0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Díszít is, ehető is

Mindenki szereti a saját termesztésből származó egészséges harapnivalókat, az édes, friss gyümölcs gyerekek és felnőttek kedvence. A kisméretű kert sokszor nem teszi lehetővé gyümölcsfák telepítését.

Ma már széles a kínálat mini gyümölcsfákból és bokrokból, ráadásul néhány új fajta nagyon kevés gondozást igényel, ellenálló a leggyakoribb betegségekkel szemben, és akár egy nagyobb erkélyen, teraszon is sikeresen tartható. A holland Plantipp ügynökség ajánlatában olyan fajták szerepelnek, amelyek amellett, hogy finom terméssel szolgálnak, a legkisebb kerteknek is szép díszei lehetnek.

A málna és az áfonya a legnépszerűbb bogyósgyümölcsök közé tartoznak, mert a gyerekek is imádják mindkettőt.

Az új áfonyafajta, a BonBonBerry® Blue Suede öntermékeny, ezért egyetlen növény is gazdag termést ad. Tömör, sűrű növekedésű, tökéletesen alkalmas a teraszon vagy az erkélyen egy nagyobb konténerben való neveléshez. Tavasszal hozza rengeteg fehér virágát, a nagyméretű kék bogyók kellemesen lédúsak és édesek, és tele vannak vitaminokkal, antioxidánsokkal. Ősszel a zöld levelek sötétvörössé válnak, a kis bokor szép színfoltot alkot a kertben.

A BonBonBerry® Yummy málnafajta szintén öntermékeny, garantáltan bőségesen terem nyártól őszig. Kompakt növekedésű, jól bokrosodik, egészséges, világoszöld lombja szépen mutat a kertben, de ez a fajta is alkalmas arra, hogy növénytartóban neveljék a balkonon. Betegségeknek ellenáll, könnyen tartható.

Termése gazdag antioxidánsokban és antociánokban, amelyek kedvező hatással vannak a szívre és az érrendszerre, gyulladáscsökkentő hatásúak, késleltetik az öregedést, támogatják az immunrendszert.

A Groovy málnafajta kifejezetten nagyméretű, édes bogyókat terem. Nincs tüskéje, a termések mindig az új hajtásokon jelennek meg, ráadásul mínusz 35 °C-ig télálló. Napos, de félárnyékos helyen is terem, szereti a humuszban gazdag, nedves és jó vízáteresztésű talajokat. Az élénksárga levelek szép kontrasztot alkotnak a piros bogyókkal, ezért akár szoliternek, de sövénynövényként is ajánlják a telepítését.

Egyedülálló díszalmafajta a Malus transitoria vadalma Appletini® fajtája. Az alma nem nagyobb, mint egy pingponglabda, de ugyanolyan jó az íze, mint a nagy társainak. Fája körülbelül 3 méter magasra és 1,5 méter szélesre nő meg, kedveli a napsütést, talajban nem válogatós. Tavasszal bőségesen hozza rózsaszín virágait, ősszel pedig a rengeteg sötétpiros termést.

Öntermékeny, mínusz 30 °C-ig télálló, kisméretű kertekhez ajánlott, de nagy konténerben, dézsában akár erkélyen is tartható.

A mediterrán kertek kedvelői számára ajánlják a Little Miss Figgy fügefajtát. Nagyon kompakt, törpe bokor, körülbelül 90 centiméter magasra nő meg. Konténerbe ültetve akár teraszon vagy az erkélyen és a kis kertekben is elfér. Hideg, fagyzugos kertekből így könnyedén el lehet vinni átteleltetni védett helyre, noha egyébként ez a fügefajta mínusz 15 °C-ig télálló. A növény formájának megtartásához ajánlott télen, a levélhullás után metszeni. Levelei mélyen karéjosok, sötétzöldek, a hajtások rövid ízközűek. Bőtermő, a nagy, édes, bordó fügéket a hajtások mentén hozza. Teljes napfényt szeret, de elviseli a félárnyékot is. Kedveli a száraz, könnyű talajt, az erős széltől azonban óvni kell.

Az utóbbi években szuperélelmiszerként fölkapott kínai ördögcérna (Lycium chinense), vagy ismertebb nevén gojibogyó új fajtája a Lycium Princess Tao. Már az első évben virágzik, májustól őszig hozza a halványlila virágokat, az édes, fényes vörös bogyók júliustól jelennek meg és egészen novemberig terem.

Termése frissen szedve, de szárítva is fogyasztható. Könnyen termeszthető növény, kis vízigényű, gombás betegségeknek ellenáll.

Támaszték vagy kerítés mellé érdemes ültetni, az ágakat tél végén lehet visszametszeni. Mínusz 25 °C-ig télálló.

Forrás: Kertészet és Szőlészet