Back to top

Minden drágul, de a termelői árak nem feltétlenül

Elkezdődött a szabadföldi zöldségek szezonja, érik a szilva, a sárga- és őszibarack. Milyen termésre számítanak a gazdálkodók, és mennyiért vehetjük majd meg a szezonális zöldséget, gyümölcsöt – erről kérdeztük Hunyadi Istvánt, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetőjét.

Fotó: pixabay
Mint mondta, befejeződött a borsó betakarítása, amely nem produkálta a megszokott hozamot.

A termelők egy része hektáronkénti 3-4 tonnás eredményekről számolt be, amely még a szokásos 4,5-5,5-ös országos átlagtól is elmarad.

Egy öntözéses gazdálkodást folytató, professzionálisan termelő gazda megfelelő időjárás mellett hat tonna fölött takarít be, de idén még közülük is sokan jelentősen elmaradtak ettől. Aminek szerepe lehetett ebben, az a változékony időjárás, mely a növekedést lassította, ezért a betakarítás június első napjai helyett csak június 12-14 között indult meg.

Mivel a hirtelen jött meleg és a tartós forróság jelentősen rontja a borsó minőségét, a betakarítás a szokásos körülbelül öt hetes intervallum helyett bő három hét alatt véget ért. 

Míg a borsótermesztők nem elégedettek, a többi gyümölcs-zöldségkultúrával kapcsolatban nem kapott katasztrofális híreket a FruitVeB. Akadtak ugyan jelentős víz-, illetve jégkárt szenvedett földek, de ez szerencsére nem volt országos jelenség, vagyis

nem kell hiányhelyzetre számítaniuk a fogyasztóknak.

A sárgabarack csak drágán kapható, mivel a jelentős része elfagyott a tavaszi virágzáskor, és nagyjából hasonló lesz a helyzet az őszibarackkal is.

A szilva is szenvedett virágzáskori fagykárokat, de kisebb mértékben, és mivel a virágkárok mértékével nem egyenesen arányos a termésveszteség, egyelőre nehéz lenne megmondani, hogy mennyi lesz belőle.

Ahogy minden, a zöldség-gyümölcs is drágul, de ha a termelői árakat nézzük, közel sem olyan mértékben emelkednek, mint a termelés költségei. A mezőgazdaságban használt inputanyagok - így

a növényvédőszerek, tápanyag-utánpótláshoz használt készítmények – ára, valamint a termeléshez szükséges mezőgazdasági műanyagok (pl. fóliák, csövek, csomagolóanyagok) árai 30-40 százalékkal nőttek az elmúlt évben, de ezt a termelői árak nem követik,

sőt, bizonyos termények tekintetében, mint például az uborka vagy a paradicsom, még csökkentek is. Hunyadi István úgy véli, a kereskedőket kellene megkérdezni ennek az okáról, akik az eddigi 30-40 százalékos árrés helyett gyakran 60-70 százalékkal dolgoznak.

A zöldség-gyümölcstermesztők számára a szezonális munkaerő hiánya jelenti a legnagyobb gondot, különösen azokban a térségekben, ahol az ipari parkok, a nagyipari, szalagon történő gyártás elszívja a képzetlen munkaerőt, mint például Kecskemét vagy Hatvan térsége.

Egyre többe kerül a szezonális munka, és egyre nehezebb hadra fogható munkaerőt találni, ami évek óta súlyosbodó probléma az ágazatban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szörp, szirup, tinktúra, tea

A 2012-es bükkszentkereszti gyógynövénynapokon kínálta először szörpjeit Kriván Nikolett. Olyan nagy volt azonban az érdeklődés irántuk, hogy jól működő kávézója mellett még abban az évben megalapította Bükkszentkereszten a Büxirup Manufaktúrát.

Hagymafélék: szívünk és keringési rendszerünk támogatói

A hagymafélék tízezer éve megunhatatlanok, egész évben velünk vannak, és egészségügyi hatásaik miatt különösen hasznos a fogyasztásuk. Igaz nyáron kissé háttérbe szorulnak, de annál inkább jelentőségteljesek ősszel és télen.

Ezt a zöldséget vásároljuk a leggyakrabban

A zöldségek közül a magyar vásárlók mennyiségben burgonyából visznek haza a legtöbbet, utána sorrendben a paradicsom, a vöröshagyma jön, és negyedik helyen következik a paprika. Ez utóbbi azonban a leggyakrabban vásárolt zöldség, derül ki a GfK Hungária Piackutató Kft. felméréséből.

A kvasztól a savanyított cseresznyéig. Mit esznek a lettek?

Lettekhez hasonlóan konyhájuk is kozmopolita, német, orosz és litván hatásokat ötvöz, ugyanakkor a rendkívüli egyszerűség és a takarékos alapanyag használat jellemzi. Kétszáz évvel korábbról nem találunk adatokat az önálló lett konyha létezéséről.

Elindul a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program második üteme

Az Agrárminisztérium 2021-ben a Vidékfejlesztési Program keretében 527 milliárd forint összegben ír ki új pályázatokat - jelentette be Nagy István.

Tippek a szamóca ideális tartósításához a MATE fiatal kutatójától

Az egészséges életmód szerves része a gyümölcsökben gazdag táplálkozás, mely többek között magas vitamin- és antioxidáns-tartalommal járul hozzá szervezetünk működéséhez. A világ egyik legnépszerűbb bogyósgyümölcse a szamóca, melynek háztartásokban és nagyüzemi szinten történő tartósítása biztosítja a kedvelt szezonális termés egész éves fogyasztását.

Uniós oltalomban részesült a Madarasi birspálinka

Az Európai Bizottság szeptember 21-én kihirdetett rendeletével a „Madarasi birspálinka” védett elnevezés lett az EU-ban. Ezzel tizenkettőre emelkedett az uniós oltalmat élvező magyar pálinka elnevezések száma.

„Nagy hiba volna elhallgatni, hogy túltermelés van”

Senki nem tudja, vagy legalábbis nem akarja elárulni, hogy mekkora is valójában a lengyelországi almatermés. Pedig nagy hiba volna elhallgatni a valóságot – idéz egy lengyel szakértőt a fruchthandel.de portál.

Karalyos Gábor interjú - Kertbarát Magazin

Karalyos Gábor színésszel színházi darabokban, filmekben, televíziós sorozatokban sokszor lehet találkozni, sőt még reklámfilmekben is. Legújabban pedig egy új csatornán is egyre népszerűbb, a Vegán Hegylakó Facebook oldalán rengetegen követik a posztjait. Ezt a szerepet, mint mondja, egyedül játssza, a posztokban ő az egyedüli szereplő, sőt főszereplő, hiszen a saját életébe enged bepillantást...és további érdekes részletek derülnek ki a Kertbarát Magazin szeptember 24-én megjelenő számában.

Lassan csak a poloskák maradnak – Növényvédelmi előrejelzés 38. hét

A szeptember közepéig tartó késő nyári idő elvileg elsősorban a kártevőknek kedvezett volna, viszont azok közül sokan erre az évre már befejezték a tevékenységüket. Nem így a poloskák.