Back to top

Az időszakos böjtölés hatástalan, ha fogyni akar

Ha fogyni akar, akkor az időszakos böjtölés nem biztos hogy hatékonyabb, mint a napi bevitt összkalóriák csökkentése - derül ki egy új kutatásból.

Fontos azonban, hogy olyan módon étkezzen, amely a legjobban működik az ön számára és összhangban van a saját táplálkozási és edzési céljaival - a legjobb eredmények elérése érdekében a legkiválóbb módszer, ha személyre szabatja az étrendjét egy sportdietetikus vagy más egészségügyi szakértő segítségével.

A nassolást és az étkezéseket a nap folyamán bizonyos szakaszokra korlátozó időszakos böjtölés az egyéni céloktól függően előnyös lehet. Ha viszont a fogyásról van szó, a Science Translational Medicine című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint

ez a megközelítés nem hatékonyabb, mintha egyszerűen csak csökkentené a napi kalóriamennyiséget és azt nem meghatározott időpontokban fogyasztaná.

Sőt, a kutatást vezető Ph.D kutató, James Betts szerint az időszakos koplalás még a felhalmozott izomtömegre is káros lehet.

A kutatók 36 résztvevőt toboroztak, és három hétre három különböző csoportra osztották be őket. Az első csoport egyáltalán nem böjtölt időszakosan, és csak 25 százalékkal csökkentette a napi kalóriabevitelét. A másik két csoport váltakozó napokon böjtölt: az egyik csoport a böjti napot követően a szokásosnál 50 százalékkal többet evett, a másik csoport pedig 100 százalékkal többet.

A vizsgálat lezárásakor, három héttel később az utolsó csoport nem mutatott súlycsökkenést, míg az első csoport és az 50 százalékos csoport nagyjából ugyanannyit fogyott, de jelentős különbségekkel - mondta Betts a Runner's Worldnek.

Azok, akik böjtöltek, majd 50 százalékkal többet ettek, sokkal több izomtömeget veszítettek, mint a nem böjtölő csoport.

"Emiatt mindenkinek, aki időszakos böjtöt szeretne folytatni, szem előtt kell tartania, hogy az izomtömeg megőrzése érdekében több fizikai aktivitásra lehet szükség" - mondta.

„Egy másik tényező, amit itt figyelembe kell venni, az élelmiszerek minősége.” - mondta Kristin Gillespie dietetikus és hitelesített táplálkozási támogató edző. "Segíthet a fogyás serkentésében, ha kevesebb kalóriát fogyasztunk egyszerűen azért, mert csökkentjük az étkezések számát."

Az időszakos böjtölés alaptétele, hogy az étkezési időintervallum alatt tápanyagdús, egészséges ételeket kell fogyasztani viszonylag normális mennyiségben - tette hozzá. Ha esetleg betér egy gyorséttermi étkezdébe és ott úgy eszik, mintha az lenne élete utolsó vacsorája, akkor kétségtelenül hasznos, ha utána legalább 12 óráig nem fogyaszt mást.

Egy másik fenntartás, hogy a vizsgálatban férfiak és nők is részt vettek, de nem differenciálták ezeket az eredményeket. Gillespie szerint

a nők általában nem teljesítenek olyan jól ezzel a stratégiával, mert ők rendszerint jobban alkalmazkodnak a böjtölés és az energiatakarékosság időszakaihoz.

Ezért érdekes lenne egy olyan tanulmány, amely csak nőkre összpontosít.

Végül ott van a vizsgálat mérete - 36 résztvevő szerény mintának számít - és az a tény, hogy minden résztvevő technikailag "soványnak" minősült az alacsony 20-as testtömegindexszel. Betts szerint azonban az eredményeknek senkit sem szabad eltántorítaniuk attól, hogy kipróbálja a taktikát, különösen, ha hajlandók vele játszani.

"Úgy gondolom, hogy a különböző böjtölési stratégiáknak különböző hatásai lehetnek" - mondta. "Például az, hogy variáljuk-e a böjtölés idejét minden nap, hogyan táplálkozunk újra, milyen hosszú ideig böjtölünk és így tovább."

A lényeg? Úgy kell összeállítani az étkezéseket, hogy az összhangban legyen a saját táplálkozási és edzési célokkal. És mint mindig, a legjobb módja annak, hogy személyre szabja az étrendjét a legjobb eredmények elérése érdekében, ha konzultál egy sportdietetikussal vagy más egészségügyi szakértővel.

Forrás: 
msn.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb étteremlánc csatlakozik a vegán forradalomhoz

A McDonald’s háromévnyi kutatás és fejlesztés után piacra dobja első növényi alapú burgerét az Egyesült Királyságban.

Ne hibáztassuk a gazdákat!

Miért drágul a kenyér, és miért riogatják a pékek 500 forint/kilogrammos kenyérárral a fogyasztókat? A kenyér árának alakulását több tényező is befolyásolja, de a pékek mégis elsősorban a búza magas árával indokolják az áremelést.

Veszélyes új diéta - Ártalmas lehet a túlzott gyümölcsfogyasztás?

A kizárólag „nyers” élelmiszerekből álló étrend komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért fontos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedjük a mindennapok során.

Agrovirtus: vezetőket képeznek

Szeptember 16-án a Mercure Budapest Korona Hotelben megnyitották az év digitális agrárversenyére, az Agrovirtusra a felvételi jelentkezést. A diákcsapatok a képzés során nemcsak piacképes tudásra tehetnek szert, de értékes nyereménnyel is gazdagodhatnak, hiszen a legjobb csapat 1 millió forint díjazásban részesül.

A bodzafelvásárlók és -feldolgozók működését ellenőrizték a növényvédőszerekre fókuszálva

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein.

Véget ért a jubileumi Coop Rally

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Coop Rally-t, amely 8 állomáson keresztül Nyugat-Magyarországot járta körbe. A két napos rendezvényen a 250 versenyző 105 autóval tett meg több mint 800 kilométert, hogy megtekintsenek hat meghatározó, minőségi magyar termékeket gyártó és forgalmazó élelmiszeripari céget, valamint két Coop tagvállalatot

A boltok polcai üresen maradhatnak karácsonyra Angliában

A brit kiskereskedőknek arra kellene ösztönözniük vásárlóikat, hogy már most kezdjenek el karácsonyra tervezni, mivel az ország ellátási láncának kihívásai az ünnepi szezon alatt csak tovább súlyosbíthatják a hiányt a boltok polcain– javasolja egy iparági elemző.

Immunerősítés ősszel

Ha ősz, akkor jöhet egy adag immunerősítés, hogy felkészülten nézzünk elébe a télen ránk váró kórokozók hadviselésének. Ez az időszak fantasztikus segítőket állít csatasorba a mi oldalunkon, érdemes közülük minél többel szövetkezni. És a hagyományosan bevált gyógynövények is jelentkeznek egy-egy bevetésre.

Miért háromszor olyan drága a zab alapú tejhelyettesítő, mint a tehéntej?

A tejtermelőket bosszantó, megválaszolhatatlan kérdésre a német agrarheute.com portál szerzője próbált mégis választ keresni.

Új korszak kezdődhet a magyar-orosz agrárkapcsolatokban

„Kiemelt célunk a magas hozzáadott értékű élelmiszeripari termékek és szaktudás exportálásának elősegítése” – szögezte le Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Nemzetközi Üzleti Fórum „Magyarország – Oroszország: alapvető trendek és exportlehetőségek” rendezvényén.