0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A legkeresettebb gyümölcs lesz

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Mezőgazdasági kilátások 2021–2030 jelentése szerint az avokádó 2030-ig a világon a legkeresettebb egzotikus gyümölcs lesz. Akkor várhatóan 12 millió tonna lesz az összes termés, ebből 3,9 millió tonnát exportálnak majd, ami több, mint amennyit ananászból vagy mangóból forgalmaznak.

Az avokádó magas átlagára miatt a globális export körülbelül 8,2 milliárd dollárt tesz majd ki, ami azt jelenti, hogy ez lesz a gyümölcskereskedelem legértékesebb terméke.

A növekedést elsősorban a nagy kereslet, a magas ár és a jó jövedelmezőség hajtja, nagyon sokan fektetnek a termőterületek bővítésébe.

A globális termelés 80%-a a tíz legnagyobb termelő országban koncentrálódik, azonban egyre többfelé kezdenek foglalkozni vele, így például Latin-Amerikában és a Karib-térségben, ahol 2030-ra az előrejelzések szerint az összes avokádó 74%-át fogják megtermelni az ottani kiváló termesztési körülmények miatt. Jelenleg a világ legnagyobb avokádótermelője és -exportőre Mexikó, ahol a közeljövőben várhatóan évente 5,2%-kal több termést takarítanak be.

Az USA-ban, Mexikó első számú exportpiacán ugyanis robbanásszerűen nő a kereslet.

A jelentés szerint az Egyesült Államok mellett az Európai Unió lesz a fő felvásárló a következő évtizedben, ám másutt, például Kínában és Közép-Kelet-Ázsia néhány országában is jelentősen nő a kereslet, leginkább a gyümölcs egészségre gyakorolt kedvező hatása miatt.

Forrás: Kertészet és Szőlészet