Az EAT-Lancet Bizottság (16 országból álló bizottság, melynek célja, hogy tudományos konszenzusra jusson az egészséges táplálkozás és a fenntartható élelmiszertermelés céljainak meghatározásával) nemrégiben közzétett jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy kevesebb állati terméket fogyasszunk annak érdekében, hogy csökkenteni tudjuk a szénlábnyomunkat.
A kutatások során arra is fény derült, hogy számos növényi alapú élelmiszer mégsem olyan környezetbarát, mint ahogy azt korábban feltételezték, a termesztés és a beszerzés módja miatt.
Íme öt olyan vegán élelmiszer, amely közel sem annyira fenntartható, mint gondolnánk.
Avokádó
Az avokádó az egyik legnépszerűbb vegán étel, ugyanakkor az export kereskedelme komoly károkat okozhat a bolygónak.
Kenyában (a gyümölcs hatodik legnagyobb exportőre a világon) nagy hiány van a gyümölcsből, és tavaly be is tiltották az avokádó exportját, mivel az ország ellátása veszélybe került.
2019 decemberében Mexikó még az avokádó importját fontolgatta, ám mára az ország gazdasági minisztere, Ildefonso Guajardo közölte, hogy a megnövekedett kereslet miatt a gyümölcs kilónkénti ára a napi minimálbérnek, 80 pesónak (1200 forintnak) felel meg, ami várhatóan ezen a szinten is marad.
Mexikó ma már több pénzt keres az avokádó exportjából, mint a kőolajból, és ez az illegális erdőirtás aggasztó mértékű növekedéséhez vezetett, hogy több helyet teremtsen a további avokádófák ültetésére.
Az erdőirtás nagyban hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, mivel a fák segítenek megakadályozni, hogy az üvegházhatású gázok felhalmozódjanak a légkörben, és az Esőerdő Szövetség becslése szerint a globális kibocsátás mintegy 10%-át ez okozza.
Amikor a fákat kivágjuk, akkor a légkörbe engedik az összes szén-dioxidot, amit eddig tároltak, ezen kívül, amikor az erdőirtók ott hagyják az erdő talaján rohadni, vagy elégetik a fákat, szintén további kibocsátást okoznak” – írja a szervezet.
Mandula
A mandulát és más dióféléket a főzésben való sokoldalúságuk és magas fehérjetartalmuk miatt nagyra értékelik a vegán étrendet követők.
A mandula népszerűsége a tejpótlók térhódításával párhuzamosan nőtt, például a britek 25%-a a mandulából készült növényi alapú italt választja a tej helyett. Joseph Poore, az Oxfordi Egyetem kutatója, aki az élelmiszerek környezeti hatásait tanulmányozza, megállapította, hogy a diófélék hatalmas mennyiségű vizet igényelnek.
A mandula termesztéséhez különösen nagy mennyiségű növényvédőszerre és műtrágyára van szükség, ami óriási mértékben növeli a szénlábnyomát, különösen az aszályra hajlamos Kaliforniában, ahol a világ mandulájának több mint 80%-át termesztik. A Forbes becslése szerint 23 000 hektárnyi természetes területet alakítottak át mandulafarmokká, és ebből 16 000 hektárt korábban vizes élőhelynek minősítettek.
Kakaó
A kakaó gazdag magnéziumtartalma miatt egyre népszerűbb a vegánok körében. Ugyanakkor a növényi alapú sütés egyik legfontosabb összetevője is, és gyakran használják csokoládéval ízesített desszertek készítéséhez.
A becslések szerint 1988 és 2008 között két-három millió hektár trópusi erdő elvesztését okozták a kakaóültetvények. Ráadásul az erdőirtás olyan, – a biológiai sokféleség szempontjából kulcsfontosságú – helyeken történik, mint az Amazonas, Nyugat-Afrika és Délkelet-Ázsia. A Kakaó Világalapítvány Elefántcsontpartot és Ghánát nevezi meg különösen aggályos területként, mivel a világ kakaóellátásának közel kétharmadát itt termelik. 2002 és 2019 között mindkét területen az erdők 25, illetve 8%-át veszítették el, melynek jelentős része a kakaótermesztés miatt következett be.
A csokoládé iránti kereslet növekedésével fokozódó probléma miatt a Mondelez International, – amely a világ legnagyobb csokoládéipari vállalatainak, például a Cadbury-nek a tulajdonosa -, más kakaóipari vállalatokkal és kormányokkal együttműködve elindította a Kakaó és Erdők Kezdeményezést (CFI), amely a kakaóval kapcsolatos erdőirtásoknak szeretne véget vetni.
Gomba
A gomba szintén egy tápanyag dús, vegán alapélelmiszer, mely a hamburgerektől kezdve a növényi alapú vacsorákig mindenben felhasználható, így nem meglepő, hogy mára a vegánok étrendjének létfontosságú részévé vált.
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által finanszírozott tanulmány szerint egy kilogramm Agaricus bisporus (ez a szupermarketekbe kapható népszerű gombafajta) előállítása 2,13-2,95 kg CO2 kibocsátással jár. A felhasznált energia mennyiség abból adódik, hogy a gombákat jelentősen meleg helyiségekben kell termeszteni, valamint légzésük és növekedésük során is termelnek CO2-t – bár ez még mindig jóval kisebb mennyiség, mint amennyi a marhahústermelés során keletkezik.
Tofu
A tofu rendkívül népszerű étel, mivel húshoz hasonló állagú, és számtalan módon ízesíthető és elkészíthető. Azonban az utóbbi években vizsgálatok tárgyává vált, ugyanis egyes kutatók szerint az előállítása környezetkárosítóbb is lehet, mint a húsé.
Dr. Graham McAuliffe, a Rothamsted Intézet munkatársa a 2020-as National Farmers Union (NFU) rendezvényen elmondta, hogy a tofuval kapcsolatos kutatásai szerint a szójaalapú fehérje előállítása drasztikus hatással lehet a bolygóra a szén-dioxid-kibocsátása miatt.
Azonban hozzátette: „de ha megnézzük a tofut, amelyet feldolgoznak, tehát több energia megy az előállításába, és figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a benne lévő fehérje kevésbé emészthető a húsalapú termékekhez képest, akkor láthatjuk, hogy valójában nagyobb lehet a globális felmelegedési potenciálja, mint bármelyik állatnak.
A tofu és a környezet körüli viták kapcsán kiemelt kérdéskör a szénlábnyoma, tekintettel arra, hogy a világ szójatermésének csaknem 80%-át az állattenyésztésben használják, gondoljunk csak a marha- vagy baromfitartásra.