0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Nemzetiségek találkoztak a szarvasi aratónapon

Szarvas-Ezüstszőlőben megrendezték a XXIV. Kárpát-medencei Nemzetiségi Napok és Aratónapot. A Magyarok Kenyere 15 millió búzaszem gyűjtésének, a Kárpát-medencei nemzetiségek találkozójának és a Békés Megyei Gazdakörök Szövetsége éves közgyűlésének is otthont adott a rendezvény.

Hétvégén tartották a XXIV. Kárpát-medencei Nemzetiségi Napok és Aratónapot Szarvas-Ezüstszőlőben. A Békés megyei rendezvény a Magyarok Kenyere 15 millió búzaszem gyűjtésének, a Kárpát-medencei nemzetiségek találkozójának és a Békés Megyei Gazdakörök Szövetsége éves közgyűlésének is otthont adott.

Závoda Ferenc, a rendezvény főszervezője, a Békés Megyei Gazdakörök Szövetségének alelnöke arról szólt, hogy amikor a Kárpát-medence értékeit bemutató kiállításra készültek, az fogalmazódott meg benne: a lényeg a szívekben van, nem kiállítható, nem tehető falra. 

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára azt mondta, a járványhelyzet okozta kényszerű bezártság nem csak gazdasági hátránnyal járt, de el is szeparálta egymástól az embereket. Kiemelte Szarvas város összetartó közösségét, ahol tető alá hozták az aratónapot, hogy együtt örülhessenek, ünnepelhessenek. Kulcsár László, a Békés Megyei Agrárkamara elnöke úgy fogalmazott: a történelmi és az irodalmi példák is alátámasztják, hogy annak az egységnek, amely a magyarságot jelenti, a Kárpát-medencei gazdatársadalom a kovásza. 

Babák Mihály  polgármester szavai szerint az elmúlt években a mezőgazdaság számos remek lehetőséget kapott, Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója elárulta: egyetemi oktatói munkája során a hallgatóit mindig arra emlékezteti, hogy a búza maga az élet, Nincs még egy olyan nemzetgazdasági ág, amely képes arra a csodára, hogy szinte a semmiből, egy maréknyi magból az eredetinek a többszöröse lesz.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott Szarvas szülötte, Réti László etnográfus, költő gondolatait idézve az összetartozás, az érdekközösség és az egyesülésre való törekvés jelentőségét hangsúlyozta. A járványhelyzet mutatta meg igazán, hogy az összefogás korparancs, mondta. 

A kenyeret Lázár Zsolt esperes és Csipak Csaba plébános áldotta meg. A csapatok aratóételeket főztek, amelyeket Sági Szilárd zsűrielnök vezetésével pontoztak, számos kategóriában kaptak elismerést. A fődíjat, az Arany kategória első helyét, és ezzel a vándorkupát a helybeli, ezüstszőlői Vincurok kapták a székely káposztájukért. 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu