Back to top

A jogviták gyakori okai

Lassan nyolc éve, hogy hatályba lépett az új földtörvény, és ez idő alatt folyamatosan tapasztalható volt az érintettek részéről a kiskapuk keresése, „nyitogatása”. Ezt felismerve a jogalkotónak is lépnie kellett, be kellett zárnia a kiskapukat.

Az Mmg Direkt agrárJogos kérdések című sorozatának következő részében a többi között ezeket, a kiskapuk bezárása céljából hozott intézkedéséket ismerteti lapunk állandó szerzője, dr. Cseh Tibor András, a Magosz megbízott főtitkára.

MMG - Direkt - agráJogos kérdések | Dr. Cseh Tibor András a jogviták gyakori okait ismerteti

Május 28-án hirdették ki az egyes agrártárgyú törvények, hétköznapi nevén az agrársaláta rendelkezéseit. A törvénycsomag 22 jogszabályt módosít az agrárium területén, a többi között olyan kiemelt témákban, mint a földforgalmi szabályozás, a termőföld védelméről szóló előírások vagy a jogszerű földhasználat szabályai.

Mint a főtitkár a videóinterjúban elmondja, gyakori oka volt a jogvitáknak az elővásárlási jog visszaélésszerű megkerülése földek esetében.

Az egyik módosítás szerint az elővásárlási jognak már a nyilatkozat megtételekor fenn kell állnia.

Egy másik vitás, többféleképpen értelmezhető kérdés a vételár aránytalanságára vonatkozott. A jogszabály egyértelműen kimondja, hogy a vételár aránytalanságának vizsgálatakor a jelzálog értékét is figyelembe kell venni.

A mezei leltár esetében is sikerült bezárnia egy kiskaput a jogalkotónak.

A korábbi gyakorlat szerint ugyanis a haszonbérleti szerződésben kikötötték, hogy a mezei leltárt nem a tulajdonosnak kell kifizetnie, hanem az új haszonbérlőnek. Ezért fordult elő gyakran, hogy ezekre a földekre nem jelentkezett rá senki. A jogalkotó azonban ezt visszaélésszerű magatartásnak tekinti, ezért került be a törvénybe, hogy a mezei leltárt minden esetben a bérbeadó köteles viselni. Cseh Tibor arra is mond példát az interjúban, hogy a haszonbérletek mellett miként „játszottak” az érintettek a cserével is, ami már inkább bújtatott adásvételnek volt tekinthető. Bár ez nem mostani változás, a szakértő itt hívja fel a figyelmet arra, hogy csere esetén a földhivatal és az agrárkamara is vizsgálhatja azt, hogy birtokösszevonási célú csere történt-e, mert ha nem, a csereügylet visszautasítható.

A változások érintették az osztatlan közös megszüntetését is.

Ma már egyértelműen kimondja a törvény, hogy aki a magasabb ajánlatot teszi, legyen az akár a legkisebb területtel rendelkező vagy a legidősebb földtulajdonos, az lesz az, aki bekebelezéssel megszerezheti az adott tulajdoni hányadot. Cseh Tibor András arra a garanciális szabályra is felhívja a figyelmet, hogy miként mentesülhet a bekebelezés alól a területi minimum alatti földdel rendelkező tulajdonos.

Az elmúlt időszak tapasztalata volt az is, hogy a mezőőri járulékot nem a jogalkotó szándékai szerinti formában használták fel az önkormányzatok. Az új jogszabály kimondja, hogy a helybéli gazdáktól befolyó mezőőri járulék csak és kizárólag a mezőőri őrszolgálat fenntartására fordítható. Az említett jogszabályok május végén jelentek meg a Magyar Közlönyben, többségük már hatályba is lépett.

Az interjúban szó esik az ingatlan-nyilvántartási törvény módosításáról is, ami azonban majd csak 2023. február 1-jétől változik, a jogalkotó kellően hosszú időt akart adni a földhivatalok elektronikus átállására.

A várható változásokat azonban érdemes már most megismerni. Mint a szakértő elmondja, a tulajdonjog és például a haszonélvezeti jog bejegyzése eddig is ügyvédkényszerhez volt kötve, ügyvédi ellenjegyzésre volt szükség. A változás szerint minden egyes jog és minden egyes tény bejegyzése ügyvédi ellenjegyzéshez lesz kötött, bár, ezen a rendelkezésen a végrehajtási rendelet még finomíthat. Változik a függőben tartás jogintézménye is, helyette egy új fogalmat kell megtanulni: a tulajdonjog-fenntartást.

Változik az állami nyilvántartás is, ami eddig többféle volt: a földhivatalok kezelték például a tulajdoni lapot, az erdészeti nyilvántartást pedig a kormányhivatalok egy másik szerve.

Az új jogszabály szerint a tulajdoni lapnak minden olyan adatot tartalmaznia kell, ami másik állami nyilvántartásban is szerepel. Ezzel kapcsolatban a főtitkár a Magosz véleményét is megosztotta, szerintük ugyanis nem feltétlenül szerencsés megoldás, ha emiatt több tízoldalasak lesznek a tulajdoni lapok. A Magosz partner lesz abban, hogy ezt a helyzetet a végrehajtási jogszabályban rendezzék.

A jogszabályok ismertetéséhez további gyakorlati példákkal szolgál videóinterjúnkban dr. Cseh Tibor András, aki válaszol egy konkrét kérdésre is, ami az mmg@magyarmezogazdasag.hu e-mail-címre érkezett. Ide továbbra is várjuk kérdéseiket, a tárgyba kérjük írják be: agrárjogos kérdések.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sertésárverés Hódmezővásárhelyen

Az afrikai sertéspestis és még inkább a rendkívül alacsony felvásárlási árak csökkentették a sertéshizlalási kedvet. Hódmezővásárhelyen a sertésárverésen ugyan ott ültek, sőt a katalógusban be is jelöltek néhány állatot az érdeklődők, azonban üzlet nemigen köttetett. Az árverést leginkább a külföldi turisták élvezték – álmélkodtak hallván a sivalkodó disznót.

Betakarításra alkalmas idő várható a hétvégén

Előző héten többször, többfelé zavarta csapadék a mezőgazdasági munkákat, köztük a kukorica és a napraforgó betakarítását, ugyanakkor az ország jelentős részén összességében sem esett 10 mm, így csak kis mértékben csökkent a csapadékhiány. A repcének többfelé jól jönne még az eső a korai fejlődéshez, amire a jövő hét elejétől az északkeleti országrész kivételével, ismét sokfelé számítani lehet.

Az agrárium égető problémáira hoznak megoldást a startupok

Szeptemberben kezdetét vette a NAK TechLab harmadik agrár startup inkubációs programja, amelyben olyan friss vállalkozások, új típusú fejlesztések támogatása zajlik, melyek elősegítik az agrárium digitalizációjának előremozdítását. A három hónapos programban új agrárszolgáltatások megjelenését megalapozó projektek indulhatnak a startupok és nagyvállalatok között.

Értéke az eredeti, tartalma megújult

Idén mindenképpen rendhagyó lesz az OMÉK, ugyanis a HUNGEXPO megújult kiállítóterén és ezúttal az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás társrendezvényeként fogadja a látogatókat október 7–10. között. De nemcsak külsőségekben és a rendezés keretében változott meg az ország egyik legnagyobb agrárrendezvénye, hanem tartalmában is.

Verseny mezőgazdasági gépekkel

Első alkalommal rendez mezőgazdasági vállalkozók számára - mezőgazdasági gépek használatával történő - közlekedési versenyt az Encsi rendőrkapitányság balesetmegelőzési bizottsága.

Együtt a szakma és a szórakozás

A Bagossy Brothers és a Punnany Massif csalogatta a fiatalokat a Pápai Expo és Agrárpiknikre, amit 24. alkalommal rendezett meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a város önkormányzata szeptember 17-19-én.

Felejthetetlen élmény lesz a kutatók éjszakája

Hódmezővásárhelyen a mezőgazdasági kar is megrendezi pénteken az országos, népszerű programot. Állatpreparálástól a kenyérsütésen át közel 20 érdekes előadásból választhatunk.

Szőlőtermesztésben is együttműködhet hazánk Üzbegisztánnal

Üzbegisztán határozott célként tűzte ki agráriumának, élelmiszeriparának megerősítését, amiben hazánk jelentős tapasztalatára, a jól működő magyar minták átvételére is nyitott. Az állattenyésztés, tejipar, takarmányelőállítás mellett a szőlő-szaporítóanyag termesztése terén is számítanak a magyar szaktudásra és technológiára.

Jövőre elkészül a szúnyogbiztos ruhaszövet

A szúnyogcsípés nem kellemes, de mindenféle szúnyogriasztó anyaggal sem kellemes bekennünk magunkat. Most itt a harmadik alternatíva, egy szövet, amibe beletörik a szúnyogok bicskája, illetve fullánkja...

A földművelés embert próbáló hivatás

Ötödik alkalommal rendezték meg a Földművesek Napját, amelynek ezúttal szeptember 18-án Alsónémedi Nagyközség Széchenyi István Általános Iskolája adott otthont. Az ünnepnap létrejötte és szervezése Lambert Győzőnének, az Arany-Korona Alapítvány képviselőjének, a Földművesek Napja alapítójának, valamint Petráss László alapítónak köszönhető. Az ünnepnap fővédnöke Nagy István agrárminiszter volt.