Back to top

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Az embereknél már tudjuk, hogy a felnőttek igyekeznek a másik mentális állapotát felmérni és kiértékelni. Így bizonyos jelekből következtethetünk rá, ha a másik nem mond igazat. A tudósok most arra voltak kíváncsiak, vajon a kutyák is képesek-e ilyesmire. A Bécsi Egyetem kutatói 260 különböző fajtájú kutya részvételével folytattak kísérleteket, melynek eredményeit a Proceedings of the Royal Society B tudományos lapban publikálták.

A résztvevő ebeket arra tanították, hogy egy számukra ismeretlen ember segít nekik két tál közül azt választani, amelyben jutalomfalat van.

Ha az ember által jelölt tálat választották, megkapták a benne elrejtett jutalmat. Ezután a kutyák szeme láttára egy másik ismeretlen ember egyik tálból a másikba tette át a jutalomfalatot. Ennél a mozzanatnál egyes esetekben ott volt egy második ember is, aki szintén látta az eseményt, míg más esetekben a kutyáknak "segítő" személy nem volt jelen.

Az eredmény meglepő volt: ha a kutyák választását irányító második ember nem volt jelen, mikor a jutalomfalatot áthelyezték, az ebek figyelmen kívül hagyták annak utasítását.

A kutyák tehát tisztában voltak vele, hogy az ember nem tudhatja, hol a jutalom.

A másik csoportban pedig az ebek fele nem vette figyelembe a emberi iránymutatást, mivel saját maguk látták, hová kerül a jutalomfalat. Ebből arra következtethetünk, hogy az állatok tisztában voltak vele, hogy a számukra ismeretlen személy tudatosan mutat a jutalmat nem rejtő tálra.

A kutatók azt is megemlítik, hogy ugyanezt a kísérletet elvégezték 5 év alatti gyerekekkel, makákókkal és csimpánzokkal is. Ezekben a kísérletekben a kisgyerekek és a majmok is sokkal inkább követték a felnőtt emberek iránymutatását, mint a kutyák, annak ellenére, hogy az nyilvánvalóan hazudott.

Ebből a kísérletből az látszik, hogy a kutyák bizalmatlanabbak a számukra ismeretlen emberektől érkező tanácsokkal szemben.
Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lovak és lovasok Dunatőkésen

A szlovák statisztikai hivatal már rég nem jegyzi gazdasági állatként a lovakat. Számuk 1965-ben 95 ezer volt, és még a rendszerváltáskor is 16 ezer lovat tartottak számon az országban; akkor szűnt meg a nyilvántartása gazdasági állatként. A rendszerváltás előtt magánszemély nem tarthatott lovat, még sportlóként sem, hiszen ez úri huncutságnak minősült.

Gyors evolúció zajlik az állatvilágban?

Az éghajlatváltozás nemcsak emberi probléma; az állatoknak is alkalmazkodniuk kell hozzá. Egy ausztrál madárkutató állítása szerint néhány „melegvérű” állat azért növeszt nagyobb csőrt, lábakat és füleket, hogy a bolygó felmelegedésével jobban szabályozhassa testhőmérsékletét.

Innovatív módszerekkel állítanák meg a MATE kutatói a busa térnyerését

Egyre több gondot okoz hazánkban az invazív busa robbanásszerű terjedése, amit mind a haltani kutatások, mind a horgászok beszámolói alátámasztanak.

Megújulva vár mindenkit a KÁN

Idén ismét megnyílik a KÁN, a Dunántúl állattenyésztési kiállítása, immár megújulva és kibővített programokkal. Az október 1–3. között zajló kiállítást 14. alkalommal rendezik meg KÁN Egyetemi Napok néven, ami már önmagában valami újnak a kezdetét sejteti.

Júliusban tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júliusban harmadik hónapja gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak növekedési üteme: átlagosan 21,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban, ami 0,8 százalékponttal nagyobb az előző havi emelkedésnél - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Veszedelmes ízeltlábú: országos kullancsfelmérés

Az elmúlt évek hazai időjárása kedvezett a kullancsoknak, és ettől az emberek és a háziállatok is több csípést szenvedtek el – derül ki a Bábolna Bio Kft. által szervezett, több mint 3000 válaszadó 14 ezer csípésadatát összesítő felmérésből. A Sokk a rovar Facebook-oldal kérdőív kitöltőinek többsége már védekezik a kullancsok ellen, és a háziállataikat is igyekeznek óvni a vérszívóktól.

Génszerkesztett búza

Engedélyezték egy génszerkesztett búzafajta szabadföldi vizsgálatát az Egyesült Királyságban. A Hertfordshire megyében végzett vizsgálat az első a maga nemében Európában.

Kacagó gerlék - Miért nem „sláger” díszállat hazánkban?

A kacagó gerle tenyésztése Hollandiában, Franciaországban és Belgiumban igen népszerű, ahol számos kiállítást rendeznek bemutatásukra. Hazánkban is sok galambász tart kacagó gerlét, holott ezek a madarak ennél még többet érdemelnének. Rendkívül sok színváltozatuk van – 16 szín –, és 3 toll­szerkezet-­mutációjuk ismert.

Ha az állat viselkedése problémás - Sokszor a gazdának kell változni

Kutat, lovat tenyészt és foglalkozik állatpszichológiával. Ausztriában bejegyzett arab telivér fajta tenyésztő, és a lovas katonai hagyomány­őrzést gyakorolja a pusztai nomádtól az 1848-as huszárig. Kriston Csigás Zoltánnál jártunk.

Zászlóval mentettek meg egy leeső macskát a szurkolók

A kilenc életéből egyet sem használt el.