Back to top

Az időszakos böjtölés hatástalan, ha fogyni akar

Ha fogyni akar, akkor az időszakos böjtölés nem biztos hogy hatékonyabb, mint a napi bevitt összkalóriák csökkentése - derül ki egy új kutatásból.

Fontos azonban, hogy olyan módon étkezzen, amely a legjobban működik az ön számára és összhangban van a saját táplálkozási és edzési céljaival - a legjobb eredmények elérése érdekében a legkiválóbb módszer, ha személyre szabatja az étrendjét egy sportdietetikus vagy más egészségügyi szakértő segítségével.

A nassolást és az étkezéseket a nap folyamán bizonyos szakaszokra korlátozó időszakos böjtölés az egyéni céloktól függően előnyös lehet. Ha viszont a fogyásról van szó, a Science Translational Medicine című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint

ez a megközelítés nem hatékonyabb, mintha egyszerűen csak csökkentené a napi kalóriamennyiséget és azt nem meghatározott időpontokban fogyasztaná.

Sőt, a kutatást vezető Ph.D kutató, James Betts szerint az időszakos koplalás még a felhalmozott izomtömegre is káros lehet.

A kutatók 36 résztvevőt toboroztak, és három hétre három különböző csoportra osztották be őket. Az első csoport egyáltalán nem böjtölt időszakosan, és csak 25 százalékkal csökkentette a napi kalóriabevitelét. A másik két csoport váltakozó napokon böjtölt: az egyik csoport a böjti napot követően a szokásosnál 50 százalékkal többet evett, a másik csoport pedig 100 százalékkal többet.

A vizsgálat lezárásakor, három héttel később az utolsó csoport nem mutatott súlycsökkenést, míg az első csoport és az 50 százalékos csoport nagyjából ugyanannyit fogyott, de jelentős különbségekkel - mondta Betts a Runner's Worldnek.

Azok, akik böjtöltek, majd 50 százalékkal többet ettek, sokkal több izomtömeget veszítettek, mint a nem böjtölő csoport.

"Emiatt mindenkinek, aki időszakos böjtöt szeretne folytatni, szem előtt kell tartania, hogy az izomtömeg megőrzése érdekében több fizikai aktivitásra lehet szükség" - mondta.

„Egy másik tényező, amit itt figyelembe kell venni, az élelmiszerek minősége.” - mondta Kristin Gillespie dietetikus és hitelesített táplálkozási támogató edző. "Segíthet a fogyás serkentésében, ha kevesebb kalóriát fogyasztunk egyszerűen azért, mert csökkentjük az étkezések számát."

Az időszakos böjtölés alaptétele, hogy az étkezési időintervallum alatt tápanyagdús, egészséges ételeket kell fogyasztani viszonylag normális mennyiségben - tette hozzá. Ha esetleg betér egy gyorséttermi étkezdébe és ott úgy eszik, mintha az lenne élete utolsó vacsorája, akkor kétségtelenül hasznos, ha utána legalább 12 óráig nem fogyaszt mást.

Egy másik fenntartás, hogy a vizsgálatban férfiak és nők is részt vettek, de nem differenciálták ezeket az eredményeket. Gillespie szerint

a nők általában nem teljesítenek olyan jól ezzel a stratégiával, mert ők rendszerint jobban alkalmazkodnak a böjtölés és az energiatakarékosság időszakaihoz.

Ezért érdekes lenne egy olyan tanulmány, amely csak nőkre összpontosít.

Végül ott van a vizsgálat mérete - 36 résztvevő szerény mintának számít - és az a tény, hogy minden résztvevő technikailag "soványnak" minősült az alacsony 20-as testtömegindexszel. Betts szerint azonban az eredményeknek senkit sem szabad eltántorítaniuk attól, hogy kipróbálja a taktikát, különösen, ha hajlandók vele játszani.

"Úgy gondolom, hogy a különböző böjtölési stratégiáknak különböző hatásai lehetnek" - mondta. "Például az, hogy variáljuk-e a böjtölés idejét minden nap, hogyan táplálkozunk újra, milyen hosszú ideig böjtölünk és így tovább."

A lényeg? Úgy kell összeállítani az étkezéseket, hogy az összhangban legyen a saját táplálkozási és edzési célokkal. És mint mindig, a legjobb módja annak, hogy személyre szabja az étrendjét a legjobb eredmények elérése érdekében, ha konzultál egy sportdietetikussal vagy más egészségügyi szakértővel.

Forrás: 
msn.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A kocák sem isznak eleget

Emésztési problémák miatt a kiszáradás nemcsak a malacokat, hanem a kocákat, kocasüldőket is veszélyeztetheti. Ennek számos élettani oka van, ám a malacok hasmenése például nem ok, hanem következmény. Mézes Miklós, a MATE professzora ezeknek az emésztés-élettani folyamatoknak a hátterét világította meg a Sertésegészségügyi Akadémia webináriumon a közelmúltban.

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Az alkohol gyógyszer... (...is lehet)

Jó mentség is lehet egy kis tivornya után, hogy az alkohol gyógyít(hat) is. Az alkoholnak számos élettani hatása van, ám leggyakrabban a negatívakról esik szó. Az alkohol előnyös élettani hatásait régóta alkalmazták a gyógyászatban. Gondoljunk csak a külsőleg, bőrfelületen hasznos fertőtlenítő hatására, de ugyanez érvényesülhet torok öblögetőként alkalmazva.

A legrövidebb utat támogatják

Az értékesítési láncot minél jobban le kell rövidíteni, hogy a termelők zsebében haszon maradjon. Az értékesítés legrövidebb útja, ha a kistermelő és a vásárló személyesen találkozik, ráadásul ez kölcsönös előnyökkel jár a két fél számára, hangzott el Zalaudvarnokon, az I. Vadvirág Fesztiválon. Az esemény céljáról Németh Zsuzsanna főszervezőt, a Zala Vidékőrző és Kulturális Egyesület elnökét kérdezte tudósítónk.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

Kamatozó nehézségek a malomiparban

Mit hozott a malmosok számára a bibliai mértékű aszály és a közelben zajló háború? Vajon ezek jelentik-e a legnagyobb veszélyt és nehézséget a gabonafeldolgozók számára, vagy jöhet még valami más, ami még sötétebbé teszi a fekete levest? Lakatos Zoltánt, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatóját, a Malmosok Szövetségének tiszteletbeli elnökét kérdeztük.

Palántától a savanyúságig

A magyar emberek szeretik, keresik és fogyasztják a savanyúságot, szokásnak is nevezhető. Egyre több különlegesség van Krajczár Józsefné kínálatában, ennek ellenére azt mondja, hogy a hagyományos savanyúságok népszerűsége töretlen, sőt, felfelé ível.

5 jó ok gombafarm létrehozásához

A gomba termesztése akár hobbi, kisüzemi vagy nagyobb léptékben, kellő szakmai felkészültséggel és modern gombafarm technológiával üzletileg is nyereséges tud lenni. Egy gombafarm létrehozásakor olyan terméket választunk fő vagy akár kiegészítő üzletágnak a gazdálkodásunk során, amely nem igényel promóciót, mert a gombát szinte az egész világon ismerik.

Nem utópia az élhető város

Több mint három hónapja tart a Floriade Expo 2022 kertészeti világkiállítás. A hollandiai Almere városában mintegy hatvan hektáron a teljes kertészeti ágazatot felölelve bemutatják azokat a kreatív ötleteket, innovatív megoldásokat, korszerű technológiákat, amelyekkel szebbé, élhetőbbé tehetjük környezetünket. A színvonalas, rengeteg információval szolgáló nagyszabású kiállításról a helyszínen járva készítettünk összefoglalót.