Back to top

A fóti Virágos Pagony

Különleges virágkertészetet alapított 2016-ban két fiatal kertészmérnök. Az indulás óta eltelt években széles körű tapasztalatot gyűjtöttek azokról a termesztésbe vont vágott virágokról, amelyekkel bátor úttörőkként jelentek meg a hazai virágkereskedelemben. A Virágos Pagony által kínált izgalmas újdonságok a virágkötők által szívesen használt, keresett réspiaci termékek lettek.

Vargha Dorka, a Virágos Pagony ötletgazdája
Vargha Dorka, a Virágos Pagony ötletgazdája
Fotó: JSN
A fóti kertészet megálmodói és alapítói, Vargha Dorka és Forgács István 2008-ban szerezték meg kertészmérnök diplomájukat, szakdolgozatukat mindketten genetika és növénynemesítés témában írták. Az egyetem elvégzése után más munkahelyeken dolgoztak, de a barátságuk megmaradt. István az egyetem kötelékében doktoranduszként folytatta tanulmányait, és Celosia-fajtákkal végzett kísérleteket a genetika és növénynemesítés tanszéken. Vargha Dorka pedig az Agrárminisztériumban töltött több mint nyolc évet, és alkalmi jelleggel virágkötőként is dolgozott, esküvői dekorációkat készített.

Munkája révén áttekintést kapott a hazai agrárágazat működéséről, külföldi útjai során pedig gyakorlott virágkötőként azt is megfigyelte, mennyivel több természetes hatású, természetközeli kompozíciót, és stílusban azokhoz illő – hazánkban egyáltalán nem kapható – vágott virágot árulnak.

Gyermekei születését követően Dorka úgy érezte, hogy új területen szeretné kipróbálni magát, az irodai munkát hátrahagyva új és izgalmas kihívásokra vágyott. A virágtermesztéshez külföldi tapasztalat adta az ötletet, és mivel Istvánnak éppen volt egy termesztésre alkalmas telke Fót külterületén, úgy döntöttek, hogy közösen vágnak bele a nem hétköznapi, izgalmas vállalkozásba.

Ismeretlen terep

Az új telephelyen felállított sátorban hamarosan beindul a virágzás
Az új telephelyen felállított sátorban hamarosan beindul a virágzás
Külföldi magazinokra és angol nyelvű szakirodalomra támaszkodva írták össze, hogy mely növényfajokat érdemes termeszteni hazánkban, illetve melyek azok, amelyeket a holland tőzsdén árulnak, de itthon hiányoznak a virágpiacról. Abból indultak ki, hogy a hazai vágottvirág-nagykereskedések azért nem kínálnak ilyen választékbővítő, különleges és egyedi vágott virágokat, mert tartanak attól, hogy nem tudják eladni. Nem vállalják a kockázatot.

Dorka és István nem akart tömegtermesztésben gondolkodni, céljuk az volt, hogy széles kínálatot nyújtsanak, sok fajból és fajtából kis mennyiséget, jellemzően egy-egy ágyásnyit termeljenek.

Döntésük az első években helyesnek bizonyult, hiszen miközben mindinkább kitapasztalták a fajok, fajták tulajdonságait, a termesztésükhöz szükséges körülményeket, azt is megfigyelhették, mi tetszik, mi eladható a piacon, és mit nem lehet itthon értékesíteni.

A telken minden munkát ketten, a családjuk és barátaik segítségével végeztek az ágyások kialakításától kezdve a fóliasátor állításán, az öntözőrendszer kiépítésén keresztül az első magvetésig, majd a palánták kiültetéséig. A mintegy négyezer négyzetméternyi területet agro­szö­vettel borították. Közel hároméves küzdelmes munka kellett ahhoz, hogy az elképzelt műszaki háttér, az összes kiszolgáló épület és a hűtőkamra elkészüljön.

Az ágyásokat csepegtető öntözőrendszerrel látták el
Az ágyásokat csepegtető öntözőrendszerrel látták el

Az első évben 80-100 különböző faj, illetve fajta termesztésével kísérleteztek, a növényeket szakaszosan vetették, hogy áprilistól novemberig folyamatosan tudjanak szabadföldi vagy fólia alatt termesztett vágott virágot kínálni. A kiválasztott növények többsége a várakozásoknak megfelelően fejlődött, ám az első néhány virágpiaci alkalom során elmaradt a remélt érdeklődés. Néhány hét után azonban egyre többen felfedezték az újdonságokban rejlő lehetőséget, végül már az első évet sikerrel zárták.

Dorka szerint a virágboltosok is vágytak már arra, hogy érdekes, különleges virágokkal dolgozhassanak, és a fogyasztók közül is mind többen egyedi, természetközeli összeállításokat kérnek.

Sokan tartottak attól, hogy ezeknek a „mezei” virágoknak a vázatartóssága elmarad a jól ismert fajokétól. Azonban aki egyszer is vásárolt, sosem csalódott, hiszen a külföldi nemesítőktől származó virágok kiváló minőségűek és nagyon tartósak.

Állandó kínálat

A Virágos Pagony vágózöldeket is értékesíteni fog
A Virágos Pagony vágózöldeket is értékesíteni fog
Az első néhány év után már munkatársakkal is bővülhettek, jelenleg négy állandó alkalmazottból áll a csapat. Időközben nagyon megszerették a „pagonyos” virágokat a piacon, törzsvásárlói kör alakult ki, igénylik a frissen szedett, helyi vágott virágot. Az elmúlt években a legnépszerűbb fajtákból a szakaszos vetés és ültetés révén állandó kínálatot tudtak tartani. A jelenleg termelt mintegy 120 fajból és fajtából a legkeresettebbek az An­tirrhinum, a Celosia, a Cos­mos, a Cen­tau­rea, a dáliák – ebből több mint 15 fajtát kínálnak –, a Digitalis, a Del­phi­nium, a Papaver és a csak náluk kapható Ammi majus.

Célul tűzték ki az értékesítési szezon megnyújtását, ezért Ranunculus és Ane­mone fűtött fóliás termesztésével próbálkoztak. Noha nagyon szép virágokat neveltek, a fűtési költségeket nem tudták beleépíteni az eladási árba.

A hosszú szárú Cynoglossum amabile a virágkötők által kedvelt réspiaci termék
A hosszú szárú Cynoglossum amabile a virágkötők által kedvelt réspiaci termék
Ezeknek a fajoknak a hazai termesztése nem bizonyult gazdaságosnak és versenyképesnek az importból érkező virágokkal szemben.

Jelenleg továbbra is jellemzően hosszúnappalos, meleg- és fénykedvelő egynyári és évelő vágott virágokat termesztenek. A növények ültetési ciklusait és helyét decemberben és januárban precízen megtervezik, figyelembe véve az évelő növényállomány állapotát is. A Digitalis két évig marad az ágyásban, a Delphinium és a Solidago pedig több évig virágoztatható. A növényvédelem során törekednek az ökologikus szemléletre, ha csak lehet, elhagyják a vegyszeres megoldásokat.

Töretlen a siker

A vállalkozás sikeréhez minden bizonnyal az is hozzájárult, hogy a járványt megelőzően lendületesen bővült az esküvői dekorációval foglalkozó vállalkozók száma. Bár elsősorban a virágpiacon értékesítenek, lehetőséget adnak a telephelyen vásárlásra is. Sokan kedvelik, hogy a kertészetben választhatják ki a nekik leginkább tetsző virágokat. A szedést azonban nem engedik meg a vevőknek, mivel sok fajtának a hozama függ attól, hogy elágazásnál vagy tőben szedik-e le a virágot.

Az egyik legnépszerűbb virág a fehér, bordó és rózsaszín változatokban létező Ammi majus
Az egyik legnépszerűbb virág a fehér, bordó és rózsaszín változatokban létező Ammi majus

Egyéni vásárlókat is kiszolgálnak a telephelyen, nyáron, a tarka virágmezőn pedig fotózkodni is lehet.

Külön szolgáltatásként, előzetes egyeztetés után esküvői dekorációhoz is készítenek csokrot vagy asztaldíszt az általuk termesztett virágokból, de helyszíni díszítést nem vállalnak. Egyre népszerűbbek a saját kiszerelésű, általuk is termesztett tasakos virágmagok, amelyek köszönőajándékként, egyedi címkézéssel is rendelhetők.

A koronavírus-járvány kitörésekor a virágpiac összeomlása őket is sokkolta, a lehetőségeket mérlegelve „pánikreakcióként” a szabadon álló ágyásokba salátát ültettek, a virágok termesztését pedig az eredeti tervek szerint folytatták. Webáruház indítását is tervezték, ám a kezdeti ijedtség után a virágpiac hamar a megszokott rend szerint üzemelt, ezért ők is visszazökkentek a régi kerékvágásba, a vágott virág értékesítése zavartalan volt, és a bevételük sem esett vissza. Sőt, sok új vásárlójuk lett, a külföldi szállítmányok elmaradása feléjük terelte az érdeklődőket, akik nagyon hamar rájöttek, hogy hazai virágokból ugyanolyan színvonalas és különleges csokrokat lehet készíteni, mint a drágán behozottakból, ráadásul az áru tökéletesen friss.

Egyre népszerűbb esküvői köszönőajándék a saját kiszerelésű virágmag
Egyre népszerűbb esküvői köszönőajándék a saját kiszerelésű virágmag
Fotó: JSN

Külön utakon folytatják

A tavalyi idény kezdete, a járvány komoly kihívásokat görgetett a vállalkozás elé, amelyeket sikerrel vettek, ám a szezon vége is tartogatott nem várt nehézséget. Ötévnyi közös munka után István új vállalkozásba kezd, faiskolát alapít. A kertészetet Dorka viszi tovább, egy másik, az eredeti telekhez közeli másfél hektáros területen folytatja tovább a vágott virágok termesztését. Munkabírását, energikusságát és derűlátását jól mutatja, hogy a hűtőkamra már kész, az öntözőrendszer kiépítve, a növények pedig elültetve várják, hogy induljon az új virágszezon. Az időjárás azonban tavasszal nem kedvezett a növények fejlődésének, ezért az előző évekhez képest három-négy hét késéssel kezdheti az értékesítést. Idén új termékkel is megjelenik majd a piacon, mivel a vágott virágok mellett vágócserjéket is nevel. Különleges, kifejezetten vágózöld­nek alkalmas Spiraea-, Cotinus-, Vi­bur­num- és Cytisus-fajtákat ültetett, amelyekről a nyár folyamán már értékesíteni tud.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/22 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kápiatermesztés, napra pontos tervezéssel

A nyírségi Vasmegyerben két évtizede termeszt kápiapaprikát Szunyogh András és fia. Sikerük titka a pontosság, és az, hogy nyitottak a fejlesztésre, az újdonságokra. A számukra legmegfelelőbb fajta mellett biostimulátorokat és rendhagyó technológiai módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy akkorra időzíthessék a termés betakarítását, amikor az a legjobb áron eladható.

A természetvédőknek fejfájást okoz a pampafű terjeszkedése

A magas és szépséges növénynek mutatós virágbugája van, és a tengerpartokon, a városokban vagy akár a kertekben is otthon érezheti magát. A természetvédők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a pampafű (Cortaderia selloana) káros invazív faj, amely Dél-Európa egyes részeit fenyegeti.

A földművelés embert próbáló hivatás

Ötödik alkalommal rendezték meg a Földművesek Napját, amelynek ezúttal szeptember 18-án Alsónémedi Nagyközség Széchenyi István Általános Iskolája adott otthont. Az ünnepnap létrejötte és szervezése Lambert Győzőnének, az Arany-Korona Alapítvány képviselőjének, a Földművesek Napja alapítójának, valamint Petráss László alapítónak köszönhető. Az ünnepnap fővédnöke Nagy István agrárminiszter volt.

Keleti és nyugati ízek találkozója

Magyarország keleti és nyugati felének ízei találkoznak bennük – fogalmazta meg Lovászné Baranyi Magdolna a mottóját, ami alapján szörpnek és lekvárnak dolgozzák fel a gyümölcsöket, „ezerféle” módon. A jelmondat magyarázataként elmondta, hogy Debrecenből költözött zalai férjéhez, így találkoztak a különböző ízek, amelyek meghatározzák termékeiket.

Agrovirtus: vezetőket képeznek

Szeptember 16-án a Mercure Budapest Korona Hotelben megnyitották az év digitális agrárversenyére, az Agrovirtusra a felvételi jelentkezést. A diákcsapatok a képzés során nemcsak piacképes tudásra tehetnek szert, de értékes nyereménnyel is gazdagodhatnak, hiszen a legjobb csapat 1 millió forint díjazásban részesül.

A bodzafelvásárlók és -feldolgozók működését ellenőrizték a növényvédőszerekre fókuszálva

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein.

A kis tavak természetvédelmi szerepe

Magyarországon az emberek mintegy 70 százaléka városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként funkcionálnak, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Készül a drónos jogszabály

A mezőgazdaság műszaki és informatikai fejlődése rengeteg új lehetőséget kínál, ezek közé tartozik a drónok használata is. A drónos növényvédelem lehetőségeiről és korlátairól beszélt Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának vezetője növényorvosoknak.

Süngarázzsal a sünökért

A meseállatkának is beillő sün a lassan közeledő rossz idő beköszöntével elvackol a számára megfelelő búvó- és telelőhelyére. Azonban városi környezetben nem mindig talál ilyen helyet, ezért adunk néhány tippet egy összkomfortos süngarázs elkészítéséhez.

Júliusban tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júliusban harmadik hónapja gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak növekedési üteme: átlagosan 21,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban, ami 0,8 százalékponttal nagyobb az előző havi emelkedésnél - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.