0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Medvenépszámlálás lesz Romániában

Tizenegymillió euró értékű európai uniós finanszírozású projektben Romániában felmérik a barnamedve-állományt, amely Európában a legnagyobb - jelentették be július végén Bukarestben.

Cristian Ghinea beruházási és Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter egy július végén közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a projekt három alappillérre épül. Egyrészt megtörténik a medveállomány genetikai felmérése külföldi szakemberek bevonásával, ami példátlan az olyan nagy medvepopuláció esetében, mint a romániai.

Viszonylag nagy pontossággal megállapítják a medvepopuláció nagyságát, annak korosztály és ivar szerinti összetételét.

A módszer abból áll, hogy előre meghatározott útszakaszokon genetikai mintát (ürüléket vagy szőrt) gyűjtenek, amelyekből el lehet kerülni a többször számlálás veszélyét.

A felmérés másik alappilére egy 60 hektáros menhely létesítése, ahova azokat a medvéket fogják áttelepíteni, amelyeket valamilyen okból – ideiglenesen vagy véglegesen – nem lehet visszaengedni a természetbe.

A projekt harmadik eleme ezer villanypásztor felszerelése mezőgazdasági területek és méhészetek köré. A projekt keretében mobil és fix villanypásztorokat is ki fognak próbálni.

Romániában az elmúlt években túlszaporodott a medveállomány, miután 2016-ban betiltották a medvevadászatot. Azóta egyre több a medvetámadás, ezért a román kormány elfogadott múlt szerdán egy olyan sürgősségi rendeletet, amely végső esetben lehetővé teszi az agresszív és emberéleteket veszélyeztető medvék kilövését, ha más módszerek eredménytelennek bizonyulnak.

A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma.

A medvepopuláció megőrzésére 2018-ban kibocsátott akcióterv szerint a nagyragadozók 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.

Forrás: MTI