Back to top

Állt az aratás a viharok miatt

Az utóbbi másfél-két hét változékony, sokszor viharos időjárása miatt kétszer is kényszerszünetet kellett tartani és nem csak ez akadályozta az aratást. A jég elverte a szőlő felét és a szántóföldi kultúrákban is mintegy 10-15 százalékos jégkárt regisztráltak a Komárom-Esztergom megyei Ete határában.

Fotó: Csatlós Norbert
Minderről Szabó József, az Ete-Agro Kft. ügyvezetője tájékoztatta szerkesztőségünket. „Kis cég vagyunk, így mindössze 300 hektár saját területet kellett learatnunk. A fennmaradó 200 hektáron takarmánynövényeket termesztünk:

173 hektár a kukorica és a napraforgó összterülete és 27 hektáron cukorrépát termesztünk még.

Szabó József, az Ete-Agro Kft. ügyvezetője
Szabó József, az Ete-Agro Kft. ügyvezetője
Fotó: hba
Most tehát 70 hektár repcét, 180 hektár búzát és 50 hektár tritikálét kellett learatnunk, ezt ma-holnap (július 22-23-án, a szerk.) befejezzük, utána pedig a környékbeli gazdáknak segítünk a betakarítási munkákban. Az aratást július 7-én kezdtük és a repce és a kalászosok aratása között egy hetet ki kellett hagynunk az időjárás miatt. A repcearatás végén ugyanis jött egy óriási vihar, ami 70 mm csapadékot és jégesőt is hozott. Az átlagosan 4 centi átmérőjű jég a szőlőnek körülbelül a felét elverte, de a szántóföldi kultúrákban is mintegy 10-15 százalékos jégkárt regisztráltunk. Szerencsére van biztosításunk.

A búza aratását július 14-én tudtuk elkezdeni, ezen a héten már „csak” 18 milliméter csapadékot kaptunk, ami 2 nap leállást okozott.

Ha nem lett volna a jég miatti veszteség, búzából elértük volna a 7 tonnás termésátlagot, így 6,5 tonna lett, míg a repce termesztését 3,4 tonnás termésátlaggal zártuk.”

A cég most learatott terményeket saját tárolójába szállította, a repcét és a búzát értékesíti, a tritikálét pedig tejelőszarvasmarha-ágazatukban takarmányként használják majd fel. 

Fotó: hba

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.

Új körülmények, új megoldások

A zöldfelület-gazdálkodás szakembereit nem csak a klímaváltozás nyomán kialakuló időjárási szélsőségek állítják komoly kihívások elé.

Itt a rendelet a fenntarthatóan termesztett biomasszáról

A fenntarthatóan termesztett biomassza biztosítja a bioüzemanyagok, folyékony bio-energiahordozók, valamint biomasszából előállított tüzelőanyagok alapanyagát, mely a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentését is hivatott elősegíteni.

Szén-dioxid megkötésre és biometán termelésre is alkalmas

Nemcsak a légköri szén-dioxid megkötésében, de a szikes talajok hasznosításában is segíthetnek az újabban nemesített fűzfafajok. Az energetikai hasznosításuk kapcsán pedig az eltüzelésnél jobb lehetőség is kínálkozik.

Paraziták a beporzókon: a monokultúra lenne az oka?

Az Amerikai Egyesült Államokban működő különböző intézmények tudósai közös kutatásban arra a megállapításra jutottak, hogy a monokultúrás termesztés gyakorlatának széles körű alkalmazása növeli a beporzó rovarok parazitáinak előfordulását.

Mangalica: a takarmánydrágulás hátulütői

A mangalicának most is keresleti piaca van, viszont a takarmány drágulása minden észszerű határt felülmúl. Talán ezzel lehetne leginkább jellemezni az ágazat helyzetét. Magyarországon jelenleg 7 ezer mangalica kocát és a szaporulatukat tartják, és közülük 900 kocát a bakonszegi Horizont ‘98 Kft. mondhat magáénak. Ez a vállalkozás tartja az összes koca 12–13 százalékát, vagyis meghatározó a magyar piacon.

Miért lepik el ősszel a pókok otthonainkat?

Újra itt az ősz, a lepkék elrepülnek, a katicabogarak menedéket keresnek és egyre több a pók van a lakásokban… de ezek a rovarok miért változtatják meg viselkedésüket az időjárás változásakor?

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.

Apró maradt a burgonya

Nem könnyítette meg a burgonyatermesztők helyzetét az idei időjárás. Európában tavasszal volt egy olyan periódus, amely kedvezett a növényeknek, így átlagon felüli számban kötöttek, majd amikor a gumófejlődés időszaka jött, akkor ezek az extrém melegek lelassították, vagy akár meg is állították a fejlődést.