Back to top

A szuperhősök traktoron érkeznek

Rengeteg gazdálkodó vesz részt az árvíz sújtotta észak-német területeken a mentésben és romeltakarításban. Érkeznek távoli országrészekből is szervezetten, de olyanok is bőven vannak az önkéntesek között, akiknek a gazdaságát ugyanúgy rommá zúzta az áradás, de ettől függetlenül segítenek a náluk is jobban rászorulóknak.

Az agrarheute.com számolt be róla, hogy mennyiféle módon igyekeznek segíteni a gazdák az árvíz áldozatainak: rengetegen vonulnak az érintett helyszínekre, hogy traktorokkal, homlokrakodókkal és más nehézgépekkel, vagy egész egyszerűen egy lapáttal és puszta kézzel vegyenek részt a legszükségesebb munkákban. Még ha a saját otthonukban is bőven van eltakarítandó rom, sokan akkor is készek segíteni a náluk jobban rászorulókon.

Sokszor már ahhoz is kellenek a nehézgépek, hogy egyáltalán meg tudják közelíteni a területet a segítők,

Illusztráció
Illusztráció
az utak járhatóvá tételéhez például nagyon jól jött a gazdák közreműködése. Volt olyan vállalkozó, aki az egész brigádjával érkezett, más pedig éppen a kisebb traktorjával tudott segíteni ott, ahova a nagy gépek nem fértek be. A gazdatüntetések szervezésében komoly mozgósítási gyakorlatra szert tett egyesületek is hamar a tettek mezejére léptek. Van, aki takarmányt és más szükséges holmikat ajánl fel a bajba jutottaknak, mások segítenek ezek eljuttatásában, vagy éppen olyan applikációval állnak rendelkezésre, amely segít összehozni a tenni akarókat és a teendőket. Mert a szervezettség azért sokszor hiányzik, ez kiderült.

A Willi gazda néven blogoló Willi Kremer-Schillings pedig azt ajánlotta fel, hogy elszállásolja a katasztrófa sújtotta területen élők gyermekeit

esetleg egy-két felnőttel együtt, és erre kérte minden olyan gazdatársát is, akinek erre lehetősége van. Egyrészt a felnőttek hatékonyabban tudnak részt venni a kárelhárításban, ha a gyerekfelügyeletre nincs gondjuk, másrészt a kicsiknek is jól jön, ha egy időre kimenekülnek a kaotikus állapotok közül, írta.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új digitális platform a precíziós mezőgazdaság szolgálatában

Újdonsággal jelentkezik a Trimble, a precíziós gazdálkodási megoldások népszerű gyártója. A hazánkban most induló a Trimble Virtuális Gazdaság egy digitális platform, ami interaktív online élményt nyújt a gazdáknak, hogy elmerüljenek a precíziós mezőgazdaság világában.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

Költségoptimalizálás a Fruit Logistica jelszava

2023. február 8–10. között rendezik a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem tematikájú üzleti találkozóját Berlinben. A kiállítók hivatalos jelentkezési határideje már lejárt, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Műtrágyából ne keverjen AdBlue-t!

Lesz-e elég AdBlue a piacon? Hogyan kell tárolni és meddig áll el ez a fontos adalékanyag? Ha ugyanúgy karbamidból áll, mint a műtrágya, akkor miért nem lehet házilag előállítani? Érdekes AdBlue-kisokost tett közzé a minap az agrarheute.com portál három nagy mezőgépgyártó cég segítségével.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Október közepétől kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Gazdafórum a Szigeti Farmon: terítéken a zöldítés

A Kalocsa melletti Szigeti Farmon tartott gazdafórum fő témái a közös agrárpolitika változásai voltak, élükön a zöld alapszabályokat (Zöld Felépítmény) tartalmazó agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG), és az új elemként induló, önkéntes agro-ökológiai programokkal (AÖP). A szeptember végi tanácskozásra mintegy 90 helyi és dél-alföldi termelő érkezett.