Back to top

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Az embereknél már tudjuk, hogy a felnőttek igyekeznek a másik mentális állapotát felmérni és kiértékelni. Így bizonyos jelekből következtethetünk rá, ha a másik nem mond igazat. A tudósok most arra voltak kíváncsiak, vajon a kutyák is képesek-e ilyesmire. A Bécsi Egyetem kutatói 260 különböző fajtájú kutya részvételével folytattak kísérleteket, melynek eredményeit a Proceedings of the Royal Society B tudományos lapban publikálták.

A résztvevő ebeket arra tanították, hogy egy számukra ismeretlen ember segít nekik két tál közül azt választani, amelyben jutalomfalat van.

Ha az ember által jelölt tálat választották, megkapták a benne elrejtett jutalmat. Ezután a kutyák szeme láttára egy másik ismeretlen ember egyik tálból a másikba tette át a jutalomfalatot. Ennél a mozzanatnál egyes esetekben ott volt egy második ember is, aki szintén látta az eseményt, míg más esetekben a kutyáknak "segítő" személy nem volt jelen.

Az eredmény meglepő volt: ha a kutyák választását irányító második ember nem volt jelen, mikor a jutalomfalatot áthelyezték, az ebek figyelmen kívül hagyták annak utasítását.

A kutyák tehát tisztában voltak vele, hogy az ember nem tudhatja, hol a jutalom.

A másik csoportban pedig az ebek fele nem vette figyelembe a emberi iránymutatást, mivel saját maguk látták, hová kerül a jutalomfalat. Ebből arra következtethetünk, hogy az állatok tisztában voltak vele, hogy a számukra ismeretlen személy tudatosan mutat a jutalmat nem rejtő tálra.

A kutatók azt is megemlítik, hogy ugyanezt a kísérletet elvégezték 5 év alatti gyerekekkel, makákókkal és csimpánzokkal is. Ezekben a kísérletekben a kisgyerekek és a majmok is sokkal inkább követték a felnőtt emberek iránymutatását, mint a kutyák, annak ellenére, hogy az nyilvánvalóan hazudott.

Ebből a kísérletből az látszik, hogy a kutyák bizalmatlanabbak a számukra ismeretlen emberektől érkező tanácsokkal szemben.
Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fogamzásgátló a vaddisznók túlszaporodása ellen

Új készítmény használatát engedélyezték Oklahomában a vaddisznók elszaporodásának megfékezésére.

Kisállattenyésztés: jövedelmezősége csekély – Hobbiként kevesen választják

Az elmúlt évtizedek távlatában igen sok változáson ment keresztül a hazai kisállattenyésztés. Jelenleg ott tartunk, hogy sokkal kevesebben tartanak kisállatokat, mint korábban, amin érdemes lenne változtatni, hiszen ez egy olyan hobbi, amely segíti a család élelmiszer-ellátását, és valamikor még kiegészítő jövedelmet is hozott…

A jámbor óriás

Kiállításokon először riasztónak találják az emberek a fehér-kék belgát, „mutánsnak, furcsának, génmódosítottnak” nevezik. Pedig a túlizmoltság mindössze egy 50 éves tudatos tenyésztés eredménye; hazánkban még nagyon kevesen foglalkoznak vele.

Kik a világ legvagyonosabb gazdái?

Lehet-e vagyont építeni a mezőgazdasági termelésből? Igen, a mai világban a mezőgazdaság olyan üzletággá vált, amely több milliárd dolláros profitot termelhet. Ki keresi a legtöbbet a mezőgazdasági termelésből? A sertéskirály és a Fidzsi-szigetek vízkitermelői: íme a világ leggazdagabb gazdái.

Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 1950-es évek óta

Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 1950-es évek óta a túlhalászat, a bolygó melegedése, a környezetszennyezés és az élőhelyek pusztulása miatt - derült ki több ezer kutatás elemzéséből.

A legeltetés hatékony védelmet jelenthet az árterekben terjedő inváziós fásszárú fajok ellen

A legeltetés hatékony védelmet jelenthet az árterekben terjedő inváziós fásszárú fajok ellen az ELKH Ökológiai Kutatóközpont(ÖK) tanulmánya szerint, amely a Journal of Environmental Management szaklapban jelent meg.

Innovatív takarmánykiegészítő - Cinket és vitaminokat is tartalmaz

Speciális takarmánykiegészítőt fejlesztett ki és tesztelt egy hároméves nemzetközi projekt keretében az Adexgo Kft., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete (MATE ÉTTI), valamint négy román partner közös konzorciuma.

Húsminőségteszt - Aberdeen angus és murray grey

Kétféle húsmarhát, a világszerte népszerű aberdeen angust és a kevésbé ismert, de figyelemre méltó murray grey-t hasonlította össze a Brit Húsmarhafajta Tenyésztők Egyesülete és a Murray Grey Tenyésztő Egyesület egy tíz hónapig tartó közös kísérlet során. Az eredményt vakkóstolással egybekötött sajtóeseményen mutatták be július 13-án, Balatonfenyvesen.

Lovak és lovasok Dunatőkésen

A szlovák statisztikai hivatal már rég nem jegyzi gazdasági állatként a lovakat. Számuk 1965-ben 95 ezer volt, és még a rendszerváltáskor is 16 ezer lovat tartottak számon az országban; akkor szűnt meg a nyilvántartása gazdasági állatként. A rendszerváltás előtt magánszemély nem tarthatott lovat, még sportlóként sem, hiszen ez úri huncutságnak minősült.

Gyors evolúció zajlik az állatvilágban?

Az éghajlatváltozás nemcsak emberi probléma; az állatoknak is alkalmazkodniuk kell hozzá. Egy ausztrál madárkutató állítása szerint néhány „melegvérű” állat azért növeszt nagyobb csőrt, lábakat és füleket, hogy a bolygó felmelegedésével jobban szabályozhassa testhőmérsékletét.