Back to top

Átadták a megújult Ivánka szállót

Fontos célkitűzés, hogy a hazai erdők a társadalom számára színvonalas, egészséges kikapcsolódási lehetőséget biztosítsanak, valamint ellássák a klímavédelmi és egyéb hagyományos funkcióikat - emelte ki az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára szerdán Arlón, ahol átadták a megújult Ivánka szállót.

Szentpéteri Sándor kiemelte, a világjárvány átalakította nyaralási szokásokat, egyre többen választják a belföldi úti célokat, az erdők pedig a leglátogatottabb belföldi turisztikai célpontok lettek.

Fotó: Virág Vivien
Emlékeztetett,

a járványhelyzet előtt éves szinten több mint 5 millió látogató kereste fel az Agrárminisztérium irányítása alatt működő erdőgazdaságok és nemzeti park igazgatóságok létesítményeit.

Rámutatott arra is, hogy a pandémia alatt a népszerű kirándulóhelyeket közel 25-30 százalékkal többen látogatták meg.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, ebben a helyzetben, még inkább felértékelődtek az erdei szálláshelyek, ahol biztonságosan, egészséges környezetben lehet a szabadidőt eltölteni. Szentpéteri Sándor azt mondta, hogy az elmúlt időszakban csak az erdőgazdaságok mintegy 50 új szálláshelyet létesítettek és 100 erdei szállást újítottak fel. Kiemelte, az EGERERDŐ Zrt. a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programnak köszönhetően 30 millió forintból újította fel az 1960-as években épült Ivánka szállót. Hozzátette,

az erdei szálláshely segít a térségi települések kapcsolatainak szorosabbá fűzésében, mivel jelentősen megnöveli a szálláshely-kapacitást.

„Cél az, hogy az épület egy olyan bázissá váljon, amire a környék turizmussal foglalkozó iparágai is alapozni tudnak”- tette hozzá.

Dörnyei Kristóf, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program vezetője elmondta, hogy 2018 óta 73 turistaházat sikerült felújítani, amelyek felveszik a versenyt a modern szállásokkal. A most átadott 14 fő befogadására alkalmas Ivánka szálló

kiváló lehetőséget nyújt mindazoknak, akik a családjukkal vagy a barátaikkal szeretnének eltölteni egy vagy több napot nyugalmas természeti környezetben.

Hozzátette, a jövőbeli célkitűzés, hogy a kevésbé ismert helyeket is megismerhessék a turisták és megfelelő körülmények között tudjanak pihenni.

Riz Gábor országgyűlési képviselő elmondta, hogy a térség egyre több látnivalóval várja a látogatóit. Felfedezésre váró területről van szó, hiszen itt található a kiemelt turisztikai attrakciónak számító Suvadás-liget, amelynek fejlesztése kistérségi és megyei szinten is folyamatosan napirenden van. Kiemelte, a kormány jól látja, hogy a szálláshelyek fejlesztése mellett fontos az aktív turizmus támogatása is.

Dobre-Kecsmár Csaba, az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgatója azt mondta, 2010 óta számos ökoturisztikai fejlesztést valósítottak meg, az Ivánka szálló átadása igazi mérföldkő.

A beruházással nem titkolt szándék, hogy a kirándulók számára kevésbé ismert dombvidék pazar, egyedülálló kincseire felhívják a figyelmet. A jövőbeli terv egy kerékpárút létesítése, amelynek köszönhetően a kirándulók két keréken be tudják járni a térséget.

Forrás: 
AM Sajtóiroda

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az építő vezérigazgató

Barkóczi István erdőmérnök két évtizeden keresztül szolgálta a SEFAG Zrt. erdőgazdaságot, azonban vezérigazgatóként kevesebbet élvezhetett a gyakorlati szakmából – a 13 milliárd forintos forgalmú cég nem hagyott sok szabadidőt neki. Ma már nyugdíjasként szenvedélyes kiránduló, rendszeresen járja az erdőt, gombát gyűjt.

Megtisztuló állami erdők

Az állami erdőgazdaságok 2021. május végéig több mint 6000 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el az erdőterületekről a Tisztítsuk meg az Országot! kezdeményezés keretében.

Gyalog, kerékpárral és lóval

A belföldi, ezen belül az erdei turizmus folyamatos növekedése azt mutatja, hogy egyre többen választják kikapcsolódási helyszínként hazánk természeti környezetét. A tavaly és idén kialakult járványhelyzet még több embert késztetett a bezártságból a turistautakra és a népszerű erdei kirándulóhelyekre.

Erdőgazdálkodás Gyántásországban

Az Őrséget egykoron Gyántásországnak hívták, utalva az erdőket uraló, nagy gyantatartalmú erdeifenyőre, de az elnevezésben kis gúnyolódás is volt a helyiek felé. Napjainkban az Őrség állami tulajdonú erdeinek kezelője a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatósága, mely összesen 12 045 hektáron gazdálkodik.

Széllel szemben született – fél évszázaddal a CPS megalakulása után

Történelmi dátum a hazai mezőgazdaságban 1971. október 11. – de ne essen kétségbe, aki első hallásra semmit sem tud róla. Burgert Róbert kezdeményezésére ebben az évben alapították meg Bábolnán a CPS-t. A Corn Production System, azaz Kukoricatermelési Rendszer kifejezésből alkotott betűszó az IKR, vagyis az Iparszerű Kukoricatermelési Rendszer elődszervezetét jelölte.

Jobb klíma, szebb környezet

Hazánk kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése. Az ország zöldítése nemcsak szebbé teszi környezetünket, hanem komoly klímavédelmi jelentősége is van: az erdők meghatározó szerepet játszanak az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében, a szén-dioxid megkötésében, a mikroklíma javításában.

Követendő példa az ezeréves határnál

Vannak olyan vidékek Romániában, ahol még mindig visszafogottan gondolkodnak a mezőgazdasági társulásról, mert egyesek emlékezetében még mindig elevenen él a szocialista tervgazdaságon alapuló termelőszövetkezeti rémálom. Szerencsére, a rendszerváltás óta eltelt 30 esztendő alatt felnőtt egy nemzedék, amelynek a tagjait már nem kísérti a múlt szelleme.

Feltárulnak Gemenc csodái

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének szinte teljes egésze természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett területek nem látogathatók, a védett erdőrészletekben pedig csak szigorú szabályok betartásával barangolhatunk. A Gemenc Zrt. által fenntartott tanösvények, például az interaktív Molnárka tanösvény, ugyanakkor segítik az erdő csodáinak megismerését.

Minőségi mezőgazdaság születhet a következő tíz évben

A mezőgazdasági termékek feldolgozására fókuszál a következő tíz év fejlesztéspolitikája, mert az erősebb feldolgozóipar stabilabb értékesítési hátteret jelent az egész agrárium számára – mondta el Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, Hódmezővásárhelyen.

Elindul a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program második üteme

Az Agrárminisztérium 2021-ben a Vidékfejlesztési Program keretében 527 milliárd forint összegben ír ki új pályázatokat - jelentette be Nagy István.