0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Gyümölcs között találtak egy csomó kokaint

Még a rotterdami kikötőben is – ahol évi tíztonnás nagyságrendben foglalnak le kokainszállítmányokat – jelentősnek számított az a mennyiség, amit a minap banánpürés hordók közé rejtve találtak meg. De más gyümölcsök közül is komolyabb tételek kerültek elő mostanában.

Július közepén számolt be róla a Netherland News, hogy 3000 kilogramm kokaint fedeztek fel a rotterdami vámosok egy konténerben, banánpürés hordók között. A szállítmány Ecuadorból tartott Baselbe – az ügyészség szerint a svájci cégnek feltehetőleg nincs köze az általa rendelt áru között csempészett droghoz.

Ez az egyik legnagyobb fogás, amelyet a rotterdami kikötőben valaha találtak,

pedig nem kevés droggal van dolguk az ottani vámosoknak, tavaly például mintegy 40 tonna kokaint találtak (az átlagos éves mennyiség 5-20 tonna közötti).

A banánpürés eset után komolyabb ellenőrzéssorozat vette kezdetét, és

nem is telt sok időbe, hogy 1500 kilónyi kokain kerüljön elő egy Costa Ricából Németországba tartó ananászszállítmányból, majd újabb 3000 kiló egy Ecuadorban feladott banános konténerből

– erről már a friss zöldség-gyümölcs nemzetközi kereskedelmére szakosodott német fruchthandel.de portál írt, holland forrásokra hivatkozva.

A Netherland News portál a holland igazságügyi minisztert, Ferdinand Grapperhaust idézte, aki még májusban jelentette be, hogy meg szeretnék erősíteni a rotterdami logisztikai bázist, hogy nagyobb hatékonysággal derülhessen fény a hasonló bűncselekményekre. 5 millió eurót szánnak rá, hogy a kikötőben megforduló évi 7,5 millió konténer sokkal nagyobb százalékának az ellenőrzésére legyen kapacitás.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu