Back to top

Miért tökéletes választás egy pohár hideg vörösbor a nyári melegben?

Egy forró nyári estén, egy hosszú, nehéz munkanap után semmi sem eshet jobban, mint egy pohár hideg vörösbor mellett lazítani. Így hát hűsítsük le magunkat egy Gamay-vel vagy Cabernet Franc-kal egyenesen a hűtőből…

Egy pohár enyhén tanninos, szaftos, élénk és gyümölccsel teli Gamay, egyenesen a hűtőből ugyanolyan szomjoltó és élénkítő hatású, mint bármelyik pohár hideg pezsgő vagy éppen Gin Tonik.

A hideg vörösbor lehet a nyári ital esszenciája, mégis csak ritkán találkozunk vele.

Csak a különleges borbárokban - amelyek a felszolgálási etikett tekintetében éppoly ikonoklasszikusak, mint a dekoráció és a hangulat tekintetében - szolgálnak fel hűtött vörösborokat.

Általában a bárok és kocsmák, illetve azok vendégei azt szeretnék - és egyben elvárják -, hogy a vörösborokat melegen szolgálják fel. Általában szobahőmérsékletű vörösborokat szokás fogyasztani, de egy modern, teljesen szigetelt, központilag fűtött ház szobahőmérséklete - a fülledt +20 Celsius fok - minden vörösbort egyfajta leveses péppé változtat. Nem árt szem előtt tartani, hogy ez a figyelemre méltó felszolgálási tanács egy olyan korból származik, amikor Nagy-Britanniában a borfogyasztók a társadalom felsőbb osztályába tartoztak, így az ő huzatos vidéki házaik szobái ritkán voltak sokkal melegebbek 15 foknál.

Igaz, hogy ez a hőmérséklet többé-kevésbé ideális a legtöbb vörösbor számára.

Nem olyan hideg, hogy a bor aromatikailag elnémuljon, de mégis elég hűs ahhoz, hogy a bor megőrizze a karakterességét. Gondoljunk csak egy meleg kólás dobozra, vagy akár egy fehérborra. Kellemesnek érezzük az illatát, de az ízét valahogy fókuszálatlannak, hiányosnak érzékeljük. Így érezhetünk a túl melegen felszolgált vörösborral kapcsolatban is.

A borkóstolók során általában senki sem panaszkodik, hogy a vörösbor túl meleg, sokan mégis meglepődnek, ha olyan hőmérsékletű vörösbort szolgálnak fel nekik, mint amilyet egy fehérbor esetében várnának. Ez egy ösztönös reakció, ami ahhoz hasonlítható, mint amikor egy észak-európai először kóstol gazpachót vagy ajo blancót: visszavinné ezt a konyhába és felmelegítené, kérem?

Természetesen nem állítjuk azt, hogy minden vörösbornak jót tesz, ha szinte jéghidegen szolgálják fel.

Ez leginkább az alacsony vagy enyhe tannintartalmú, magas savtartalmú, ropogós gyümölcsös stílusoknál működik. Ilyenek például a Beaujolais és más Gamay-k; a Cabernet Franc, különösen a Loire-ból; a Grenache halvány, modern stílusa; és a Dolcetto. A gazdagabb, tölgyfásabb, súlyosabb fehérborok és pezsgők is jobban megmutatják komplexitásukat, ha nem teljesen fagyosak (kb. 12 °C). Néhány jégkocka egy pohár robosztusabb, sötétebb rozéban pedig a nyár egyszerű örömei közé tartozik.

Ha esetleg nem vagyunk teljesen biztosak abban, hogy milyen hőmérsékleten szolgáljunk fel egy bort, érdemes inkább jobban lehűteni, mivel csak néhány pillanatban telik, amíg egy pohár bort felmelegítünk a kezünkkel, de egy egész palack lehűtése sokkal több időbe telik…

Forrás: 
theguardian.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az idei év legszebb szőlőbirtokai

Tizedik éve hirdetik ki a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díj győzteseit, a díjat a Bor és Piac szaklap 2012-ben alapította, amelynek díjkiosztója a napokban volt. Az idei kategóriagyőztesek pedig a Tringa Borpince, a Borbély Családi Pincészet, a Günzer Tamás Pincészete, illetve a Schieber Pincészet lettek.

Véget ért a jubileumi Coop Rally

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Coop Rally-t, amely 8 állomáson keresztül Nyugat-Magyarországot járta körbe. A két napos rendezvényen a 250 versenyző 105 autóval tett meg több mint 800 kilométert, hogy megtekintsenek hat meghatározó, minőségi magyar termékeket gyártó és forgalmazó élelmiszeripari céget, valamint két Coop tagvállalatot

Éjjel és holnap érkezik csapadék

Átalakul időjárásunk, lehűlés jön, pénteken nagy területen jelentős csapadékkal. Az esőre nagy szükség van, a talaj termőrétege szinte országszerte igen száraz, a kelésben lévő, vagy éppen kikelt repce szomjazza a csapadékot.

Átfogó szüreti mustfok ellenőrzés a szőlőtermesztők védelmében

A hatóságok 2021-ben, a szőlőszüret folyamán – a korábbi évekhez hasonlóan – ismét ellenőrzést végeznek a borászati üzemekben. Ennek alapvető célja a helyes szüreti gyakorlat kialakítása: az ellenőrök a szőlőfelvásárlások során a tisztességes piaci gyakorlatot vizsgálják - jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Kortárs költők és kortárs borok, szóról szóra, kortyról kortyra

Idén először indult útjára az 1 Bor 1 Vers kezdeményezés a VEB 2023 EKF támogatásával, melynek lényege, hogy a borokhoz választott kortárs versekkel együtt egy komplex élményt nyújtson, mondjuk egy őszi estén, amikor kicsit több idő van elmélyedni a kóstolásban és a gondolatokban.

Figyelem mustgáz! Milyen veszélyeket rejt a borospince?

Benne járunk a szőlő szüretben, folyik a must a présekből, telnek a pincék. A gondatlanság és figyelmetlenség miatt minden évben több baleset vagy haláleset következik be országszerte mustgázmérgezés következtében, pedig a tragédiák megfelelő elővigyázatossággal megelőzhetők lennének.

Hihetetlenül kis területen van gyümölcsös Magyarországon

Még a mezőgazdasági területhez képest is csak egy számjegyű százaléknyi.

Új korszak kezdődhet a magyar-orosz agrárkapcsolatokban

„Kiemelt célunk a magas hozzáadott értékű élelmiszeripari termékek és szaktudás exportálásának elősegítése” – szögezte le Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Nemzetközi Üzleti Fórum „Magyarország – Oroszország: alapvető trendek és exportlehetőségek” rendezvényén.

Koccintás baráti körben - 30 éves a Budapest Borfesztivál

Szeptember 23-26. között szülinapi borünnep a Budavári Palota teraszain. Éppen három évtizede nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt Magyarország ikonikus borfesztiválja a Vörösmarty téren, az akkor még csak néhány száz kíváncsiskodó fővárosi előtt.

Tisztességes felvásárlási árat érdemelnek a szőlőtermelők

A kormányzat aktívan segíti az idei szüret eredményes lebonyolítását, ennek ellenére egyes szőlőfelvásárló pincészetek méltatlan és piaci szempontból is indokolatlanul alacsony árat ajánlanak a szőlőért. Nem érdemelnek fejlesztési forrásokat a szőlőtermelőkkel tisztességtelen felvásárló cégek – mondta dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.