Back to top

Állt az aratás a viharok miatt

Az utóbbi másfél-két hét változékony, sokszor viharos időjárása miatt kétszer is kényszerszünetet kellett tartani és nem csak ez akadályozta az aratást. A jég elverte a szőlő felét és a szántóföldi kultúrákban is mintegy 10-15 százalékos jégkárt regisztráltak a Komárom-Esztergom megyei Ete határában.

kiskunhalas_031.jpg

Fotó: Csatlós Norbert
Minderről Szabó József, az Ete-Agro Kft. ügyvezetője tájékoztatta szerkesztőségünket. „Kis cég vagyunk, így mindössze 300 hektár saját területet kellett learatnunk. A fennmaradó 200 hektáron takarmánynövényeket termesztünk:

173 hektár a kukorica és a napraforgó összterülete és 27 hektáron cukorrépát termesztünk még.

szabo_jozsef.jpg

Szabó József, az Ete-Agro Kft. ügyvezetője
Szabó József, az Ete-Agro Kft. ügyvezetője
Fotó: hba
Most tehát 70 hektár repcét, 180 hektár búzát és 50 hektár tritikálét kellett learatnunk, ezt ma-holnap (július 22-23-án, a szerk.) befejezzük, utána pedig a környékbeli gazdáknak segítünk a betakarítási munkákban. Az aratást július 7-én kezdtük és a repce és a kalászosok aratása között egy hetet ki kellett hagynunk az időjárás miatt. A repcearatás végén ugyanis jött egy óriási vihar, ami 70 mm csapadékot és jégesőt is hozott. Az átlagosan 4 centi átmérőjű jég a szőlőnek körülbelül a felét elverte, de a szántóföldi kultúrákban is mintegy 10-15 százalékos jégkárt regisztráltunk. Szerencsére van biztosításunk.

A búza aratását július 14-én tudtuk elkezdeni, ezen a héten már „csak” 18 milliméter csapadékot kaptunk, ami 2 nap leállást okozott.

Ha nem lett volna a jég miatti veszteség, búzából elértük volna a 7 tonnás termésátlagot, így 6,5 tonna lett, míg a repce termesztését 3,4 tonnás termésátlaggal zártuk.”

A cég most learatott terményeket saját tárolójába szállította, a repcét és a búzát értékesíti, a tritikálét pedig tejelőszarvasmarha-ágazatukban takarmányként használják majd fel. 

termenytartolo.jpg

Fotó: hba

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lesz elég csokoládé alapanyag

Az időjárási körülmények kedvezők voltak a múlt héten Elefántcsontpart legtöbb kakaótermesztő régiójában, ami kifejezetten jót tett a betakarítás előtt álló termésnek - közölték a gazdák a héten.

A laborhús után itt a laborkávé

A kávéimádók hamarosan olyan fekete nedűt szürcsölhetnek, mely nem ültetvényről, hanem egy petricsészéből származik. A kutatók célja, hogy fenntarthatóbb módon állítsák elő a világszerte nagy népszerűségnek örvendő italt.

Fenntarthatóság és precíziós gazdálkodás

A mezőgazdaság precizitást igénylő szakma, állítja Szabadhegӱ Kristóf, a 4600 hektáron gazdálkodó Keve Zrt. vezérigazgatója. A gyakorlatban használt módszereikről a BASF fenntartható mezőgazdaságról szervezett konferenciáján osztotta meg tapasztalatait.

Hétfőtől érkezhet csapadék

Az elmúlt napok csendes, napos, száraz időjárása igen kedvező volt például a kukorica betakarításához és az őszi búza vetéséhez, jól lehetett haladni a munkálatokkal. A Dunántúlon és a középső országrészben kellő nedvesség áll rendelkezésre a talajban az őszi vetések számára.

Vége az agrárium békeéveinek

A Takarékbank Agrár Üzletágának negyedéves elemzői háttérbeszélgetésén kiderült, jelentős eltérések mutatkoznak a különböző agrárágazatok jövőbeni kilátásaiban. Ezt jól mutatta az is, hogy megtört a Takarék AgrárTrend Index több mint egy éve növekvő trendje 2021 harmadik negyedévében. A kérdés továbbra is adott, hogyan lehetséges a drasztikus alapanyagárak érvényesítése az értékesítési árakban.

Vége a világnak: drágul a baguette Franciaországban

Bár a francia pékek mindent megtettek, nem tudják tovább lenyelni a növekvő gabona- és gázárakat és emelniük kell a baguette árát. Hogy ez mit jelent a franciák számára ahhoz tudni kell, hogy a baguette milyen szerepet tölt be az életükben.

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Drágám, lekapcsolnád kérlek a világító leandert?

2017 decemberében a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói bejelentették, hogy megtalálták a módját, hogyan hozhatnak létre fényt kibocsátó növényeket. Ezt úgy érték el, hogy speciális nanorészecskéket ágyaztak a vízitorma növény leveleibe, amelyek lehetővé tették, hogy közel négy órán keresztül halvány fényt bocsássanak ki.

A keleti országrészben sokfelé lenne szükség esőre

Az elmúlt hetekben a Dunántúlon és a középső országrészben hullott jelentős csapadék, így kellő nedvesség áll rendelkezésre a talajban az őszi vetések számára. A Jászságban, az Alföld középső részein, illetve a Felső-Tisza vidékén viszont alig esett, arrafelé nagy szükség lenne a csapadékra. A ma érkező hidegfront főleg a Dunántúlra hoz esőt, a keleti területek várhatóan megint szárazon maradnak.