Back to top

Hogyan védjük meg és műveljük a szőlőt?

Átfogó képet kaphattak a szőlő növényvédelméről, tápanyag-utánpótlásáról és a gépesítés lehetőségeiről azok, akik ellátogattak Rádpusztára, a Vititech 2021 rendezvényre. Működés közben lehetett tanulmányozni, összehasonlítani a bemutatott gépeket.

A növények életét rendkívül hátrányosan befolyásolta az idei évjárat, tavaszi fagy után hősokk, aszály, jégverés tépázta az ültetvényeket. Mindezek a hatások megfontolt tápanyag-utánpótlással ellensúlyozhatók, illetve föl lehet készíteni a növényt az elviselésükre. Több előadó is kitért a védekezés lehetőségeire.

Nagyon sok tápelemet viszünk el az ültetvényből, ha nem dolgozzuk be a talajba a levágott vesszőket, figyelmeztetett Tánczos László, a CsöppMix lombtrágya-családról szólva. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a szőlő az egyik legnátriumigényesebb növény, már lehet nátriumhiányt mérni egyes ültetvényekben. A cink utánpótlására azért kell gondot fordítani, mert szinte az egész országban cinkhiányos a talaj, és ez az elem közrejátszik a kötődésben.

Manapság kénhiány is előfordul már, amit azért fontos ellensúlyozni, mert kén hiányában a nitrogén sem hasznosul jól.

Kéki László a portugál Asfertglobal cég képviseletében azt emelte ki, hogy a megfelelően táplált, jó erőnlétű növény jobban ellenáll a károsítóknak. Éppen ezért az Asfertglobal szerves kötésben lévő, növényi kivonatokkal kiegészített tápelemeket kínál, amelyek gyorsan fölvehetők és jól hasznosulnak a növényben. Ezen kívül a technológiai ajánlásukban együtt szerepel a tápoldat és a lombtrágya szőlő esetében is, ugyanis Portugáliában öntözik a szőlőt és hangsúlyt fektetnek a talaj kondicionálására. Jobban ellenáll a szőlő a károsítóknak, ha szilícium adagolásával javítjuk a sejtfal rugalmasságát. Így ráadásul kiegyenlített bogyóméretet, magasabb klorofilltartalmat és jobb szárazságtűrést is elérhetünk.

Szerves rézkészítménnyel úgy lehet segíteni a gombás betegségek elleni védekező képességet, hogy közben a rézterhelés a hagyományos permetezésekkel kijuttatott mennyiség tizede.

Régi és új hatóanyagok állnak rendelkezésre a feketerothadás elleni védekezésre
Fotó: Horváth Csilla
Új időzítést ajánl a Dynali gombaölő szer használatára a Syngenta. Hochbaum Tamás elmondta, hogy a feketerothadás terjedése miatt nem egymás után javasolják a két kezelést, hanem fürtmegnyúlás idején az elsőt és kis bogyó méretkor a másodikat, a kettő között pedig valamilyen más rezisztenciacsoportba tartozó készítménnyel védekezhetünk a lisztharmat ellen.

Ezzel az időzítéssel a később megjelenő feketerothadás ellen is hatékonyan lehet fellépni.

Új készítmény a Syngentától az Orondis Ultra, amit az idén csomagajánlatban lehet kapni, jövőre viszont gyári kombinációként. Minden ponton hat a peronoszpóra fertőzése ellen, jó esőálló, felszívódik a növény szöveteibe és a viaszrétegben is sokáig megmarad. Szürkepenész ellen minél korábban érdemes elkezdeni a védekezést, ezt igazolják a cég kísérletei: ha fürtzáródáskor permetezünk, 79, ha pedig csal zsendüléskor, 53%-os hatékonyságot érünk ellen a virágzáskori kezeléshez képest.

A Bayer kínálatában már csak felszívódó gombaölő hatóanyagok vannak, mondta Lovász Csaba szaktanácsadó.

Lisztharmat ellen a fluopirám hatóanyagot ajánlják, két egymás utáni kezelésre,

ez a Luna Experinece és a legújabb kombináció, a Luna Max. Ez utóbbi gyors és biztos hatást fejt ki a lisztharmat ellen, használatával nagy adagú hatóanyagot juttathatunk ki. A fluopirám mellett a jól bevált spiroxamin hatónyagot tartalmazza. A tenyészidő második felében még érdemes egy strobilurin hatóanyagú kezelést végezni, ami a szürkepenész ellen is hatékony. Ennek a hatóanyagcsoportnak is meg vannak számlálva a napjai. A botrítisz ellen később a Teldorral védekezzünk.

Vizer Bence, a BASF képviselője a cég legújabb hatóanyagát, a triazolok közé tartozó Revysolt mutatta be. Nagyon fontos ugyanis, hogy több hatóanyagcsoportba tartozó készítményeket váltogatva tudjuk permetezni a növényeket, hogy elkerüljük a rezisztencia kialakulását. Ebben a segít egy olyan triazol, ami kedvező humán- és környezeti toxicitása miatt hosszú távon használható marad az EU-ban.

A Revysol lisztharmat, peronoszpóra és feketerothadás ellen hatékony szőlőben.

Ha megelőző módon juttatjuk ki, gátolja a sejtmembrán kialakulását a gombasejtekben, ha később, akkor a hifa sérül a hatására. Hidegben is hatékony, adagját a lombfelülethez igazodva adják meg: 10 ezer négyzetméter lombfelületre egy liter. Ez egy 3 méter sortávolságú ültetvényben 1,4 méter magas lombfalnál áll elő. Egy tenyészidőben kétszer vagy háromszor lehet használni, az adagjától függően, élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 21 nap.

Súlyos jégkár tavalyi telepítésű szőlőben
Fotó: Horváth Csilla
A Kwizda kínálatában gyomirtók is találhatók, a 2-3 hónap hatástartamú Chikara, valamint a glifozát hatóanyagú Roundup Mega. Ez utóbbi a leggyorsabban növénybe jutó glifozátok közé tartozik, hangsúlyozta Neiner János szaktanácsadó. Lisztharmat elleni készítményük, az Associate előnye, hogy jól gázosodik. Régóta ismert és elismert műtrágyacsalád a Wuxal, amelynek tagjai párolgásgátlót, ragasztót és terülésjavító adalékot tartalmaznak, valamint az oldat kémhatását 6-6,5 pH közé állítják be.

A Wuxal Ascofol 51% tengeri algát és bórt tartalmaz, jégverés után vagy gyomirtószer-elsodródás miatt szenvedő szőlőre javasolják a használatát.

Vékony héjú fajtákra a Prosilicon nevű készítményt érdemes 2-3 alkalommal kijuttatni, mert erősíti a bőrszövetet, segít a botrítisz és a napégés elleni védekezésben. Erősen lúgos anyag, csak a fürtzónára permetezzük önmagában, figyelmeztetett az előadó.

A gépbemutatón munka közben láthattuk a berendezéseket, a többi közt három szőlőkombájnt hasonlíthattunk össze. A KITE bemutatóján a Pellenc Optimum 2 önjáró szüretelőgép új modellje permetezőegység működtetésére is alkalmas. Újdonság, hogy dinamikus súlymérő rendszerrel szerelhető fel, ami segít optimalizálni a szállítást, mert valós időben tájékoztat a tartályban lévő szőlő mennyiségéről. Ha pedig ezen kívül a felhőalapú Telematix rendszert is beépítik, GPS segítségével pontos hozamtérképet lehet készíteni. A felhőn keresztül pedig a gyártó és a forgalmazó is adatokat ér el a gépről, például távdiagnosztika készíthető a segítségével.

Pellenc Optimum szőlőkombájn
Fotó: Horváth Csilla

A Gregoire szőlőkombájn hazai képviselője mostantól az Axiál, a kiállításon önjáró és vontatott változatot is bemutattak. A GL sorozatba tartoznak az önjáró szőlőkombájnok, a legkeskenyebb GL 64-es legalább 1,5 méter sortávolságú szőlőben is használható, a nagyobb gépeknél a minimum sortávolság 1,7 méter. A kombájnokat Easy Clean bogyózó-szétválasztó rendszerrel is föl lehet szerelni, ami különösen tiszta alapanyagot eredményez, gyakorlatilag minden szár- és levélmaradványt eltávolít a bogyók közül.

Gregoire szőlőkombájn
Fotó: Horváth Csilla

Olasz szüretelőgépet mutatott be a Navik Alfa Kft., a Bargam V-Track berendezést. A kompakt felépítésű gép hegyvidéken és szűk fordulókban is megállja a helyét, fordulóköre mindössze 2,6 méter. Automatikus szintező és sorkövető rendszerével 30%-os oldalirányú és 25%-os menetirányú terepszög esetén is képes megfelelően szintezni, borulás nélkül. Nagy teljesítményű, kevés karbantartást igénylő és hosszú életű szőlőkombájn. Többféle munkaeszközzel is fölszerelhető, hogy ne csak a szüret idején lehessen használni.

Bargam szőlőkombájn
Fotó: Horváth Csilla

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Széllel szemben született – fél évszázaddal a CPS megalakulása után

Történelmi dátum a hazai mezőgazdaságban 1971. október 11. – de ne essen kétségbe, aki első hallásra semmit sem tud róla. Burgert Róbert kezdeményezésére ebben az évben alapították meg Bábolnán a CPS-t. A Corn Production System, azaz Kukoricatermelési Rendszer kifejezésből alkotott betűszó az IKR, vagyis az Iparszerű Kukoricatermelési Rendszer elődszervezetét jelölte.

Üzemanyag készül a whisky-gyártás során

Becsíphet az autónk, ha túl sokat tankolunk? Az attól is függ, hogy miből. De amíg számunkra továbbra is tilos, addig gépjárműveink nyugodtan leguríthatnak néhány korty whiskyt vagy pálinkát indulás előtt, sőt ettől indulnak be igazán. Aggodalomra semmi ok, az autók nem fognak részegen garázdálkodni tőle.

30 éves az Axiál: „Ma is ugyanabba az irányba utazunk”

„Az Axiál Kft. fejlődése európai mércével mérve is rendkívüli, 30 év alatt a nagy nyugat-európai mintákat követő kisvállalkozásból követendő hazai példává váltunk.” – írta az AXIÁL Híradó jubileumi, a cég 30. születésnapjára megjelenő számában Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető.

Szörp, szirup, tinktúra, tea

A 2012-es bükkszentkereszti gyógynövénynapokon kínálta először szörpjeit Kriván Nikolett. Olyan nagy volt azonban az érdeklődés irántuk, hogy jól működő kávézója mellett még abban az évben megalapította Bükkszentkereszten a Büxirup Manufaktúrát.

Két ritka kártevő

Számos kártevőfajunk ritkán kerül szem elé, mert a kártétele nem szembeötlő, vagy tápnövényének mezőgazdasági szerepe kevésbe jelentős. Ilyen a városi parkokba gyakran ültetett aranyeső két kártevője is.

Intenzív ajánlat szójából és napraforgóból

Előző héten a KITE Zrt. dalmandi és nádudvari hibridkukorica- és cirokbemutatóján tapasztaltakról számoltunk be, ezen a héten pedig a szójával és a napraforgóval folytatjuk a tudósítást. Összegzésképpen mi is csak úgy fogalmazunk, mint Hadászi László innovációs főigazgató, aki mindkét helyen elmondta: a szélsőségek szorításában küzdünk.

A francia elnök teljes tiltást tervez

Emanuel Macron bejelentette, hogy fel akarja gyorsítani a növényvédő szerek beszüntetését. A francia köztársasági elnök a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Marseille-i kongresszusán tartott beszédében azt mondta, hogy amikor Franciaország tölti be az EU elnökségét - azaz 2022. január 1. és 2022. június 30. között - kezdeményezni fogja a peszticidek használatának tiltását.

Hagymafélék: szívünk és keringési rendszerünk támogatói

A hagymafélék tízezer éve megunhatatlanok, egész évben velünk vannak, és egészségügyi hatásaik miatt különösen hasznos a fogyasztásuk. Igaz nyáron kissé háttérbe szorulnak, de annál inkább jelentőségteljesek ősszel és télen.

Bámészkoni az állattenyésztési napokon - garantált a vízhólyag

Családi programnak sem utolsó a Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napok. Ha valakinek otthon is vannak, állatai, ne hagyja ki a tenyésztő szervezetek sátrait és a csarnokokban bemutatkozó nagyobb cégek standját, és az ágazat „háttériparát”, takarmánygyártókat, állategészségügyi vagy szaporítóanyagos cégeket sem!

Ezt a zöldséget vásároljuk a leggyakrabban

A zöldségek közül a magyar vásárlók mennyiségben burgonyából visznek haza a legtöbbet, utána sorrendben a paradicsom, a vöröshagyma jön, és negyedik helyen következik a paprika. Ez utóbbi azonban a leggyakrabban vásárolt zöldség, derül ki a GfK Hungária Piackutató Kft. felméréséből.