Back to top

Törpe görögdinnye üvegházban?

Egy belgiumi paradicsomtermesztő üvegházban érdekes ötlettel álltak elő: görögdinnyét kezdtek termeszteni hidropóniás technológiával.

A belgiumi - egyébként paradicsomtermesztésre szakosodott - Tomeco cég Meerben és Loenhoutban lévő üvegházaiban érdekes kísérletbe kezdett. Lynn Vermerien és Tom Verdonck görögdinnyéket ültettek a paradicsomsorok közé. Egyelőre nincs kiforrott technológia, és az így termesztett görögdinnye sem túl nagy méretű. Mivel hidropóniás termesztésről van szó,

a fejlődő gyümölcsök nem a talajon, hanem a levegőben lógva növekednek és érnek. Meglepő módon az indák képesek megtartani a dinnyék súlyát.

Az így termesztett gyümölcsök azonban nem nőnek olyan hatalmasra, mint szántóföldi társaik. Egyelőre 3 méretben, Tomélon néven kerülnek a boltok polcaira: 500-700, 700-1100 és 1100-1500 grammos dinnyéket vásárolhatnak a belga vevők.

Szokatlannak tűnhet, hogy egy tipikusan szántóföldi növényt üvegházban termesztenek, mégis jó okok állnak mögötte: egyrészt

Lynn Vermeiren ésTom Verdonck mutatja a hidropóniás technológiával termesztett görögdinnyét
Lynn Vermeiren ésTom Verdonck mutatja a hidropóniás technológiával termesztett görögdinnyét
Fotó: www.hortidaily.com

gyorsabban, frissebben kerül a boltok polcaira, mint a délebbre, szabadföldön termesztett társaik. Így akár két hétig is megőrzi a minőségét szobahőmérsékleten (hűtve pedig még tovább is).

Másrészt a kisebb méretű dinnyéket a vásárlók gyorsabban fogyasztják el, így csökken az élelmiszerhulladék mennyisége.

Egyelőre nincs kiforrott technológia a termesztésükre, és az első próbálkozások is kudarcba fulladtak. Eredetileg szerettek volna korai dinnyét termeszteni, ezért már februárban elültették őket, és mesterséges világítással próbálták nevelni június közepéig. Sajnos azonban az akkor ültetett 50 tő növény nem hozott 50 darab dinnyét hetente, a kertészek nagy bánatára. A nyári termesztés viszont sikeresnek tűnik, de van még mit tanulniuk. Egyelőre az sem egyértelmű például, mi befolyásolja a gyümölcs méretét.

MMG Direkt

Mivel foglalkozik egy vetőmag-nemesítő? Hogyan lehet megfelelni egyszerre a klímaváltozás, a növekvő népesség és a szigorú élelmiszerbiztonsági szabályozások elvárásainak? Vajon elláthatjuk a Föld lakosságát kizárólag ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerekkel? Génszerkesztés kontra génmódisítás – többek között ezekről beszélgetett Takács Gézával, a Vetőmag Szövetség elnökével Halmos B. Ágnes, a Magyar Mezőgazdaság kiadó újságírója.

MMG – Direkt | Az élet alapja a vetőmag | Takács Géza, Vetőmag Szövetség

Forrás: 
hortidaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

Négy országban is értékesítették az illegális lóhúst

Illegális vágásból származó lóhús engedély nélküli értékesítése és ennek segítése miatt előállítottak 41 embert Spanyolországban, a húst a spanyol piac mellett Belgiumban, Németországban és Olaszországban értékesítették - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) csütörtökön.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.