Back to top

Bécsi ház zöld homlokzata nyert díjat

Az osztrák főváros komolyan veszi a klímaváltozás elleni küzdelmet. A városvezetés kiemelt szerepet szán a homlokzatok zöldítésének, amelyre támogatást is adnak a társasházaknak. A házfalak növénnyel való beültetése pozitív hatással van a környezetre: megköti a port és a szén-dioxidot, jó hőszigetelő és búvóhelyül szolgál a rovaroknak. Egy bécsi homlokzatzöldítő projektet díjjal tüntettek ki.

A német Bundesverband GebäudeGrün (BuGG) (homlokzatzöldítők egyesülete) kihirdette a legszebb zöld homlokzat pályázatának 2020. évi nyertesét.

Az elismerés a bécsi Hannovergasse utcában található társasház zöldítését végző 90Degreen vállalkozáshoz került, amely 2019 áprilisában végezte el a ház növénybeültetését.

A projekt vezetője, Andreas Lichtblau a 90Degreen nevű cégével egyébként a helyi városszépítő „Stadtgrün” egyesületnek is a tagja. Az egyesületbe Bécsben több tető-, homlokzat- és belső zöldítéssel foglalkozó vállalkozás szerveződött.

Fotó: www.gebaeudegruen.info

A díjnyertes homlokzat első pillantásra megmutatja, hogy a homlokzatzöldítés legkülönfélébb formáit használták.

A szakember elmondta, hogy kezdettől fogja nagyon fontos volt, hogy a zöldítési módszerek sokféleségét mutassák meg.

A földszinten előnevelt sövényeket, az első emeleten nagy tömegben futó és kúszó növényeket ültettek, amelyek a felsőbb emeletig érnek.

Fűféléket, kompakt fákat és cserjéket, valamint évelő virágzó növényeket is használtak.

A második emeleten megjelennek a Bécsre oly jellemző virágládák. A harmadik emeleten függönyszerű és hátulról szellőző homlokzatzöldítési rendszert alakítottak ki, és évelőkkel, valamint gyógynövényekkel ültették be.

A negyedik emelet tetején vízszintesen emelkedik ki a homlokzatból két graviplant, azaz forgó fa. A ház legfelső szintjét tetőkerttel zárták le. A kialakított zöld homlokzat nemcsak jól néz ki, hanem számos egyéb kedvező hatással van a környezetre. Segít csökkenteni az energiafelhasználást, a zajt, megköti a finom porszemcséket, hűti a lakókörnyezetet és búvóhelyül szolgál a rovaroknak. A Hannovergasse-ban megvalósult homlokzatzöldítés egyedülálló a maga nemében. A BuGG által odaítélt díj remélhetőleg ösztönzően hat a tágabb környezetre is, és a jövőben számos társasház kap kedvet, hogy kövesse a példát.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/www.gebaeudegruen.info

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Két ritka kártevő

Számos kártevőfajunk ritkán kerül szem elé, mert a kártétele nem szembeötlő, vagy tápnövényének mezőgazdasági szerepe kevésbe jelentős. Ilyen a városi parkokba gyakran ültetett aranyeső két kártevője is.

Hagymafélék: szívünk és keringési rendszerünk támogatói

A hagymafélék tízezer éve megunhatatlanok, egész évben velünk vannak, és egészségügyi hatásaik miatt különösen hasznos a fogyasztásuk. Igaz nyáron kissé háttérbe szorulnak, de annál inkább jelentőségteljesek ősszel és télen.

Betakarításra alkalmas idő várható a hétvégén

Előző héten többször, többfelé zavarta csapadék a mezőgazdasági munkákat, köztük a kukorica és a napraforgó betakarítását, ugyanakkor az ország jelentős részén összességében sem esett 10 mm, így csak kis mértékben csökkent a csapadékhiány. A repcének többfelé jól jönne még az eső a korai fejlődéshez, amire a jövő hét elejétől az északkeleti országrész kivételével, ismét sokfelé számítani lehet.

Tippek a szamóca ideális tartósításához a MATE fiatal kutatójától

Az egészséges életmód szerves része a gyümölcsökben gazdag táplálkozás, mely többek között magas vitamin- és antioxidáns-tartalommal járul hozzá szervezetünk működéséhez. A világ egyik legnépszerűbb bogyósgyümölcse a szamóca, melynek háztartásokban és nagyüzemi szinten történő tartósítása biztosítja a kedvelt szezonális termés egész éves fogyasztását.

Fűszernövény-torony a konyhába

Napjainkban a háztartásokban általában nagyobb a választék szárított fűszernövényekből, mint frissekből.

Karalyos Gábor interjú - Kertbarát Magazin

Karalyos Gábor színésszel színházi darabokban, filmekben, televíziós sorozatokban sokszor lehet találkozni, sőt még reklámfilmekben is. Legújabban pedig egy új csatornán is egyre népszerűbb, a Vegán Hegylakó Facebook oldalán rengetegen követik a posztjait. Ezt a szerepet, mint mondja, egyedül játssza, a posztokban ő az egyedüli szereplő, sőt főszereplő, hiszen a saját életébe enged bepillantást...és további érdekes részletek derülnek ki a Kertbarát Magazin szeptember 24-én megjelenő számában.

Lassan csak a poloskák maradnak – Növényvédelmi előrejelzés 38. hét

A szeptember közepéig tartó késő nyári idő elvileg elsősorban a kártevőknek kedvezett volna, viszont azok közül sokan erre az évre már befejezték a tevékenységüket. Nem így a poloskák.

Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 1950-es évek óta

Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 1950-es évek óta a túlhalászat, a bolygó melegedése, a környezetszennyezés és az élőhelyek pusztulása miatt - derült ki több ezer kutatás elemzéséből.

A legeltetés hatékony védelmet jelenthet az árterekben terjedő inváziós fásszárú fajok ellen

A legeltetés hatékony védelmet jelenthet az árterekben terjedő inváziós fásszárú fajok ellen az ELKH Ökológiai Kutatóközpont(ÖK) tanulmánya szerint, amely a Journal of Environmental Management szaklapban jelent meg.

Szőlőtermesztésben is együttműködhet hazánk Üzbegisztánnal

Üzbegisztán határozott célként tűzte ki agráriumának, élelmiszeriparának megerősítését, amiben hazánk jelentős tapasztalatára, a jól működő magyar minták átvételére is nyitott. Az állattenyésztés, tejipar, takarmányelőállítás mellett a szőlő-szaporítóanyag termesztése terén is számítanak a magyar szaktudásra és technológiára.