0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Az embereknél már tudjuk, hogy a felnőttek igyekeznek a másik mentális állapotát felmérni és kiértékelni. Így bizonyos jelekből következtethetünk rá, ha a másik nem mond igazat. A tudósok most arra voltak kíváncsiak, vajon a kutyák is képesek-e ilyesmire. A Bécsi Egyetem kutatói 260 különböző fajtájú kutya részvételével folytattak kísérleteket, melynek eredményeit a Proceedings of the Royal Society B tudományos lapban publikálták.

A résztvevő ebeket arra tanították, hogy egy számukra ismeretlen ember segít nekik két tál közül azt választani, amelyben jutalomfalat van.

Ha az ember által jelölt tálat választották, megkapták a benne elrejtett jutalmat. Ezután a kutyák szeme láttára egy másik ismeretlen ember egyik tálból a másikba tette át a jutalomfalatot. Ennél a mozzanatnál egyes esetekben ott volt egy második ember is, aki szintén látta az eseményt, míg más esetekben a kutyáknak „segítő” személy nem volt jelen.

Az eredmény meglepő volt: ha a kutyák választását irányító második ember nem volt jelen, mikor a jutalomfalatot áthelyezték, az ebek figyelmen kívül hagyták annak utasítását.

A kutyák tehát tisztában voltak vele, hogy az ember nem tudhatja, hol a jutalom.

A másik csoportban pedig az ebek fele nem vette figyelembe a emberi iránymutatást, mivel saját maguk látták, hová kerül a jutalomfalat. Ebből arra következtethetünk, hogy az állatok tisztában voltak vele, hogy a számukra ismeretlen személy tudatosan mutat a jutalmat nem rejtő tálra.

A kutatók azt is megemlítik, hogy ugyanezt a kísérletet elvégezték 5 év alatti gyerekekkel, makákókkal és csimpánzokkal is. Ezekben a kísérletekben a kisgyerekek és a majmok is sokkal inkább követték a felnőtt emberek iránymutatását, mint a kutyák, annak ellenére, hogy az nyilvánvalóan hazudott.

Ebből a kísérletből az látszik, hogy a kutyák bizalmatlanabbak a számukra ismeretlen emberektől érkező tanácsokkal szemben.
Forrás: phys.org