0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Folytatás várható

Hatalmas érdeklődés mellett zárult a precíziós gazdálkodásra történő átállást támogató pályázat november 19-én. A 100 milliárdos támogatási keretre több mint 2900 pályázat érkezett be összesen 212 milliárd forint értékben. Az első pályázati kiírást várhatóan  több is követi majd a későbbiekben hasonló céllal – mondta el Feldman Zsolt, az AM mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara agrárdigitalizációval foglalkozó konferenciáján november 24-én. A mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatására július 26-tól lehetett benyújtani a támogatási kérelmeket.

Megjelent

a Széchenyi 2020 keretében a „Nem mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja – Vidéki turizmus fejlesztése” című (VP6-6.4.1-21 kódszámú) felhívás. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. december 8-tól 2022. április 21-ig van lehetőség. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 50 milliárd Ft.

Megjelentek

a támogatási intenzitások a 2021. támogatási évre rendelkezésre álló forrás figyelembevételével a Széchenyi 2020 keretében kiírt „Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás” című (VP3-17.1.1-16 kódszámú) pályázati felhíváshoz. Az „A”, „B” és „C” típusú szerződések esetében is 70 százalék a támogatás intenzitása.

Megjelent

az őshonos állati génmegőrzés új pályázati felhívása. 2022. január 3 és január 31 között pályázhatnak a gazdálkodók a „A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése” elnevezésű (VP4-10.2.1.1-15 kódszámú) felhívásra. A támogatható fajták köre az eddigiekhez képest a fekete mangalica sertés, az akhal-teke és a muraközi ló, valamint a kárpáti borzderes szarvasmarha fajtákkal bővült. A felhívás célja az alacsony létszámú védett őshonos, veszélyeztetett mezőgazdasági és fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági állatfajták életképes állományának fenntartása azok természetes helyén, a fajták hagyományos tartási, takarmányozási körülményei között. Az elérhető támogatás mértéke támogatott fajtánként átlagosan 50 százalékkal nőtt a korábbi támogatáshoz képest. A kötelezettségvállalási időszak 2022. január 1-jén indul és 2024. december 31-ig tart. A támogatáshoz 2023. januárjában is lehet majd csatlakozni. Az akkor pályázók számára szintén 2024. december 31-ig tart majd a kötelezettségvállalási időszak. Néhány módosítás mellett megmaradt a támogatás eddig ismert struktúrája.

Már lehet pályázni

a fagykár elleni gépek beszerzésére. A Vidékfejlesztési Program keretében 5 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett, Tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása című (VP3-5.1.1.1-21 kódszámú) felhívásra november 17 óta benyújthatók a pályázatok. A meteorológiai előrejelzések szerint a szélsőséges időjárási események felszaporodása várható a jövőben, így a fagyok elleni védekezés szerepe felértékelődik. A most nyílt pályázat a kármegelőző beruházások megvalósításához kíván támogatást nyújtani a termésbiztonság növelése érdekében. A kiírás lehetőséget biztosít a fagykárok elleni berendezések és technológiák, például a rögzített vagy mobil légkeverő, az autonóm hőtermelő berendezés vagy a vontatott hőtermelő gép beszerzésére. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege maximum 100 millió forint lehet, 80 százalékos támogatási intenzitás mellett. A beadási határidő 2022. 01. 11.

December 7-e a beadási határidő

a „Kertészet – Gomba előállító üzemek fejlesztésének támogatása” (VP2-4.1.3.4-21) című felhívásra. A vissza nem térítendő támogatás kerete 20 milliárd forint. a Támogatás mértéke 50 százalék, minimum összege 300 millió, maximuma 2 milliárd forint. A jelentkezés szeptember 13-án kezdődött.

December 17-ig lehet jelentkezni

a „Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális és eszközfejlesztése” című, VP6-7.2.1.1-20 kódjelű felhívásra. A 95 százalékos vissza nem térítendő támogatás keretösszege 3 milliárd, legnagyobb összege 100 millió forint.

December 17-ig lehet pályázni

a Mezőgazdasági kisüzemek támogatása című, VP2-6.3.1-20 kódszámú felhívásra. A vissza nem térítendő támogatás keretösszege 2,5 milliárd, maximális összege 5 millió forint. Intenzitása 100 százalékos.

December 21-ig

lehet benyújtani a támogatási kérelmeket a TEÁOR 109 besorolás szerinti, takarmányelőállítási tevékenységet fejlesztő vállalkozásoknak a „Takarmány-előállító üzemek fejlesztésének támogatása” című (VP3-4.2.1.3-21) felhívásra. Konzorciumi formában erre nincs lehetőség. A felhívás célja a haszon- és kedvtelésből tartott állatok takarmányozását szolgáló termékek előállítását és piacra jutását elősegítő technológiai fejlesztést, illetve a környezeti erőforrás-hatékonyságot célzó beruházások támogatása. A felhívás tervezett keretösszege 50 milliárd forint, amely megoszlik az egyes fejlesztési célterületek között. 40 milliárd forint áll rendelkezésre a mezőgazdasági termékek értékének növelésére és az elsődleges termelők versenyképességének javítására, hogy megfelelőbb módon integrálják őket az agrár-élelmiszeripari láncba. 5 milliárd forint szolgálja a segítségnyújtást a diverzifikáláshoz, új kisvállalkozások alapításához és munkahelyteremtéshez, valamint további 5 milliárd forintot terveznek az erőforrás-hatékonyság javítására, az élelmiszer-feldolgozó iparág általi energiafelhasználás hatékonyságának fokozására fordítani. A forrást az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. Egy pályázó minimum 50 millió, maximum 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhet. A kormány 100-150 támogatott projekttel számol.

December 31-ig lehet pályázni

„Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások” (VP5- 8.5.1.-16) támogatására, aminek keretösszege 4,7 milliárd forint. A vissza nem térítendő támogatás intenzitása 100 százalék, maximális összege pedig 50 millió forint.

December 31-ig lehet jelentkezni

a „Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás” (VP3-17.1.1-16) című felhívásra. A támogatási keret 24,47 milliárd forint. A vissza nem térítendő támogatás mértéke 65 százalék, összege legfeljebb 500 millió forint. A támogatható projektek száma 200-7 000.

December 31-ig lehet benyújtani a pályázatokat

az Erdősítés támogatása (VP5- 8.1.1-16) című felhívásra. A vissza nem térítendő támogatás keretösszege 50 milliárd forint, mértéke 100 százalék, maximális összege 500 millió forint.

December 31-ig van lehetőség

Támogatási kérelem benyújtására a „Rövid Ellátási Lánchoz kapcsolódó beruházások támogatása az élelmiszeripar és a borászat területén” című (VP3-4.2.1-4.2.2-19 kódszámú), a Széchenyi 2020 keretében megjelent felhívásra.

Forrás: palyazat.gov.hu