Back to top

Nemzetiségek találkoztak a szarvasi aratónapon

Szarvas-Ezüstszőlőben megrendezték a XXIV. Kárpát-medencei Nemzetiségi Napok és Aratónapot. A Magyarok Kenyere 15 millió búzaszem gyűjtésének, a Kárpát-medencei nemzetiségek találkozójának és a Békés Megyei Gazdakörök Szövetsége éves közgyűlésének is otthont adott a rendezvény.

Hétvégén tartották a XXIV. Kárpát-medencei Nemzetiségi Napok és Aratónapot Szarvas-Ezüstszőlőben. A Békés megyei rendezvény a Magyarok Kenyere 15 millió búzaszem gyűjtésének, a Kárpát-medencei nemzetiségek találkozójának és a Békés Megyei Gazdakörök Szövetsége éves közgyűlésének is otthont adott.

Fotó: Králik Emese

Závoda Ferenc, a rendezvény főszervezője, a Békés Megyei Gazdakörök Szövetségének alelnöke arról szólt, hogy amikor a Kárpát-medence értékeit bemutató kiállításra készültek, az fogalmazódott meg benne: a lényeg a szívekben van, nem kiállítható, nem tehető falra. 

Feldman Zsolt arról beszélt, hogy az elmúlt tíz év a nemzeti összetartozás építésének évtizede volt.
Fotó: Králik Emese
Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára azt mondta, a járványhelyzet okozta kényszerű bezártság nem csak gazdasági hátránnyal járt, de el is szeparálta egymástól az embereket. Kiemelte Szarvas város összetartó közösségét, ahol tető alá hozták az aratónapot, hogy együtt örülhessenek, ünnepelhessenek. Kulcsár László, a Békés Megyei Agrárkamara elnöke úgy fogalmazott: a történelmi és az irodalmi példák is alátámasztják, hogy annak az egységnek, amely a magyarságot jelenti, a Kárpát-medencei gazdatársadalom a kovásza. 

Babák Mihály köszöntőjében hangsúlyozta, hogy "valami jó irányba változott".
Fotó: Králik Emese

Babák Mihály  polgármester szavai szerint az elmúlt években a mezőgazdaság számos remek lehetőséget kapott, Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója elárulta: egyetemi oktatói munkája során a hallgatóit mindig arra emlékezteti, hogy a búza maga az élet, Nincs még egy olyan nemzetgazdasági ág, amely képes arra a csodára, hogy szinte a semmiből, egy maréknyi magból az eredetinek a többszöröse lesz.

Szili Katalin kijelentette: egyesülés nélkül nem tudunk úrrá lenni a 21. század kihívásain.
Fotó: Králik Emese
Szili Katalin miniszterelnöki megbízott Szarvas szülötte, Réti László etnográfus, költő gondolatait idézve az összetartozás, az érdekközösség és az egyesülésre való törekvés jelentőségét hangsúlyozta. A járványhelyzet mutatta meg igazán, hogy az összefogás korparancs, mondta. 

A kenyeret Lázár Zsolt esperes és Csipak Csaba plébános áldotta meg. A csapatok aratóételeket főztek, amelyeket Sági Szilárd zsűrielnök vezetésével pontoztak, számos kategóriában kaptak elismerést. A fődíjat, az Arany kategória első helyét, és ezzel a vándorkupát a helybeli, ezüstszőlői Vincurok kapták a székely káposztájukért. 

Fotó: Králik Emese

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ne hibáztassuk a gazdákat!

Miért drágul a kenyér, és miért riogatják a pékek 500 forint/kilogrammos kenyérárral a fogyasztókat? A kenyér árának alakulását több tényező is befolyásolja, de a pékek mégis elsősorban a búza magas árával indokolják az áremelést.

A földművelés embert próbáló hivatás

Ötödik alkalommal rendezték meg a Földművesek Napját, amelynek ezúttal szeptember 18-án Alsónémedi Nagyközség Széchenyi István Általános Iskolája adott otthont. Az ünnepnap létrejötte és szervezése Lambert Győzőnének, az Arany-Korona Alapítvány képviselőjének, a Földművesek Napja alapítójának, valamint Petráss László alapítónak köszönhető. Az ünnepnap fővédnöke Nagy István agrárminiszter volt.

Elindult a világkiállítás jegyértékesítése

A világ tekintete szeptemberben Magyarországra összpontosul, ugyanis a vadászok, horgászok és természetszerető emberek számára megnyitja kapuit az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás. Számos egyedülálló program és látnivaló várja az érdeklődőket a HUNGEXPO területén, továbbá Hatvanban, Keszthelyen és Vásárosnaményban, a rendezvény kiemelt helyszínein.

Véget ért az országos teszt, így teljesítettek a búzák és a repcék

Összesen 48 őszibúza-fajtát és 27 őszi káposztarepcét teszteltek ebben az évben az ország különböző pontjain a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara posztregisztrációs fajtakísérletében. A teszt eredményeit nyilvános összefoglaló kiadványban mutatták be a szervezők.

Összevont fajtabemutató Debrecenben

A kukoricát, a napraforgót és a már nyáron learatott kalászosokat szeptember 1-jén értékelték a Debreceni Egyetemen.

Véget ért a jubileumi Coop Rally

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Coop Rally-t, amely 8 állomáson keresztül Nyugat-Magyarországot járta körbe. A két napos rendezvényen a 250 versenyző 105 autóval tett meg több mint 800 kilométert, hogy megtekintsenek hat meghatározó, minőségi magyar termékeket gyártó és forgalmazó élelmiszeripari céget, valamint két Coop tagvállalatot

Hihetetlenül kis területen van gyümölcsös Magyarországon

Még a mezőgazdasági területhez képest is csak egy számjegyű százaléknyi.

Júliusban tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júliusban harmadik hónapja gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak növekedési üteme: átlagosan 21,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban, ami 0,8 százalékponttal nagyobb az előző havi emelkedésnél - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Génszerkesztett búza

Engedélyezték egy génszerkesztett búzafajta szabadföldi vizsgálatát az Egyesült Királyságban. A Hertfordshire megyében végzett vizsgálat az első a maga nemében Európában.

Ha az állat viselkedése problémás - Sokszor a gazdának kell változni

Kutat, lovat tenyészt és foglalkozik állatpszichológiával. Ausztriában bejegyzett arab telivér fajta tenyésztő, és a lovas katonai hagyomány­őrzést gyakorolja a pusztai nomádtól az 1848-as huszárig. Kriston Csigás Zoltánnál jártunk.