Back to top

Drágulnak az élelmiszerek

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

Hollósi Dávid, az üzletág ügyvezető igazgatója kijelentette, az agrárium kifejezetten jó kondícióban van, ugyanakkor az infláció már most elkezdett begyűrűzni az élelmiszerárakba, ami később további drágulást eredményezhet.

Az élelmiszerpiac szereplői egyetértenek abban, hogy a nyersanyagok drágulása még nem épült be egészen az értékesítési árakba, de ez jövőre már biztosan érezhető lesz, és egy többéves növekedési ciklusra kell számítani.

Az újranyitás következményei

A pandémia nemcsak az inflációt hozta magával, de az újranyitások újabb munkaerőhiány-hullámot gerjesztettek. A határzárak feloldása a vendégmunkásokat szélnek eresztette, és a jelenleg dübörgő vendéglátás is elszívta a munkaerőt. Ahogy azt Hollósi Dávid kifejtette, ez különösen igaz a kertészeti és gyümölcs-termékpályára, ahol a kézimunkaerő hiánya és a tavaszi fagyok hatványozottan érezhetők az ágazat termékáraiban is.

Fotó: Takarékbank
Szöges ellentéte ennek a szántóföldi növénytermesztés, ahol továbbra is magas jövedelmezőség, jó terméseredmény és bővelkedő pályázati lehetőségek jellemzik a termékpályát.

Az aratás az őszi vetésű növényeknél rendben halad, árpából kifejezetten jó termés várható, továbbá a búza eddigi terméseredményi is biztatók Magyarországon. A júniusi aszályos időszak miatt a kukorica terméseredményeiben a piac visszaesést vár, a bizalmi indexben ez a várakozás ténylegesen a harmadik negyedben jelenhet meg.

A gazdálkodók az állati termékeknél további érdemi emelkedéssel nem számolnak a takarmányárakban, viszont a termelők és a feldolgozók is egyaránt várják, hogy nyersanyagok drágulását az értékesítési árakban érvényesíthessék.  

Az ügyvezető igazgató elmondta, az állati fehérjék területén az újranyitással egy felélénkülő kereslet érzékelhető, ami magával rántotta az értékesítési árakat. Ugyanakkor a takarmányárak és az inputanyagok áremelkedése ellenpontozza a pozitív kilátásokat. A tojás-termékpályán erős importnyomással szembesültek a termelők, de a szakember szerint koránt sincs rossz pozícióban az ágazat. A baromfiágazatban egy komolyabb fellendülés látható, köszönhetően annak, hogy a lengyel importdömpingből következett beszakadt árak után jó piaci kilátások várták a termékpálya szereplőit.

A sertés-termékpálya az előző negyedév szerinti rossz kilátások után realizálódni látszik, azonban az ASP piacra kivetített következményei, illetve a mindezt befolyásoló takarmányárak komoly változást okozhatnak, hiszen ahogy Héjja Csaba, a Takarékbank agrárelemzője fogalmazott, ha Kína eltüsszenti magát, Európa megfázik.

Emelkedő élelmiszerárak

A szakember szerint az előrejelzések a magyar agrár-élelmiszeripar idei évét a szeptemberi-októberi fejlemények jelentősen befolyásolhatják. Egyrészt számolni kell a negyedik hullám kitörésével, másfelől a várakozások szerint a klímaváltozás miatti hosszú nyári aszály ismét beköszönhet, ami ronthatja a kukorica terméseredményeit, ami a jelenleginél is nagyobb árakat vetít előre. Mivel a kukoricát az ipar is használja (bioetanol, izocukor, takarmány), így az árváltozás több fogyasztói szegmensben is éreztetheti hatását.

Héjja Csaba a világgazdaságban megjelenő nyersanyagpiaci szuperciklusról beszélt, ami azt jelneti, amikor az árak tartósan, akár egy évtizeden keresztül is túlemelkednek számos nyersanyagnál.  

Mindezt a 2020–2021. közötti időszakban, az időjárási anomáliák, a Kínában az ASP utáni sertésállomány visszaépítéséből adódó megnövekedett importvolumen, a likviditási bőség és az állami beruházások folyamatos jelenlétététől megemelkedett építőanyagárak mellett a pandémia alatt kialakuló keresleti és kínálati sokkhatások következtében nehezen működő ellátási láncok és termelésleállások, a kínálati korlátok, a nyitással járó gyors keresletnövekedések, az élénkítő gazdaságpolitikák, valamint a zöldbefektetések erősödései eredményezték. Ezeknek köszönhetően egyebek mellett megemelkedtek a szállítási költségek, a nyersanyagárak, miközben a kereslet továbbélénkült.   

Fotó: Takarékbank

De a villamos energia is jelentősen drágulhat a jövőben. Az EU zöld célkitűzései miatt a szén-dioxid kvótákon keresztül 2022-ig akár 40-60 százalékos drágulással is számolnunk kell.   

A hitelintézet elemzése azt is kimutatta, hogy 2017-hez képest megközelítőleg 3000 forinttal nőtt egy heti átlagos bevásárlás összköltsége. Ezt az emelkedést a minimálbér-emelkedés ugyan lekövette, de a következő években további 21 százalékos élelmiszerár-növekedéssel kell kalkulálni, amit viszont a minimálbér már biztosan nem fog lekövetni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kápiatermesztés, napra pontos tervezéssel

A nyírségi Vasmegyerben két évtizede termeszt kápiapaprikát Szunyogh András és fia. Sikerük titka a pontosság, és az, hogy nyitottak a fejlesztésre, az újdonságokra. A számukra legmegfelelőbb fajta mellett biostimulátorokat és rendhagyó technológiai módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy akkorra időzíthessék a termés betakarítását, amikor az a legjobb áron eladható.

Újabb étteremlánc csatlakozik a vegán forradalomhoz

A McDonald’s háromévnyi kutatás és fejlesztés után piacra dobja első növényi alapú burgerét az Egyesült Királyságban.

Lovak és lovasok Dunatőkésen

A szlovák statisztikai hivatal már rég nem jegyzi gazdasági állatként a lovakat. Számuk 1965-ben 95 ezer volt, és még a rendszerváltáskor is 16 ezer lovat tartottak számon az országban; akkor szűnt meg a nyilvántartása gazdasági állatként. A rendszerváltás előtt magánszemély nem tarthatott lovat, még sportlóként sem, hiszen ez úri huncutságnak minősült.

Ne hibáztassuk a gazdákat!

Miért drágul a kenyér, és miért riogatják a pékek 500 forint/kilogrammos kenyérárral a fogyasztókat? A kenyér árának alakulását több tényező is befolyásolja, de a pékek mégis elsősorban a búza magas árával indokolják az áremelést.

A természetvédőknek fejfájást okoz a pampafű terjeszkedése

A magas és szépséges növénynek mutatós virágbugája van, és a tengerpartokon, a városokban vagy akár a kertekben is otthon érezheti magát. A természetvédők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a pampafű (Cortaderia selloana) káros invazív faj, amely Dél-Európa egyes részeit fenyegeti.

A földművelés embert próbáló hivatás

Ötödik alkalommal rendezték meg a Földművesek Napját, amelynek ezúttal szeptember 18-án Alsónémedi Nagyközség Széchenyi István Általános Iskolája adott otthont. Az ünnepnap létrejötte és szervezése Lambert Győzőnének, az Arany-Korona Alapítvány képviselőjének, a Földművesek Napja alapítójának, valamint Petráss László alapítónak köszönhető. Az ünnepnap fővédnöke Nagy István agrárminiszter volt.

Veszélyes új diéta - Ártalmas lehet a túlzott gyümölcsfogyasztás?

A kizárólag „nyers” élelmiszerekből álló étrend komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért fontos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedjük a mindennapok során.

Az idei év legszebb szőlőbirtokai

Tizedik éve hirdetik ki a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díj győzteseit, a díjat a Bor és Piac szaklap 2012-ben alapította, amelynek díjkiosztója a napokban volt. Az idei kategóriagyőztesek pedig a Tringa Borpince, a Borbély Családi Pincészet, a Günzer Tamás Pincészete, illetve a Schieber Pincészet lettek.

Agrovirtus: vezetőket képeznek

Szeptember 16-án a Mercure Budapest Korona Hotelben megnyitották az év digitális agrárversenyére, az Agrovirtusra a felvételi jelentkezést. A diákcsapatok a képzés során nemcsak piacképes tudásra tehetnek szert, de értékes nyereménnyel is gazdagodhatnak, hiszen a legjobb csapat 1 millió forint díjazásban részesül.

A bodzafelvásárlók és -feldolgozók működését ellenőrizték a növényvédőszerekre fókuszálva

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein.