Back to top

Milyen ízű mentát ültessük?

Néhány mentafaj hazánkban is honos, ám a mentaféléknek több száz változata van. Igazi többhasznú növények: jól mutatnak a dísznövényes ágyásban, emellett fűszer és gyógynövényként is számíthatunk rájuk. Csokimenta, banánmenta, ananászmenta, citrommenta, levendulamenta, almamenta, macskamenta - na ez utóbbi, szerencsére nem macska ízű...

Ha érdekli, hogy néznek ki a különféle menták, kattintson ide fotógalériánk megtekintéséhez.

MMG - Ültessünk csoki ízű mentát a kertbe

A konyhában és az ételdíszítésben is szánhatunk szerepet a mentáknak. A nemesítésnek és szelekcióknak köszönhetően ma már ananász ízű, banán ízű, csoki ízű menta is kerülhet a kertünkbe, sőt van macskamenta is – de ez nem macska ízű, és nem a Mentha hanem a Nepeta növénynemzetség tagja…

A menták jótékony hatását a régi római és görög írásokban többször is említik, már akkor is tudtak róla, hogy enyhíti az epebántalmakat, a gyomorfájást, és rendkívüli a görcsoldó hatása. Bibliai írások szerint volt idő, amikor adót fizettek vele a régi Palesztinában.

mentha_suaveolens_variegata.jpg

Mentha suaveolens Variegata: dísznek sem rossz kertben, vagy egy poháron...
Fotó: Nagy Z. Róbert

A görögök koszorút fontak belőle, és azt viselték ünnepek alkalmával. Régi egyiptomi sírokban is találtak mentát. A középkorban erős illatával rovarűző szerként alkalmazták a növényt. A tizennyolcadik század folyamán Európában és Észak-Amerikában közismert gyógyszer lett belőle. Ma is számos fogkrém, szájvíz alapanyaga, de koktélszirupok is készülnek belőle.

mentha_x_orange.jpg

A narancsis ízű és illatú
Fotó: Nagy Z. Róbert
Legismertebb a bors(os)menta és a fodormenta

A borsmenta fűszer-, és gyógynövény, melyet könnyű termeszteni. A laza, mélyrétegű, közepesen kötött talaj felel meg legjobban számára. Szereti a sok nedvességet, akkor jobban fejlődik, de szárazság idején sincs gond vele, túléli, csak nem növekszik. Könnyű a szaporítása is, tavasszal, vagy ősszel tőosztással, dugványozással szaporíthatjuk.

Gyakran ibolyás színű a levél erezete, vagy a levél egy része. Íze nagy koncentrációban először égető, majd később hűsítő. 

A fodormenta nedves réteken, vízpartokon előforduló évelő fűszer- és gyógynövény. Jól termeszthető kiskertekben is, íze mentolos, kellemes. Eléggé kozmopolita faj, a marokkói változata az egyik legfinomabb ízű, mert a tiszta menta íz mellett sem csípősség, sem fű íz nem jelenik meg benne. Érdemes kísérletezni, hogy a különböző helyekről származó, ugyanolyan fajba tartozó menták íze egyedenként eltérést mutathat, sőt ha többet vagy kevesebbet öntözzük, ha naposabb vagy árnyékosabb helyre tesszük, az az ízére hatással lehet. Szaporítása egyszerű, tőosztással történik, nagyon könnyen szaporodik, ha nem vigyázunk a szomszéd növényeket is elnyomhatja. Nagyon jól nevelhető cserépben is.

A csombormenta hazánkban is honos 15-40 centiméter magas felemelkedő szára van, amely általában egyszerű, de lehet elágazó is. Levelei 1-2 centiméter hosszúságúak, alakjuk tojásdad és finoman fogazott. Virágai aprók, bíbor lila színűek, és úgynevezett örvökben állnak a levélhónaljban.

Bélféregűző, rovarriasztó, köptető és köhögéscsillapító, emésztésserkentő. Teája szélhajtó, görcsoldó, epekiválasztást serkentő hatású. Vidéken a friss növényt bolhák ellen a szalmazsákba tették. A növény olaja rossz hírű, mert nagy dózisban mérgező.

mentha_requirenii.jpg

Korzikai menta (Mentha requirenii), erős íz, pici levelek
Fotó: Nagy Z. Róbert

Kertészeti változatok

A mentaféléket nagyon sokféle illat- és ízváltozatban megtalálhatjuk, ezek közül a legnépszerűbbek: a csokimenta, banánmenta, ánizsmenta, narancsmenta, epermenta, ananászmenta, narancsmenta. Ezeknek a hibrideknek inkább az illata hasonlít a névadó növényre, de ízben is vannak különbségek. Napos félárnyékos helyek szívós évelő növényei. Cserépben, ablakban vagy kiültetve egyaránt tarthatók. Érdemes kiemelni az ananász mentát (Mentha suaveolens Variegata), mely mintás leveleivel kitűnő kerti-, és tányérdísz egyben. Az itt megemlített hibrid menták könnyen kereszteződnek, ezért ha meg akarjuk tartani fajtaazonosságukat, akkor egymástól távolabb helyezzük el őket, csak vegetatív úton, például dugványozással szaporítsuk, illetve a tövek körül esetlegesen magról kelő példányokat távolítsuk el (a hibridek magja többnyire csíraképtelen de az alapfajok magról is jól szaporodnak, így keveredhet az állomány...).

A videóból megtudható még sok más információ a mentákról, valamint az, hogyan készülhet a mentaszörp, mentazselé és mentalekvár.  De még sok más módon is felhasználhatjuk e növényeket…

mentha_suaveolens_calixte.jpg

Mentha suaveolens Calixte: egy szép díszváltozat
Fotó: Nagy Z. Róbert
Alkoholmentes frissítő hatású üdítőital

Egy dl cukorszirup, 3 evőkanál mentalevél, frissen csavart lime, jégkocka kell hozzá. Tegyünk jó sok jégkockát turmixgépbe, szórjuk rá a mentalevelet, öntsük bele a cukorszirupot, (helyettesíthetjük mézzel, vagy steviával is) és a lime levét és jól turmixoljuk össze.

Mentatea

Kevés, friss mentalevelet leforrázunk 2 dl vízzel, lefedve hagyjuk 15 percig és már kész is ez a melegen kellemesen nyugtató, hűtve pedig frissítő ital.

Bedörzsölő kivonat

4-5 evőkanál mentalevelet 3 hétig áztassunk 65-70%-os alkoholban, majd szűrjük le és használhatjuk is izomgörcs, reuma, fejfájásesetén. A fejbőrbe dörzsölve hajhullás ellen hatásos lehet.

Mentás fürdő

Vászonzacskóba tett mentaleveleket lógassunk a fürdővízbe, a hatóanyag a bőrön és légutakon át felszívódva kellemes élénkítő, frissítő, bőrtisztító hatású.

Mentás szájvíz

Öt napra áztassunk be 1 dl 70%-os alkoholban mentát és zsályát, majd szűrjük le. Fél pohár vízhez egy evőkanálnyi folyadékot használva öblögessünk vele naponta egyszer.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ez nem a kukorica éve

Szeptember eleje évtizedek óta egyet jelent a martonvásári kukoricabemutató idejével. Így volt ez idén is, azzal a megkötéssel, hogy a koronavírus miatt a kutatóintézet épületében a tanácskozás elmaradt, helyette kint, kis csoportokban szemlézhették az intézet fajtáit az érdeklődők. A fajta- és agrotechnikai bemutatókat külön tartották.

Szörp, szirup, tinktúra, tea

A 2012-es bükkszentkereszti gyógynövénynapokon kínálta először szörpjeit Kriván Nikolett. Olyan nagy volt azonban az érdeklődés irántuk, hogy jól működő kávézója mellett még abban az évben megalapította Bükkszentkereszten a Büxirup Manufaktúrát.

Az élővilág és a munka szeretetére tanítanak

„Elvarázsol az a rendezettség és szépség, amit a méhek megtestesítenek. Amikor kaptárt bontunk, egy jól szervezett társadalom tárul elénk, amiben a család a legfontosabb. Mindenkinek megvan benne a maga feladata, és hihetetlen pontossággal teszik a dolgukat."

Hagymafélék: szívünk és keringési rendszerünk támogatói

A hagymafélék tízezer éve megunhatatlanok, egész évben velünk vannak, és egészségügyi hatásaik miatt különösen hasznos a fogyasztásuk. Igaz nyáron kissé háttérbe szorulnak, de annál inkább jelentőségteljesek ősszel és télen.

Kolbász(tök)ből kerítés

„Kolbászból van a kerítés” tartja a mondás, azokról, akik jó módban élnek. Kis átalakítással igaz lehet ez a kolbásztökre is, mert egy egyszerűen tartható, és sokféleképp felhasználható növényről van szó, ami kifejezetten jól mutat a kerítésen, és akinél ilyen van az a késő nyári kora őszi időszakban biztosan nem éhezik...

A kvasztól a savanyított cseresznyéig. Mit esznek a lettek?

Lettekhez hasonlóan konyhájuk is kozmopolita, német, orosz és litván hatásokat ötvöz, ugyanakkor a rendkívüli egyszerűség és a takarékos alapanyag használat jellemzi. Kétszáz évvel korábbról nem találunk adatokat az önálló lett konyha létezéséről.

Tippek a szamóca ideális tartósításához a MATE fiatal kutatójától

Az egészséges életmód szerves része a gyümölcsökben gazdag táplálkozás, mely többek között magas vitamin- és antioxidáns-tartalommal járul hozzá szervezetünk működéséhez. A világ egyik legnépszerűbb bogyósgyümölcse a szamóca, melynek háztartásokban és nagyüzemi szinten történő tartósítása biztosítja a kedvelt szezonális termés egész éves fogyasztását.

A szegényebb étrend miatt zsugorodnak a világ legmagasabb emberei

Évtizedek óta a holland férfiak és nők a világ legmagasabb emberei, ám az utolsó generáció átlag egy centiméterrel kisebb az előzőnél, kutatók ennek okát a szegényebb étrenddel magyarázzák.

Fűszernövény-torony a konyhába

Napjainkban a háztartásokban általában nagyobb a választék szárított fűszernövényekből, mint frissekből.

Mézsör házilag

Ősi italunk, melyet Árpád-kori adókötelezettségi listákban is megemlítenek. A mézsör főzéssel indul, utána előerjesztéssel majd nyomás alatti utóerjesztéssel folytatódik. Az eredmény egy igen kellemes ízű természetes, élő gombákat tartalmazó házi sör!