0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Törpe görögdinnye üvegházban?

Egy belgiumi paradicsomtermesztő üvegházban érdekes ötlettel álltak elő: görögdinnyét kezdtek termeszteni hidropóniás technológiával.

A belgiumi – egyébként paradicsomtermesztésre szakosodott – Tomeco cég Meerben és Loenhoutban lévő üvegházaiban érdekes kísérletbe kezdett. Lynn Vermerien és Tom Verdonck görögdinnyéket ültettek a paradicsomsorok közé. Egyelőre nincs kiforrott technológia, és az így termesztett görögdinnye sem túl nagy méretű. Mivel hidropóniás termesztésről van szó,

a fejlődő gyümölcsök nem a talajon, hanem a levegőben lógva növekednek és érnek. Meglepő módon az indák képesek megtartani a dinnyék súlyát.

Az így termesztett gyümölcsök azonban nem nőnek olyan hatalmasra, mint szántóföldi társaik. Egyelőre 3 méretben, Tomélon néven kerülnek a boltok polcaira: 500-700, 700-1100 és 1100-1500 grammos dinnyéket vásárolhatnak a belga vevők.

Szokatlannak tűnhet, hogy egy tipikusan szántóföldi növényt üvegházban termesztenek, mégis jó okok állnak mögötte: egyrészt

gyorsabban, frissebben kerül a boltok polcaira, mint a délebbre, szabadföldön termesztett társaik. Így akár két hétig is megőrzi a minőségét szobahőmérsékleten (hűtve pedig még tovább is).

Másrészt a kisebb méretű dinnyéket a vásárlók gyorsabban fogyasztják el, így csökken az élelmiszerhulladék mennyisége.

Egyelőre nincs kiforrott technológia a termesztésükre, és az első próbálkozások is kudarcba fulladtak. Eredetileg szerettek volna korai dinnyét termeszteni, ezért már februárban elültették őket, és mesterséges világítással próbálták nevelni június közepéig. Sajnos azonban az akkor ültetett 50 tő növény nem hozott 50 darab dinnyét hetente, a kertészek nagy bánatára. A nyári termesztés viszont sikeresnek tűnik, de van még mit tanulniuk. Egyelőre az sem egyértelmű például, mi befolyásolja a gyümölcs méretét.

MMG Direkt

Mivel foglalkozik egy vetőmag-nemesítő? Hogyan lehet megfelelni egyszerre a klímaváltozás, a növekvő népesség és a szigorú élelmiszerbiztonsági szabályozások elvárásainak? Vajon elláthatjuk a Föld lakosságát kizárólag ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerekkel? Génszerkesztés kontra génmódisítás – többek között ezekről beszélgetett Takács Gézával, a Vetőmag Szövetség elnökével Halmos B. Ágnes, a Magyar Mezőgazdaság kiadó újságírója.

youtube://v/N-cQvTuNykk

Forrás: hortidaily.com