Back to top

Törpe görögdinnye üvegházban?

Egy belgiumi paradicsomtermesztő üvegházban érdekes ötlettel álltak elő: görögdinnyét kezdtek termeszteni hidropóniás technológiával.

A belgiumi - egyébként paradicsomtermesztésre szakosodott - Tomeco cég Meerben és Loenhoutban lévő üvegházaiban érdekes kísérletbe kezdett. Lynn Vermerien és Tom Verdonck görögdinnyéket ültettek a paradicsomsorok közé. Egyelőre nincs kiforrott technológia, és az így termesztett görögdinnye sem túl nagy méretű. Mivel hidropóniás termesztésről van szó,

a fejlődő gyümölcsök nem a talajon, hanem a levegőben lógva növekednek és érnek. Meglepő módon az indák képesek megtartani a dinnyék súlyát.

Az így termesztett gyümölcsök azonban nem nőnek olyan hatalmasra, mint szántóföldi társaik. Egyelőre 3 méretben, Tomélon néven kerülnek a boltok polcaira: 500-700, 700-1100 és 1100-1500 grammos dinnyéket vásárolhatnak a belga vevők.

Szokatlannak tűnhet, hogy egy tipikusan szántóföldi növényt üvegházban termesztenek, mégis jó okok állnak mögötte: egyrészt

Lynn Vermeiren ésTom Verdonck mutatja a hidropóniás technológiával termesztett görögdinnyét
Lynn Vermeiren ésTom Verdonck mutatja a hidropóniás technológiával termesztett görögdinnyét
Fotó: www.hortidaily.com

gyorsabban, frissebben kerül a boltok polcaira, mint a délebbre, szabadföldön termesztett társaik. Így akár két hétig is megőrzi a minőségét szobahőmérsékleten (hűtve pedig még tovább is).

Másrészt a kisebb méretű dinnyéket a vásárlók gyorsabban fogyasztják el, így csökken az élelmiszerhulladék mennyisége.

Egyelőre nincs kiforrott technológia a termesztésükre, és az első próbálkozások is kudarcba fulladtak. Eredetileg szerettek volna korai dinnyét termeszteni, ezért már februárban elültették őket, és mesterséges világítással próbálták nevelni június közepéig. Sajnos azonban az akkor ültetett 50 tő növény nem hozott 50 darab dinnyét hetente, a kertészek nagy bánatára. A nyári termesztés viszont sikeresnek tűnik, de van még mit tanulniuk. Egyelőre az sem egyértelmű például, mi befolyásolja a gyümölcs méretét.

MMG Direkt

Mivel foglalkozik egy vetőmag-nemesítő? Hogyan lehet megfelelni egyszerre a klímaváltozás, a növekvő népesség és a szigorú élelmiszerbiztonsági szabályozások elvárásainak? Vajon elláthatjuk a Föld lakosságát kizárólag ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerekkel? Génszerkesztés kontra génmódisítás – többek között ezekről beszélgetett Takács Gézával, a Vetőmag Szövetség elnökével Halmos B. Ágnes, a Magyar Mezőgazdaság kiadó újságírója.

MMG – Direkt | Az élet alapja a vetőmag | Takács Géza, Vetőmag Szövetség

Forrás: 
hortidaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Precíziós technikák a szőlőtermesztésben

Napjainkban leginkább a szántóföldi kultúrákban alkalmazzák a precíziós gazdálkodás elemeit, de a kertészeti ágazatokban is terjednek az új módszerek, így a szőlőtermesztésben is egyre nagyobb teret kapnak a digitális megoldások. A precíziós módszerek egyszerre szolgálják a környezetterhelés mérséklését, a munkaerőhiány kezelését, valamint a termés mennyiségének növelését és minőségének javítását.

Megtisztul a Tétényi-fennsík

Együtt megtisztítják a Tétényi-fennsíkot az évtizedekkel ezelőtt otthagyott építési és azóta gyűlő egyéb hulladékoktól a Budapesti Közművek (BKM) Nonprofit Zrt. kertészeti és hulladékgazdálkodási szakemberei - tájékoztatta a közműtársaság csütörtökön az MTI-t.

Szokatlan alapanyagok

Bár a bor sokak szerint csak szőlőből készülhet, érdemes megkóstolni rendhagyóbb italokat is. Székely András készített már bort ananászból, cukkiniből, rebarbarából, fenyőhajtásból és a ganoderma gombával való ízesítés sem idegen tőle egy különleges zamat létrehozása érdekében.

Irán világelső lesz az almaexportban?

Irán hamarosan világelső lehet a friss almaexportban, ezt mutatják az előző évi termelési és export adatok.

Termesztik, de keveset fogyasztanak belőle

Spanyolország Európa legnagyobb biotermelője, ám a helyi fogyasztás megtorpant. Mindezt főként két okkal magyarázza a szakma: nagyobb hangsúlyt kell fektetni a biotermékek népszerűsítésére, és összehangolt szabályozásra van szükség.

Másodpercek alatt kimutatható a vírus

A hajtató kertészek manapság az eddigieknél is kevésbé szívesen fogadnak érdeklődőket a növényházaikban. Nagyon tartanak ugyanis a paradicsom- és paprikaállományokat veszélyeztető ToBRFV kórokozótól. A paradicsom barna termésráncosodás vírus már hazánkban is több helyen megjelent. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt jelenléte esetén a fertőzött növényállományt meg kell semmisíteni.

Pályázat az agrárágazati civil szervezeteknek

Hatvan millió forint keretösszeggel hirdet pályázatot agrárágazati civil szervezeteknek az Agrárminisztérium. A szaktárca 2022-ben is segítséget nyújt az idei évben tervezett szakmai, a tárca célkitűzéseihez is illeszkedő projektet megvalósításához.

Ötven felett csak védettségi igazolással – lesz-e elég dolgozó így Olaszországban?

Február 15-től Olaszországban az ötven év feletti munkavállalóknak igazolniuk kell a Covid-védettségüket. A gazdálkodók már most félnek, hogy így nem lesz elég dolgozójuk a betakarítási munkákhoz, írta meg a fruchthandel.de portál.

Cseresznye, fűszerek és drónok a Macfrut 2022 kiállításon

Minden eddiginél gazdagabb programmal várja a zöldség-gyümölcs ágazat szereplőit a Macfrut kiállítás Riminiben, 2022. május 4-6-án. Kiemelten foglalkoznak a cseresznyével, Afrika termékeivel, a fűszerekkel és gyógynövényekkel és az okos technológiákkal.

Piacon az első idei spárgasípok

Növényházakból szedték az első sípokat Hollandiában, elsősorban belga és skandináv éttermek megrendelésére. A szezon a fűtött talajú, fóliaalagutas állományok szedésével folytatódik majd.