Back to top

Még van esély a poloskák ellen – Növényvédelmi előrejelzés 30. hét

A közelmúltban érkezett bőséges csapadék ezúttal a kórokozók terjedésének fog kedvezni, ettől függetlenül azonban tömeges a keleti gyümölcsmoly jelenléte, a levéltetűfajok szaporodása ismét lendületet vett, továbbá egyre intenzívebben rajzanak a nyugati dióburok-fúrólegyek, és rengeteg a poloska.

Erős fertőzéskor érdemes megkezdeni a védekezést, mert később a növények érése miatt képtelenség lesz betartani az élelmezés-egészségügyi várakozási időt.

Július közepén fülledt meleg volt. Déli áramlással több hullámban magas nedvességtartalmú frontok érték el az országot, melyek sok csapadékot hoztak. Az eső mennyisége tág határok között ingadozott, több helyen villámárvizeket és nagy károkat hagyott maga után. Több körzetben viharos széllel érkezett a front és gyümölcsültetvényeket tett tönkre.

A vihar okozta növénykárok mérséklésére azonnali növényvédelmi beavatkozás szükséges.

A bőséges csapadék ezúttal a kórokozók terjedésének fog kedvezni, tehát eszerint kell megtervezni a permetezési menetrendet.

Almásokban és a körteültetvényekben a varasodásfertőzés újabb hulláma várható, ami a lombozatot és a gyümölcsöt egyaránt érinti. Folytatni kell a lisztharmat elleni kezeléseket is, mert a hajtáscsúcsfertőzés a jövő évi primer megbetegedés kiindulási alapja. Körtén házikerti körülmények között a körterozsda megjelenésére már számíthatunk. Az almamoly folyamatos rajzása miatt nem hagyhatók el a rovarölő szeres kezelések sem.

Csonthéjas-ültetvényekben a barackmoly kivételével minden gyümölcsmoly rajzik, tehát a feromoncsapda-adatok figyelembevételével ezekben a növénykultúrákban is védekezni kell.

Külön ki kell emelni a keleti gyümölcsmoly tömeges fogási adatait, mert a kártevő számos gyümölcsféle mellett a birset veszélyezteti leginkább, miután annak a legkésőbbi a betakarítása, a molynak pedig évi négy nemzedéke van.

A párásabb és kevésbé meleg idő hatására a levéltetűfajok szaporodása ismét lendületet kapott, figyelemmel kell őket kísérni.

Esély van a szőlőbetegségek járványos fellépésére, mert az időjárási viszonyok különösen kedveznek a szőlőperonoszpóra, a lisztharmat, a szürkerothadás és a feketerothadás terjedésének. Azokban az ültetvényekben, ahol jégverést is okozott az elmúlt napok vihara, fokozott a kórokozók terjedésének veszélye.

A dióültetvényekben és szórványfák környezetében egyre intenzívebben rajzanak a nyugati dióburok-fúrólegyek,

a kihelyezett ragacsos sárga lapok mind nagyobb számban fogják a kártevőt. A korábbi évek megfigyelési tapasztalatai alapján elhúzódó rajzásra számíthatuk. A felszívódó hatású rovarölő készítmények kijuttatásával egyúttal mérsékelhetjük az almamoly dión okozott károsítását is.

zold_vandorpoloskak_017.jpg

Szinte minden növénykultúrán erősödött a poloskafajok egyedsűrűsége. A kifejlett kártevők mellett már nagyon sok lárva is látható
Fotó: Dr. Aponyi Lajos

Szinte minden növénykultúrán tovább erősödött a poloskafajok egyedsűrűsége. Különösen sok figyelhető meg zöld vándorpoloskából és ázsiai márványospoloskából. A kifejlett kártevők mellett már nagyon sok lárva található, melyek többsége még első-második lárvafokozatú. Erős fertőzéskor érdemes megkezdeni a védekezést, mert később, a növények érése miatt képtelenség lesz betartani az élelmezés-egészségügyi várakozási időt.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassanak el a www.magyarnovenyorvos.hu honlapra.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/30 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szörp, szirup, tinktúra, tea

A 2012-es bükkszentkereszti gyógynövénynapokon kínálta először szörpjeit Kriván Nikolett. Olyan nagy volt azonban az érdeklődés irántuk, hogy jól működő kávézója mellett még abban az évben megalapította Bükkszentkereszten a Büxirup Manufaktúrát.

Két ritka kártevő

Számos kártevőfajunk ritkán kerül szem elé, mert a kártétele nem szembeötlő, vagy tápnövényének mezőgazdasági szerepe kevésbe jelentős. Ilyen a városi parkokba gyakran ültetett aranyeső két kártevője is.

Intenzív ajánlat szójából és napraforgóból

Előző héten a KITE Zrt. dalmandi és nádudvari hibridkukorica- és cirokbemutatóján tapasztaltakról számoltunk be, ezen a héten pedig a szójával és a napraforgóval folytatjuk a tudósítást. Összegzésképpen mi is csak úgy fogalmazunk, mint Hadászi László innovációs főigazgató, aki mindkét helyen elmondta: a szélsőségek szorításában küzdünk.

A francia elnök teljes tiltást tervez

Emanuel Macron bejelentette, hogy fel akarja gyorsítani a növényvédő szerek beszüntetését. A francia köztársasági elnök a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Marseille-i kongresszusán tartott beszédében azt mondta, hogy amikor Franciaország tölti be az EU elnökségét - azaz 2022. január 1. és 2022. június 30. között - kezdeményezni fogja a peszticidek használatának tiltását.

Hagymafélék: szívünk és keringési rendszerünk támogatói

A hagymafélék tízezer éve megunhatatlanok, egész évben velünk vannak, és egészségügyi hatásaik miatt különösen hasznos a fogyasztásuk. Igaz nyáron kissé háttérbe szorulnak, de annál inkább jelentőségteljesek ősszel és télen.

Csörög a növényzet a Dél-Alföldön

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. szeptember 2-án tartotta hibridkukorica-bemutatóját Kiszomboron. Ez évek óta így történik. Az oda érkezőket már nem nagyon éri meglepetés, mert a helyszínt övező közel 100 kilométeres körben szinte teljesen elszáradt a növényzet, zöldet még mutatóban is alig látni.

Elindul a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program második üteme

Az Agrárminisztérium 2021-ben a Vidékfejlesztési Program keretében 527 milliárd forint összegben ír ki új pályázatokat - jelentette be Nagy István.

Tippek a szamóca ideális tartósításához a MATE fiatal kutatójától

Az egészséges életmód szerves része a gyümölcsökben gazdag táplálkozás, mely többek között magas vitamin- és antioxidáns-tartalommal járul hozzá szervezetünk működéséhez. A világ egyik legnépszerűbb bogyósgyümölcse a szamóca, melynek háztartásokban és nagyüzemi szinten történő tartósítása biztosítja a kedvelt szezonális termés egész éves fogyasztását.

Uniós oltalomban részesült a Madarasi birspálinka

Az Európai Bizottság szeptember 21-én kihirdetett rendeletével a „Madarasi birspálinka” védett elnevezés lett az EU-ban. Ezzel tizenkettőre emelkedett az uniós oltalmat élvező magyar pálinka elnevezések száma.

„Nagy hiba volna elhallgatni, hogy túltermelés van”

Senki nem tudja, vagy legalábbis nem akarja elárulni, hogy mekkora is valójában a lengyelországi almatermés. Pedig nagy hiba volna elhallgatni a valóságot – idéz egy lengyel szakértőt a fruchthandel.de portál.