaprika-feldolgozók támogatására tett ígéretet Nagy István agrárminiszter az első agrárhungarikum-konferencián, aminek Kalocsa adott otthont szeptember 10-én.

A víz a legfontosabb erőforrások egyike

Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás számos új feladat elé állítja a mezőgazdaságot, amelyre minél hamarabb megoldást kell találni. Az intenzív mezőgazdasági termelés öntözés nélkül már elképzelhetetlen, ezért az Agrárminisztérium az öntözéses gazdálkodás elősegítésére egy intézkedéscsomagot készített - emelte ki beszédében Farkas Sándor a NIVEX Nemzetközi Ivóvíz Konferencián.

Marad az érési folyamatoknak kedvező idő

Tartósan fölöttünk elhelyezkedő anticiklon alakítja időjárásunkat, ezért a napos, napközben meleg időben jól lehet haladni a mezőgazdasági munkákkal. Ugyanakkor már több, mint egy hete egy csepp eső sem esett az országban, és az elvetett repce számára nagyon hiányzik a nedvesség. Számottevő változás az előttünk álló egy hétben nem valószínű.

Dél-Afrikában fegyveres őrökkel vigyáznak a zöld aranyra, az avokádóra

Egyre nagyobb a kereslet az avokádó iránt Európában, olyannyira, hogy a növényt manapság már zöld aranyként emlegetik. Ezzel párhuzamosan egyre profibbak a dél-afrikai avokádótolvajok – derül ki a Deutsche Welle riportjából.

Először kerültek fák a vörös listára, de más fronton is van baj

Négy tonhalfaj helyzete javul, a komodói varánuszé romlik a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) új jelentése szerint.