Back to top

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

Fotó: őszi krókusz / dyjs.com
Ezt szem előtt tartva a DIYS.com kreatív közösségi központ megpróbálta kideríteni, melyek a legmérgezőbb nyári növények, amelyeket az állattartóknak érdemes elkerülniük, hogy a kertjükbe ültessenek. David Anderson, a David Andersen Garden Design tervezési igazgatójának szakértelmére támaszkodva járták körül a témát.

"Csábító lehet olyan cserjéket és lágyszárúakat ültetni, amelyek nyáron gyönyörűen fognak virágozni. A háziállattartóknak azonban óvatosnak kell lenniük, mivel egyes növények mérgezők lehetnek a kis kedvencek számára.

Szerencsére a tényleges balesetek ritkák, mivel a legtöbb mérgező növénynek rossz íze van, így nem vonzók az állatok számára.

De a biztonság kedvéért itt van egy lista azokról a nyári növényekről, amelyeket a háziállat-tulajdonosoknak érdemes elkerülniük."

Kerülendő mérgező növények

Őszi kikerics- Az őszi kikerics erősen mérgező, és súlyos hányást, máj- és vesekárosodást, valamint légzési elégtelenséget okozhat. A tünetek gyakran azonnal jelentkeznek, de napokig elhúzódhatnak. Ha úgy gondolja, hogy kedvence megehette valamelyiket, azonnal vigye állatorvoshoz.

Azálea - A rododendronokkal azonos családba tartozó azáleák is súlyos hatással lehetnek a háziállatokra.

Már néhány levél elfogyasztása is hányást, hasmenést és túlzott nyáladzást okozhat; azonnali állatorvosi ellátás nélkül a háziállat kómába eshet és rossz esetben el is pusztulhat.

Fotó: Azálea / dyjs.com
Ciklámen - Ennek a szezonálisan virágzó növénynek a gyökerei különösen veszélyesek a háziállatokra. Ha lenyelik, a ciklámen súlyos hányást és akár halált is okozhat.

Ciklámen
Liliomok - Vannak veszélyes és jóindulatú liliomok, és fontos, hogy ismerjük a különbséget. A béke-, perui és kála liliomok oxalátkristályokat tartalmaznak, amelyek kisebb tüneteket okoznak, például szöveti irritációt a szájban, a nyelvben, a garatban és a nyelőcsőben - ez kisebb nyálfolyást eredményez.

A veszélyesebb, potenciálisan halálos liliomok a valódi liliomok, és ezek közé tartozik a Tigris, a Nappali, az Ázsiai, a Húsvéti és a Japán Show.

Ezek mind erősen mérgezők a macskák számára! Még kis mennyiségű (például 2-3 szirom vagy levél) lenyelése is súlyos veseelégtelenséget okozhat. Ha macskája a liliom bármely részét elfogyasztja, azonnal vigye őt állatorvoshoz orvosi ellátásra.

Fotó: Liliom / dyjs.com

Leander - Az leander egy kültéri cserje, amely örökzöld tulajdonságai és finom virágai miatt népszerű. A levelek és virágok azonban rendkívül mérgezőek, ha lenyelik, súlyos hányást okozhatnak.

Legrosszabb esetben lelassíthatja a szívritmust és akár halált is okozhat.

Fotó: Leander / dyjs.com
Nárcisz - Ezek a virágok likorint tartalmaznak, egy erős hánytató tulajdonságokkal rendelkező alkaloidot (ez váltja ki a hányást). A hagyma, a növény vagy a virág lenyelése súlyos hányást, hasmenést, hasi fájdalmat, sőt, akár szívritmuszavarokat vagy légzésdepressziót is okozhat.

A hagymák külső rétegében a jácintokhoz hasonlóan kristályok találhatók, amelyek súlyos szöveti irritációt és másodlagos nyálfolyást okoznak.

Fotó: Nárcisz / dyjs.com
A nárciszok lenyelése súlyosabb tüneteket is okozhat, ezért ha expozíciót tapasztalunk, vagy tüneteket észlelünk, javasoljuk, hogy további támogató kezelés céljából keressen fel állatorvosi ellátást.

Gyöngyvirág - A Convallaria majalis növény szívglikozidokat tartalmaz, amelyek a digitalis (gyűszűvirág) lenyeléséhez hasonló tüneteket okoznak. Ezek a tünetek közé tartozik a hányás, a hasmenés, a szívritmus csökkenése, súlyos szívritmuszavarok és esetleg görcsrohamok.

Az e növénnyel való bármilyen ismert expozíciót elszenvedett háziállatokat állatorvosnak kell megvizsgálnia és értékelnie, és tüneti kezelésben kell részesítenie.

Fotó: Gyöngyvirág / pixabay

Forrás: 
diys.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kápiatermesztés, napra pontos tervezéssel

A nyírségi Vasmegyerben két évtizede termeszt kápiapaprikát Szunyogh András és fia. Sikerük titka a pontosság, és az, hogy nyitottak a fejlesztésre, az újdonságokra. A számukra legmegfelelőbb fajta mellett biostimulátorokat és rendhagyó technológiai módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy akkorra időzíthessék a termés betakarítását, amikor az a legjobb áron eladható.

Lovak és lovasok Dunatőkésen

A szlovák statisztikai hivatal már rég nem jegyzi gazdasági állatként a lovakat. Számuk 1965-ben 95 ezer volt, és még a rendszerváltáskor is 16 ezer lovat tartottak számon az országban; akkor szűnt meg a nyilvántartása gazdasági állatként. A rendszerváltás előtt magánszemély nem tarthatott lovat, még sportlóként sem, hiszen ez úri huncutságnak minősült.

A természetvédőknek fejfájást okoz a pampafű terjeszkedése

A magas és szépséges növénynek mutatós virágbugája van, és a tengerpartokon, a városokban vagy akár a kertekben is otthon érezheti magát. A természetvédők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a pampafű (Cortaderia selloana) káros invazív faj, amely Dél-Európa egyes részeit fenyegeti.

Veszélyes új diéta - Ártalmas lehet a túlzott gyümölcsfogyasztás?

A kizárólag „nyers” élelmiszerekből álló étrend komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért fontos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedjük a mindennapok során.

A bodzafelvásárlók és -feldolgozók működését ellenőrizték a növényvédőszerekre fókuszálva

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein.

A kis tavak természetvédelmi szerepe

Magyarországon az emberek mintegy 70 százaléka városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként funkcionálnak, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Készül a drónos jogszabály

A mezőgazdaság műszaki és informatikai fejlődése rengeteg új lehetőséget kínál, ezek közé tartozik a drónok használata is. A drónos növényvédelem lehetőségeiről és korlátairól beszélt Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának vezetője növényorvosoknak.

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon

Augusztus végén, több napon át folytatott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata a Velencei-tavon. A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein.

Immunerősítés ősszel

Ha ősz, akkor jöhet egy adag immunerősítés, hogy felkészülten nézzünk elébe a télen ránk váró kórokozók hadviselésének. Ez az időszak fantasztikus segítőket állít csatasorba a mi oldalunkon, érdemes közülük minél többel szövetkezni. És a hagyományosan bevált gyógynövények is jelentkeznek egy-egy bevetésre.

Megújulva vár mindenkit a KÁN

Idén ismét megnyílik a KÁN, a Dunántúl állattenyésztési kiállítása, immár megújulva és kibővített programokkal. Az október 1–3. között zajló kiállítást 14. alkalommal rendezik meg KÁN Egyetemi Napok néven, ami már önmagában valami újnak a kezdetét sejteti.