0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Még van esély a poloskák ellen – Növényvédelmi előrejelzés 30. hét

A közelmúltban érkezett bőséges csapadék ezúttal a kórokozók terjedésének fog kedvezni, ettől függetlenül azonban tömeges a keleti gyümölcsmoly jelenléte, a levéltetűfajok szaporodása ismét lendületet vett, továbbá egyre intenzívebben rajzanak a nyugati dióburok-fúrólegyek, és rengeteg a poloska.

Erős fertőzéskor érdemes megkezdeni a védekezést, mert később a növények érése miatt képtelenség lesz betartani az élelmezés-egészségügyi várakozási időt.

Július közepén fülledt meleg volt. Déli áramlással több hullámban magas nedvességtartalmú frontok érték el az országot, melyek sok csapadékot hoztak. Az eső mennyisége tág határok között ingadozott, több helyen villámárvizeket és nagy károkat hagyott maga után. Több körzetben viharos széllel érkezett a front és gyümölcsültetvényeket tett tönkre.

A vihar okozta növénykárok mérséklésére azonnali növényvédelmi beavatkozás szükséges.

A bőséges csapadék ezúttal a kórokozók terjedésének fog kedvezni, tehát eszerint kell megtervezni a permetezési menetrendet.

Almásokban és a körteültetvényekben a varasodásfertőzés újabb hulláma várható, ami a lombozatot és a gyümölcsöt egyaránt érinti. Folytatni kell a lisztharmat elleni kezeléseket is, mert a hajtáscsúcsfertőzés a jövő évi primer megbetegedés kiindulási alapja. Körtén házikerti körülmények között a körterozsda megjelenésére már számíthatunk. Az almamoly folyamatos rajzása miatt nem hagyhatók el a rovarölő szeres kezelések sem.

Csonthéjas-ültetvényekben a barackmoly kivételével minden gyümölcsmoly rajzik, tehát a feromoncsapda-adatok figyelembevételével ezekben a növénykultúrákban is védekezni kell.

Külön ki kell emelni a keleti gyümölcsmoly tömeges fogási adatait, mert a kártevő számos gyümölcsféle mellett a birset veszélyezteti leginkább, miután annak a legkésőbbi a betakarítása, a molynak pedig évi négy nemzedéke van.

A párásabb és kevésbé meleg idő hatására a levéltetűfajok szaporodása ismét lendületet kapott, figyelemmel kell őket kísérni.

Esély van a szőlőbetegségek járványos fellépésére, mert az időjárási viszonyok különösen kedveznek a szőlőperonoszpóra, a lisztharmat, a szürkerothadás és a feketerothadás terjedésének. Azokban az ültetvényekben, ahol jégverést is okozott az elmúlt napok vihara, fokozott a kórokozók terjedésének veszélye.

A dióültetvényekben és szórványfák környezetében egyre intenzívebben rajzanak a nyugati dióburok-fúrólegyek,

a kihelyezett ragacsos sárga lapok mind nagyobb számban fogják a kártevőt. A korábbi évek megfigyelési tapasztalatai alapján elhúzódó rajzásra számíthatuk. A felszívódó hatású rovarölő készítmények kijuttatásával egyúttal mérsékelhetjük az almamoly dión okozott károsítását is.

Szinte minden növénykultúrán tovább erősödött a poloskafajok egyedsűrűsége. Különösen sok figyelhető meg zöld vándorpoloskából és ázsiai márványospoloskából. A kifejlett kártevők mellett már nagyon sok lárva található, melyek többsége még első-második lárvafokozatú. Erős fertőzéskor érdemes megkezdeni a védekezést, mert később, a növények érése miatt képtelenség lesz betartani az élelmezés-egészségügyi várakozási időt.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassanak el a www.magyarnovenyorvos.hu honlapra.

Forrás: Kertészet és Szőlészet