0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Az élelmiszeriparban tovább gyorsult az áremelkedés üteme

Júniusban az ipar belföldi termelői árai átlagosan 15,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, ami 1,0 százalékponttal magasabb az előző havinál. Az exportárak 9,7 százalékkal emelkedtek a májusi 9,6 százalékot követően. Együttesen az ipari termelői árak átlagosan 11,6 százalékkal magasabbak voltak, mint tavaly júniusban - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az áremelkedés ütemét elsősorban a nyers- és alapanyagok drágulása, valamint a forint euróval szembeni árfolyamváltozása befolyásolta – tette hozzá a hivatal.

Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés árai 1,7, az exportértékesítés árai 0,7 százalékkal, így az ipari termelői árak összességében 1,0 százalékkal nőttek.

A belföldi értékesítés árakon belül a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 13,3, a 31 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 20,4 százalékos volt a drágulás éves üteme júniusban.

A belföldi áremelkedést a kőolajfeldolgozás és a vegyipar termelői árainak 42,3, illetve 37,1 százalékos emelkedése húzta, a járműgyártásban csak 1,7 százalékos volt az éves áremelkedés, a számítástechnikai termékeknél pedig három éve először estek az árak 0,2 százalékkal.

Az élelmiszeriparban tovább gyorsult az áremelkedés üteme a májusi 5,0 százalékról 6,0 százalékosra.

A tartós fogyasztási cikkek gyártói 3,1 százalékos áremelést értek el, a beruházási javak 2,3 százalékkal drágultak tavaly júniushoz mérve, az energia termelő ágazatok 12,8, a további felhasználásra termelő alapanyag-, félkésztermék- és részegységgyártók 12,2 százalékkal emelték a termelői áraikat.

Exportban is a kőolajfeldolgozás árai emelkedtek kimagasló, 72,1 százalékos ütemben a vegyipar 48,8 százalékkos mértéke mellett. A gyógyszeripar exportárai azonban öt hónap emelkedés után júniusban 0,4 százalékkal elmaradtak a tavalyitól. Az élelmiszerek exportára 8,0 százalékkal emelkedett. A járműgyártás alig 0,4 százalékkal, a gépipar 2,8 százalékkal a villamosberendezések gyártói 5,3 százalékos emelkedést tudtak elérni, a számítástechnikai termék exportára tavaly júniushoz mérve stagnált.

A forint 0,6 százalékkal gyengült az euróhoz képest, és 5,9 százalékot erősödött a dollárral szemben tavaly június óta.

Az első fél évben a belföldi értékesítés árai 9,7 százalékkal, az exportértékesítés árai 9,4, az ipari termelői árak összességében 9,5 százalékkal nőttek a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

Forrás: MTI