Back to top

Istálló gyarapodó és változó állományhoz – fejőrobot Szuhafőn

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szuhafőn mindössze nyolcvanan laknak. A szlovák határtól két és fél kilométerre lévő településen él a Kocsis család. Vendégházat, sajtüzemet üzemeltetnek és van egy 700 hektáron gazdálkodó családi gazdaságuk. A korábban húsmarha-állományból egy kisebb ridegtartású csorda maradt és áttértek a tejtermelésre, illetve a sajtgyártásra.

MMG - Istálló gyarapodó és változó állományhoz – fejőrobot Szuhafőn

A helyszínen készült fotógalériánkat ide kattintva tekintheti meg.

Az alapanyagot egy folyamatosan növekvő jersey állomány biztosítja, amely egyelőre még csak részben lakta be a 2016-os ÁTK-pályázat segítségével 1 milliárd forintból épített istállót.

A szarvasmarhatelep közvetlenül a falu mellett, a völgyben épült az egykor juhtartó telepen. Az új istállók egyikében mélyalmos rendszerben tartják a borjakat, a termelő istálló pedig korszerűbb nem is lehetne. Az istállóról Bujdosó Máté, a Lely Center Gödöllő ügyvezetője beszélt.

Bujdosó Máté a Lely itatórobottal
Fotó: Csatlós Norbert
"Ez egy speciális telep, még a robotos telepek között is, hiszen itt nemcsak fejőrobot van, hanem tekintve, hogy rácspadlós padlózat van az istállóban egy trágyatoló robot is, ami nagyon szépen tisztán tudja tartani és az állategészségnek segít.

A borjak jó testtömeggyarapodásához pedig segítséget nyújt az itatórobotunk, amely az életkorától függően személyre szabott mennyiségű tejet ad bekeverve rendes hőmérsékleten.

Az istálló fele még üres, a jelenleg növendékekkel közel 100 egyedet számláló állomány növekedésével együtt készül majd el az őket kiszolgáló második ütem is. A gazdaság ehhez újra pályázik, hisz a fejőrobot mellett a takarmány tárolását, és a kijuttatás körülményeit is fejleszteni szeretnék, és persze a telep maga is rendezésre vár: a régi hodályokat le kell bontani."

Fotó: Csatlós Norbert

Szuhafőn azonban nemcsak az istálló különleges, hanem az állomány is, amelyet szakmai gyakorlat keretében a szarvasmarhatenyésztés iránt érdeklődő, a diplomamunkáján dolgozó ötödéves agrárhallgató, Kokas Márton gondozott.

Ahogy mesélte, sok munka az állatok körül nincs. Reggel ki kell takarítani az itatókat, a vízágyakat, majd az utóbbiakra vékonyan bealmozni. Napi teendő még a fejőrobot lemosása, és a tejszűrők cseréje.

Hetente egyszer jön az inszeminátor a szinkronizált ivarzású állományhoz, ahol a tejminőségre szelektált dán import üszőket már csak a kedvezőbb élettani hatású A2-es tejtermelést kódoló örökítőanyaggal termékenyítik, illetve hamarosan megszületnek azok a borjak is, amelyek embrióként érkeztek Szuhafőre. A tej szerkezetéről szakmai gyakorlaton lévő Kokas Márton, a Debreceni Egyetem 5. évfolymos agrármérnök hallgatója beszél:

Fotó: Csatlós Norbert
"A tejben vannak különféle fehérjék. És ebben az állományban kétféle fehérjére is szeretnének szelektálni a tulajdonosok. Az egyik az pontosan a β-kazein, amelynek az A2 variánsára szeretnék a szelekciót folytatni, hogy minden állat az ő állományukban homozigóta A2A2 -es genotípussal rendelkezzen. Még egy pár év kell nekik ahhoz, hogy ezt a tervet megvalósítsák, és az állományban jelenleg még vannak olyan egyedek, amelyek nem tisztán A2A2-es tejet termelnek, azonban a fejőrobot erre is lehetőséget biztosít a számukra, mivel a gép ismeri, hogy melyik egyed az A2A2-es és melyik nem az.

És amikor a robotba bemennek a tehenek, a robot azonosítja, hogy melyik tehén ment be éppen, és ha A2A2-es genotípusú, akkor a tejgyűjtő rendszert az elöblíti, és egy másik tejúton keresztül egy külön tejhűtőbe érkezik a tej, amit a saját feldolgozó üzemben fel is tudnak dolgozni.

A másik tejfehérje, amire majd szelekciót fognak folytatni a telepen, az a kappa-kazein, törekednek majd arra, hogy BB genotípusú állatok legyenek, mivel a κ-kazein BB genotípus az a sajtgyártás szempontjából előnyös. A tejben magasabb tejfehérje százalékot biztosít és jobb alvadási tulajdonságokat és ezáltal nő a sajtnak a sajtkihozatal is.

Fotó: Csatlós Norbert

A megtermelt tej egy része tehát A2-es, amelyet külön fejnek, ahogy arról Bujdosó Máté beszél.

"Ez egy nagyon egyszerű, szerencsére a robot erre föl van készítve. Egy plusz szelepet kellett beszerelni, ami eldönti az azonosítás alapján, hogy ez a tehén most elegytejes vagy A2, speciális tej és akkor azon a tejúton – két tejút van kiépítve – egymás mellett két külön tartályban megy és tulajdonképpen a fejés pillanatában a robot eldönti, ez most a jobb tej, akkor ezt most ezen a szelepen keresztül küldi, és akkor a másik tejet meg a másikon. Így a tejvezetékeket sem kell annyiszor elmosni, hogy ne legyen keveredés és ez a robot kapacitásának is sokat használ."

Fotó: Csatlós Norbert
A két tejútnak megvan az az előnye is, hogy a kezelők nem tévedhetnek, a különleges tej nem keveredik az átlagossal, ami 5,2 zsírszázalékot és 3,9 százalék fehérjét jelent ennél a kiegyensúlyozott, szelíd, őzikeszemű állománynál.
Ebben a tartástechnológiai környezetben azért most látom így 4 hét elteltével, hogy ha bemegyek az istállóba, akkor az állatok szívélyesen közelednek az ember felé, kíváncsiak, és nem úgy megy, mint egy nagyüzemben, ahol mondjuk felhajtás van vagy ilyesmi és akkor ódzkodnak az ember érintésétől is. Az állatok sokkal barátságosabbak. Lehet, hogy máshol egyébként, ahol ugyanilyen fejőrobotos rendszerrel tartanak holstein fríz állományt, ők is hasonlóan viselkednek, de ezzel még sajnos nem volt tapasztalatom
- magyarázza Kokas Márton.


Fotó: Csatlós Norbert

Nagyon szépen működik a robot meg a tehenek is, hétről hétre ahogy bővül az állomány egyre javul minden, most ez a nagy meleg is viszonylag jó teszt volt arra, hogy a ventiláció is jól működik, nem volt tejveszteség sőt, még a nagyobb laktációs állatok bekerülése miatt tejemelkedés is volt a kánikula kezdete óta, úgyhogy ez nagyon pozitív, és örülünk az eredményeknek nagyon

- hangsúlyozza a Lely Center Gödöllő ügyvezetője.

Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Véget ért a jubileumi Coop Rally

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Coop Rally-t, amely 8 állomáson keresztül Nyugat-Magyarországot járta körbe. A két napos rendezvényen a 250 versenyző 105 autóval tett meg több mint 800 kilométert, hogy megtekintsenek hat meghatározó, minőségi magyar termékeket gyártó és forgalmazó élelmiszeripari céget, valamint két Coop tagvállalatot

Megújulva vár mindenkit a KÁN

Idén ismét megnyílik a KÁN, a Dunántúl állattenyésztési kiállítása, immár megújulva és kibővített programokkal. Az október 1–3. között zajló kiállítást 14. alkalommal rendezik meg KÁN Egyetemi Napok néven, ami már önmagában valami újnak a kezdetét sejteti.

Miért háromszor olyan drága a zab alapú tejhelyettesítő, mint a tehéntej?

A tejtermelőket bosszantó, megválaszolhatatlan kérdésre a német agrarheute.com portál szerzője próbált mégis választ keresni.

Új korszak kezdődhet a magyar-orosz agrárkapcsolatokban

„Kiemelt célunk a magas hozzáadott értékű élelmiszeripari termékek és szaktudás exportálásának elősegítése” – szögezte le Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Nemzetközi Üzleti Fórum „Magyarország – Oroszország: alapvető trendek és exportlehetőségek” rendezvényén.

Már elérhető az ország legkorszerűbb korrekciós jelszolgáltatása

Országos lefedettségű, precíziós helymeghatározást segítő, korrekciós jelszolgáltatást indított el az AXIÁL KFT. A fejlesztési megoldás egyedülálló hazánkban, ugyanis amellett, hogy valamennyi globális műholdas helymeghatározó rendszer jeleit tartalmazza, kiemelkedő a megbízhatósága és energiafelhasználása a VRS (virtuális referenciaállomás hálózat) technológiára épülő rendszer révén.

Az ammóniakibocsátás csökkentése érdekében vécéhasználatra szoktatják a szarvasmarhákat

Új-zélandi és német kutatók vécéhasználatra szoktattak szarvasmarhákat, elősegítendő az ammónia, egy közvetetten üvegházhatású gáz kibocsátásának a csökkentését.

Precíziós gazdálkodás: a jövő már az ajtón kopogtat

„Divatos szóvá vált a precíziós gazdálkodás, talán kicsit el is koptattuk”- hangzott el azon a szakmai kerekasztal beszélgetésen, melyen a témában jártas szakemberek osztották meg tapasztalataikat a hallgatósággal. Hatékonyság, növekedés és szemléletváltás, az ésszerű gazdálkodás érdekében, amihez megfelelő üzemméret és megfelelő tőke szükségeltetik.

A legnagyobb T7 Heavy Duty Bábolnán

Az Agrotec standján két újdonságot találtunk: a HD szögletes nagybálázót és a New Holland T7 Heavy Duty sorozatából a legnagyobbat, a 315-ös modellt. Az országban jelenleg ez az egyetlen bemutató példány van a traktorból – de a forgalmazóhoz hamarosan megérkeznek a számos újdonsággal felszerelt sorozat darabjai.

A legelőtől az asztalig

A szürke marha nemzeti kincs, törvény által védett fajta, egyben hungarikum. Azt még nem tisztázták a történészek, hogy a kunok hozták-e be a Kárpát-medencébe, vagy a fajta ősei a honfoglaló magyarokkal együtt érkeztek ide. Viszont a középkortól bizonyított a jelenléte, és lábon hajtva az ország egyik legfontosabb exportcikke volt a XVIII. századig.

Az első díjas FendtONE Hódmezővásárhelyen

Kevesebb, mint három hét múlva, 2021. szeptember 23-án immár 28. alkalommal nyitja meg kapuit az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, melynek a Hód-Mezőgazda Zrt. ad otthont. A rendezvényen az AXIÁL Kft. is megjelenik kiállítóként. A hagyományokhoz hűen, még a kiállítás megnyitása előtt, szeptember 2-án kihirdették Hódmezővásárhelyen a termékdíj-pályázat eredményeit.