Back to top

Díszít is, ehető is

Mindenki szereti a saját termesztésből származó egészséges harapnivalókat, az édes, friss gyümölcs gyerekek és felnőttek kedvence. A kisméretű kert sokszor nem teszi lehetővé gyümölcsfák telepítését.

Ma már széles a kínálat mini gyümölcsfákból és bokrokból, ráadásul néhány új fajta nagyon kevés gondozást igényel, ellenálló a leggyakoribb betegségekkel szemben, és akár egy nagyobb erkélyen, teraszon is sikeresen tartható. A holland Plantipp ügynökség ajánlatában olyan fajták szerepelnek, amelyek amellett, hogy finom terméssel szolgálnak, a legkisebb kerteknek is szép díszei lehetnek.

A málna és az áfonya a legnépszerűbb bogyósgyümölcsök közé tartoznak, mert a gyerekek is imádják mindkettőt.

Az új áfonyafajta, a BonBonBerry® Blue Suede öntermékeny, ezért egyetlen növény is gazdag termést ad. Tömör, sűrű növekedésű, tökéletesen alkalmas a teraszon vagy az erkélyen egy nagyobb konténerben való neveléshez. Tavasszal hozza rengeteg fehér virágát, a nagyméretű kék bogyók kellemesen lédúsak és édesek, és tele vannak vitaminokkal, antioxidánsokkal. Ősszel a zöld levelek sötétvörössé válnak, a kis bokor szép színfoltot alkot a kertben.

Mini fügefajta a Little Miss Figgy

A BonBonBerry® Yummy málnafajta szintén öntermékeny, garantáltan bőségesen terem nyártól őszig. Kompakt növekedésű, jól bokrosodik, egészséges, világoszöld lombja szépen mutat a kertben, de ez a fajta is alkalmas arra, hogy növénytartóban neveljék a balkonon. Betegségeknek ellenáll, könnyen tartható.

Termése gazdag antioxidánsokban és antociánokban, amelyek kedvező hatással vannak a szívre és az érrendszerre, gyulladáscsökkentő hatásúak, késleltetik az öregedést, támogatják az immunrendszert.

A Groovy málnafajta kifejezetten nagyméretű, édes bogyókat terem. Nincs tüskéje, a termések mindig az új hajtásokon jelennek meg, ráadásul mínusz 35 °C-ig télálló. Napos, de félárnyékos helyen is terem, szereti a humuszban gazdag, nedves és jó vízáteresztésű talajokat. Az élénksárga levelek szép kontrasztot alkotnak a piros bogyókkal, ezért akár szoliternek, de sövénynövényként is ajánlják a telepítését.

A divatos gojibogyó új fajtája a Lycium Princess Tao
Fotó: Plantipp BV®
Egyedülálló díszalmafajta a Malus transitoria vadalma Appletini® fajtája. Az alma nem nagyobb, mint egy pingponglabda, de ugyanolyan jó az íze, mint a nagy társainak. Fája körülbelül 3 méter magasra és 1,5 méter szélesre nő meg, kedveli a napsütést, talajban nem válogatós. Tavasszal bőségesen hozza rózsaszín virágait, ősszel pedig a rengeteg sötétpiros termést.

Öntermékeny, mínusz 30 °C-ig télálló, kisméretű kertekhez ajánlott, de nagy konténerben, dézsában akár erkélyen is tartható.

A mediterrán kertek kedvelői számára ajánlják a Little Miss Figgy fügefajtát. Nagyon kompakt, törpe bokor, körülbelül 90 centiméter magasra nő meg. Konténerbe ültetve akár teraszon vagy az erkélyen és a kis kertekben is elfér. Hideg, fagyzugos kertekből így könnyedén el lehet vinni átteleltetni védett helyre, noha egyébként ez a fügefajta mínusz 15 °C-ig télálló. A növény formájának megtartásához ajánlott télen, a levélhullás után metszeni. Levelei mélyen karéjosok, sötétzöldek, a hajtások rövid ízközűek. Bőtermő, a nagy, édes, bordó fügéket a hajtások mentén hozza. Teljes napfényt szeret, de elviseli a félárnyékot is. Kedveli a száraz, könnyű talajt, az erős széltől azonban óvni kell.

Az utóbbi években szuperélelmiszerként fölkapott kínai ördögcérna (Lycium chinense), vagy ismertebb nevén gojibogyó új fajtája a Lycium Princess Tao. Már az első évben virágzik, májustól őszig hozza a halványlila virágokat, az édes, fényes vörös bogyók júliustól jelennek meg és egészen novemberig terem.

Termése frissen szedve, de szárítva is fogyasztható. Könnyen termeszthető növény, kis vízigényű, gombás betegségeknek ellenáll.

Az Appletini® díszalmafajta apró, ízletes termést hoz
Támaszték vagy kerítés mellé érdemes ültetni, az ágakat tél végén lehet visszametszeni. Mínusz 25 °C-ig télálló.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/29 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kápiatermesztés, napra pontos tervezéssel

A nyírségi Vasmegyerben két évtizede termeszt kápiapaprikát Szunyogh András és fia. Sikerük titka a pontosság, és az, hogy nyitottak a fejlesztésre, az újdonságokra. A számukra legmegfelelőbb fajta mellett biostimulátorokat és rendhagyó technológiai módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy akkorra időzíthessék a termés betakarítását, amikor az a legjobb áron eladható.

Eredetvédett vadkörtepálinka

A mai értelemben használt eredetvédelem kifejezést a francia borászok találták ki a filoxéravész után, alaptétele, hogy a bor minőségét elsősorban a termőhely határozza meg. Így a legkiválóbb termőhelyeken termelt borok viselhetik a megkülönböztető jelzést, ha megfelelnek a termelők által megfogalmazott rendkívül szigorú követelményeknek.

A természetvédőknek fejfájást okoz a pampafű terjeszkedése

A magas és szépséges növénynek mutatós virágbugája van, és a tengerpartokon, a városokban vagy akár a kertekben is otthon érezheti magát. A természetvédők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a pampafű (Cortaderia selloana) káros invazív faj, amely Dél-Európa egyes részeit fenyegeti.

Veszélyes új diéta - Ártalmas lehet a túlzott gyümölcsfogyasztás?

A kizárólag „nyers” élelmiszerekből álló étrend komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért fontos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedjük a mindennapok során.

Keleti és nyugati ízek találkozója

Magyarország keleti és nyugati felének ízei találkoznak bennük – fogalmazta meg Lovászné Baranyi Magdolna a mottóját, ami alapján szörpnek és lekvárnak dolgozzák fel a gyümölcsöket, „ezerféle” módon. A jelmondat magyarázataként elmondta, hogy Debrecenből költözött zalai férjéhez, így találkoztak a különböző ízek, amelyek meghatározzák termékeiket.

A bodzafelvásárlók és -feldolgozók működését ellenőrizték a növényvédőszerekre fókuszálva

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein.

A kis tavak természetvédelmi szerepe

Magyarországon az emberek mintegy 70 százaléka városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként funkcionálnak, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Készül a drónos jogszabály

A mezőgazdaság műszaki és informatikai fejlődése rengeteg új lehetőséget kínál, ezek közé tartozik a drónok használata is. A drónos növényvédelem lehetőségeiről és korlátairól beszélt Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának vezetője növényorvosoknak.

Immunerősítés ősszel

Ha ősz, akkor jöhet egy adag immunerősítés, hogy felkészülten nézzünk elébe a télen ránk váró kórokozók hadviselésének. Ez az időszak fantasztikus segítőket állít csatasorba a mi oldalunkon, érdemes közülük minél többel szövetkezni. És a hagyományosan bevált gyógynövények is jelentkeznek egy-egy bevetésre.

Süngarázzsal a sünökért

A meseállatkának is beillő sün a lassan közeledő rossz idő beköszöntével elvackol a számára megfelelő búvó- és telelőhelyére. Azonban városi környezetben nem mindig talál ilyen helyet, ezért adunk néhány tippet egy összkomfortos süngarázs elkészítéséhez.