0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Miért tökéletes választás egy pohár hideg vörösbor a nyári melegben?

Egy forró nyári estén, egy hosszú, nehéz munkanap után semmi sem eshet jobban, mint egy pohár hideg vörösbor mellett lazítani. Így hát hűsítsük le magunkat egy Gamay-vel vagy Cabernet Franc-kal egyenesen a hűtőből…

Egy pohár enyhén tanninos, szaftos, élénk és gyümölccsel teli Gamay, egyenesen a hűtőből ugyanolyan szomjoltó és élénkítő hatású, mint bármelyik pohár hideg pezsgő vagy éppen Gin Tonik.

A hideg vörösbor lehet a nyári ital esszenciája, mégis csak ritkán találkozunk vele.

Csak a különleges borbárokban – amelyek a felszolgálási etikett tekintetében éppoly ikonoklasszikusak, mint a dekoráció és a hangulat tekintetében – szolgálnak fel hűtött vörösborokat.

Általában a bárok és kocsmák, illetve azok vendégei azt szeretnék – és egyben elvárják -, hogy a vörösborokat melegen szolgálják fel. Általában szobahőmérsékletű vörösborokat szokás fogyasztani, de egy modern, teljesen szigetelt, központilag fűtött ház szobahőmérséklete – a fülledt +20 Celsius fok – minden vörösbort egyfajta leveses péppé változtat. Nem árt szem előtt tartani, hogy ez a figyelemre méltó felszolgálási tanács egy olyan korból származik, amikor Nagy-Britanniában a borfogyasztók a társadalom felsőbb osztályába tartoztak, így az ő huzatos vidéki házaik szobái ritkán voltak sokkal melegebbek 15 foknál.

Igaz, hogy ez a hőmérséklet többé-kevésbé ideális a legtöbb vörösbor számára.

Nem olyan hideg, hogy a bor aromatikailag elnémuljon, de mégis elég hűs ahhoz, hogy a bor megőrizze a karakterességét. Gondoljunk csak egy meleg kólás dobozra, vagy akár egy fehérborra. Kellemesnek érezzük az illatát, de az ízét valahogy fókuszálatlannak, hiányosnak érzékeljük. Így érezhetünk a túl melegen felszolgált vörösborral kapcsolatban is.

A borkóstolók során általában senki sem panaszkodik, hogy a vörösbor túl meleg, sokan mégis meglepődnek, ha olyan hőmérsékletű vörösbort szolgálnak fel nekik, mint amilyet egy fehérbor esetében várnának. Ez egy ösztönös reakció, ami ahhoz hasonlítható, mint amikor egy észak-európai először kóstol gazpachót vagy ajo blancót: visszavinné ezt a konyhába és felmelegítené, kérem?

Természetesen nem állítjuk azt, hogy minden vörösbornak jót tesz, ha szinte jéghidegen szolgálják fel.

Ez leginkább az alacsony vagy enyhe tannintartalmú, magas savtartalmú, ropogós gyümölcsös stílusoknál működik. Ilyenek például a Beaujolais és más Gamay-k; a Cabernet Franc, különösen a Loire-ból; a Grenache halvány, modern stílusa; és a Dolcetto. A gazdagabb, tölgyfásabb, súlyosabb fehérborok és pezsgők is jobban megmutatják komplexitásukat, ha nem teljesen fagyosak (kb. 12 °C). Néhány jégkocka egy pohár robosztusabb, sötétebb rozéban pedig a nyár egyszerű örömei közé tartozik.

Ha esetleg nem vagyunk teljesen biztosak abban, hogy milyen hőmérsékleten szolgáljunk fel egy bort, érdemes inkább jobban lehűteni, mivel csak néhány pillanatban telik, amíg egy pohár bort felmelegítünk a kezünkkel, de egy egész palack lehűtése sokkal több időbe telik…

Forrás: theguardian.com