Back to top

Az időszakos böjtölés hatástalan, ha fogyni akar

Ha fogyni akar, akkor az időszakos böjtölés nem biztos hogy hatékonyabb, mint a napi bevitt összkalóriák csökkentése - derül ki egy új kutatásból.

Fontos azonban, hogy olyan módon étkezzen, amely a legjobban működik az ön számára és összhangban van a saját táplálkozási és edzési céljaival - a legjobb eredmények elérése érdekében a legkiválóbb módszer, ha személyre szabatja az étrendjét egy sportdietetikus vagy más egészségügyi szakértő segítségével.

A nassolást és az étkezéseket a nap folyamán bizonyos szakaszokra korlátozó időszakos böjtölés az egyéni céloktól függően előnyös lehet. Ha viszont a fogyásról van szó, a Science Translational Medicine című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint

ez a megközelítés nem hatékonyabb, mintha egyszerűen csak csökkentené a napi kalóriamennyiséget és azt nem meghatározott időpontokban fogyasztaná.

Sőt, a kutatást vezető Ph.D kutató, James Betts szerint az időszakos koplalás még a felhalmozott izomtömegre is káros lehet.

A kutatók 36 résztvevőt toboroztak, és három hétre három különböző csoportra osztották be őket. Az első csoport egyáltalán nem böjtölt időszakosan, és csak 25 százalékkal csökkentette a napi kalóriabevitelét. A másik két csoport váltakozó napokon böjtölt: az egyik csoport a böjti napot követően a szokásosnál 50 százalékkal többet evett, a másik csoport pedig 100 százalékkal többet.

A vizsgálat lezárásakor, három héttel később az utolsó csoport nem mutatott súlycsökkenést, míg az első csoport és az 50 százalékos csoport nagyjából ugyanannyit fogyott, de jelentős különbségekkel - mondta Betts a Runner's Worldnek.

Azok, akik böjtöltek, majd 50 százalékkal többet ettek, sokkal több izomtömeget veszítettek, mint a nem böjtölő csoport.

"Emiatt mindenkinek, aki időszakos böjtöt szeretne folytatni, szem előtt kell tartania, hogy az izomtömeg megőrzése érdekében több fizikai aktivitásra lehet szükség" - mondta.

„Egy másik tényező, amit itt figyelembe kell venni, az élelmiszerek minősége.” - mondta Kristin Gillespie dietetikus és hitelesített táplálkozási támogató edző. "Segíthet a fogyás serkentésében, ha kevesebb kalóriát fogyasztunk egyszerűen azért, mert csökkentjük az étkezések számát."

Az időszakos böjtölés alaptétele, hogy az étkezési időintervallum alatt tápanyagdús, egészséges ételeket kell fogyasztani viszonylag normális mennyiségben - tette hozzá. Ha esetleg betér egy gyorséttermi étkezdébe és ott úgy eszik, mintha az lenne élete utolsó vacsorája, akkor kétségtelenül hasznos, ha utána legalább 12 óráig nem fogyaszt mást.

Egy másik fenntartás, hogy a vizsgálatban férfiak és nők is részt vettek, de nem differenciálták ezeket az eredményeket. Gillespie szerint

a nők általában nem teljesítenek olyan jól ezzel a stratégiával, mert ők rendszerint jobban alkalmazkodnak a böjtölés és az energiatakarékosság időszakaihoz.

Ezért érdekes lenne egy olyan tanulmány, amely csak nőkre összpontosít.

Végül ott van a vizsgálat mérete - 36 résztvevő szerény mintának számít - és az a tény, hogy minden résztvevő technikailag "soványnak" minősült az alacsony 20-as testtömegindexszel. Betts szerint azonban az eredményeknek senkit sem szabad eltántorítaniuk attól, hogy kipróbálja a taktikát, különösen, ha hajlandók vele játszani.

"Úgy gondolom, hogy a különböző böjtölési stratégiáknak különböző hatásai lehetnek" - mondta. "Például az, hogy variáljuk-e a böjtölés idejét minden nap, hogyan táplálkozunk újra, milyen hosszú ideig böjtölünk és így tovább."

A lényeg? Úgy kell összeállítani az étkezéseket, hogy az összhangban legyen a saját táplálkozási és edzési célokkal. És mint mindig, a legjobb módja annak, hogy személyre szabja az étrendjét a legjobb eredmények elérése érdekében, ha konzultál egy sportdietetikussal vagy más egészségügyi szakértővel.

Forrás: 
msn.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

Fogyasztása kínzás, boldogság és függőség egyben

Napjainkban egyre nagyobb a keletje a chilipaprika-termékeknek, és egyre többen kezdenek bele a termesztésébe is. A termesztők számos hazai és nemzetközi versenyen mérhetik össze a paprikából készített különféle termékeiket, amelyek mind inkább előfordulnak mindennapjaink étkezésébe, valamint a hazai gasztronómia is szívesen nyúl a chilis termékekhez.

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.

Korábban hulladéknak tartott rostból készül újfajta cukor

A hagyományos édesítőszer kiváltását célzó termékek alapanyagát a búza- és rizsszalmához, illetve a kukoricacsutkához hasonló mezőgazdasági hulladékok alkotják.

Az egészséges táplálkozás kihat a gyerekek mentális jólétére is

Egy tanulmány szerint azok a gyerekek, akik naponta öt vagy több adag gyümölcsöt és zöldséget esznek, sokkal jobb mentális egészségnek örvendenek. A kutatás szerint a nagyobb mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztás a középiskolások körében jobb mentális jóléttel jár együtt, a tápláló reggeli és ebéd pedig minden korosztályban összefügg az érzelmi jóléttel.

Kizárólag magyar frisshús lesz az ALDI állandó kínálatában a NAK nyomására

Az ALDI mai bejelentése jelentős előnyökkel jár a magyar hústermelőknek, hozzájárul a tudatos vásárlás szélesebb körben történő elterjedéséhez, valamint jelentősen csökkenti a hústermékek előállításának ökológiai lábnyomát.

Akác-, hárs- és napraforgómézeink baktériumgátló hatása

A népgyógyászatban és hagyományos orvoslásban a sebgyógyító hatás mellett a mézet leggyakrabban légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésére használják. Számos publikáció támasztja alá a mézek antibakteriális hatását a leggyakoribb légúti baktériumokkal szemben, ám biofilm­képződést gátló hatásuk kevésbé kutatott.

A jó sajt a földeken terem

A jó sajt a földeken terem – fogalmaz Szücs-Felföldi Krisztina, aki férjével együtt működteti a Joli Sajtműhely elnevezésű családi vállalkozást a zalaegerszeghez közeli Zalaistvándon.

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma nekiment az EU-nak

Az Unió Termőföldtől az Asztalig Stratégiájának célja, hogy élelmiszertermelést igazságossá és egészségesebbé tegye, miközben csökkenti a növényvédőszerek használatát. Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter azonban vehemensen ellenzi ezt.

Lelket ápol, aki kertet művel

Lassan vége az idei szezonnak a kertben, a vérbeli hobbikertész azonban már lélekben a tavaszra készül. Nekik is hasznos volt Sipos József növényorvos jó tanácsokban bővelkedő, de könnyed hangvételű előadása. A nagymamája „boszorkányfüzetéből” is megosztott néhány praktikát.