0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ezeréves tölgy és mesefa is versenyez a fődíjért

Az Ökotárs Alapítvány Év fája versenyében bárki nevezhet egy egyedi fát egy történet kíséretében, mely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösségnek. Tizenegy döntős van.

Huszonhét fát neveztek az Ökotárs Alapítvány Év Fája 2021 versenybe, a döntőbe 11 fa került be a szakmai zsűri véleménye alapján. Ezek között megtaláljuk a gödöllői görbe fát, a martfűi mesefát, a kétsopronyi százéves eperfát, vagy a zilizi ezeréves tölgyet. Azt, hogy ezek közül melyik kapja majd a megtisztelő címet, a közönség választja ki online szavazással október 1-ig. Az utolsó néhány napban, hogy még izgalmasabb legyen a verseny,  a szavazás állása rejtett lesz.

A végeredményt október első felében teszi közzé az Ökotárs Alapítvány. A győztes az Év fája-díjat, valamint egészségi állapotfelmérést és kezelést kap.

Egy másik, ugyancsak az Év fája nevű versenyről nemrég írtunk. Azt 1996 óta az Országos Erdészeti Egyesület szervezi,  a cél az, hogy egy őshonos fafajra ráirányítsák a nagyközönség és az erdészeti szakemberek figyelmét, illetve ismereteket terjesszenek. Az Ökotárs Alapítvány Év fája versenyében bárki nevezhet egy egyedi fát egy történet kíséretében, mely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösségnek. A fa kora, szépsége és mérete nem fontos, előny azonban, ha őshonos, közterületen áll, vagy a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik. 

Mindkét versengés esetében a természetvédelem, a környezet megóvása, a fák iránti tisztelet áll a középpontban.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu