Back to top

Drágulnak az élelmiszerek

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

Hollósi Dávid, az üzletág ügyvezető igazgatója kijelentette, az agrárium kifejezetten jó kondícióban van, ugyanakkor az infláció már most elkezdett begyűrűzni az élelmiszerárakba, ami később további drágulást eredményezhet.

Az élelmiszerpiac szereplői egyetértenek abban, hogy a nyersanyagok drágulása még nem épült be egészen az értékesítési árakba, de ez jövőre már biztosan érezhető lesz, és egy többéves növekedési ciklusra kell számítani.

Az újranyitás következményei

A pandémia nemcsak az inflációt hozta magával, de az újranyitások újabb munkaerőhiány-hullámot gerjesztettek. A határzárak feloldása a vendégmunkásokat szélnek eresztette, és a jelenleg dübörgő vendéglátás is elszívta a munkaerőt. Ahogy azt Hollósi Dávid kifejtette, ez különösen igaz a kertészeti és gyümölcs-termékpályára, ahol a kézimunkaerő hiánya és a tavaszi fagyok hatványozottan érezhetők az ágazat termékáraiban is.

Fotó: Takarékbank
Szöges ellentéte ennek a szántóföldi növénytermesztés, ahol továbbra is magas jövedelmezőség, jó terméseredmény és bővelkedő pályázati lehetőségek jellemzik a termékpályát.

Az aratás az őszi vetésű növényeknél rendben halad, árpából kifejezetten jó termés várható, továbbá a búza eddigi terméseredményi is biztatók Magyarországon. A júniusi aszályos időszak miatt a kukorica terméseredményeiben a piac visszaesést vár, a bizalmi indexben ez a várakozás ténylegesen a harmadik negyedben jelenhet meg.

A gazdálkodók az állati termékeknél további érdemi emelkedéssel nem számolnak a takarmányárakban, viszont a termelők és a feldolgozók is egyaránt várják, hogy nyersanyagok drágulását az értékesítési árakban érvényesíthessék.  

Az ügyvezető igazgató elmondta, az állati fehérjék területén az újranyitással egy felélénkülő kereslet érzékelhető, ami magával rántotta az értékesítési árakat. Ugyanakkor a takarmányárak és az inputanyagok áremelkedése ellenpontozza a pozitív kilátásokat. A tojás-termékpályán erős importnyomással szembesültek a termelők, de a szakember szerint koránt sincs rossz pozícióban az ágazat. A baromfiágazatban egy komolyabb fellendülés látható, köszönhetően annak, hogy a lengyel importdömpingből következett beszakadt árak után jó piaci kilátások várták a termékpálya szereplőit.

A sertés-termékpálya az előző negyedév szerinti rossz kilátások után realizálódni látszik, azonban az ASP piacra kivetített következményei, illetve a mindezt befolyásoló takarmányárak komoly változást okozhatnak, hiszen ahogy Héjja Csaba, a Takarékbank agrárelemzője fogalmazott, ha Kína eltüsszenti magát, Európa megfázik.

Emelkedő élelmiszerárak

A szakember szerint az előrejelzések a magyar agrár-élelmiszeripar idei évét a szeptemberi-októberi fejlemények jelentősen befolyásolhatják. Egyrészt számolni kell a negyedik hullám kitörésével, másfelől a várakozások szerint a klímaváltozás miatti hosszú nyári aszály ismét beköszönhet, ami ronthatja a kukorica terméseredményeit, ami a jelenleginél is nagyobb árakat vetít előre. Mivel a kukoricát az ipar is használja (bioetanol, izocukor, takarmány), így az árváltozás több fogyasztói szegmensben is éreztetheti hatását.

Héjja Csaba a világgazdaságban megjelenő nyersanyagpiaci szuperciklusról beszélt, ami azt jelneti, amikor az árak tartósan, akár egy évtizeden keresztül is túlemelkednek számos nyersanyagnál.  

Mindezt a 2020–2021. közötti időszakban, az időjárási anomáliák, a Kínában az ASP utáni sertésállomány visszaépítéséből adódó megnövekedett importvolumen, a likviditási bőség és az állami beruházások folyamatos jelenlétététől megemelkedett építőanyagárak mellett a pandémia alatt kialakuló keresleti és kínálati sokkhatások következtében nehezen működő ellátási láncok és termelésleállások, a kínálati korlátok, a nyitással járó gyors keresletnövekedések, az élénkítő gazdaságpolitikák, valamint a zöldbefektetések erősödései eredményezték. Ezeknek köszönhetően egyebek mellett megemelkedtek a szállítási költségek, a nyersanyagárak, miközben a kereslet továbbélénkült.   

Fotó: Takarékbank

De a villamos energia is jelentősen drágulhat a jövőben. Az EU zöld célkitűzései miatt a szén-dioxid kvótákon keresztül 2022-ig akár 40-60 százalékos drágulással is számolnunk kell.   

A hitelintézet elemzése azt is kimutatta, hogy 2017-hez képest megközelítőleg 3000 forinttal nőtt egy heti átlagos bevásárlás összköltsége. Ezt az emelkedést a minimálbér-emelkedés ugyan lekövette, de a következő években további 21 százalékos élelmiszerár-növekedéssel kell kalkulálni, amit viszont a minimálbér már biztosan nem fog lekövetni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar páros a római lovastusa-világbajnokságon

A 2022-es lovastusa-világbajnokságot Rómában, azon belül is a Pratoni del Vivaro fennsíkon rendezték, a Castelli Romani Nemzeti Park nyújtotta gyönyörű háttérrel. Ez a világbajnokság különleges volt, hiszen több mint húsz év után drukkolhattunk először magyar lovasnak. A mezőnyben a világ legjobbjai mérték össze tudásukat, de a kilencven lovasból még így is húszan nem tudták befejezni a versenyt.

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.