Back to top

Dollártízmilliós veszteséget okozott a hőhullám a washingtoni bogyóstermesztőknek

Az USA Washington államában brutális hőhullám okozott több millió dolláros veszteséget a bogyósgyümölcs-termesztőknek, de más gyümölcsök esetében is hatalmas a kiesés. Az egész államban száraz és forró volt a nyár. Törvényhozók a melegtől kárt szenvedett gazdálkodók támogatásáért lobbiznak az USA agrárminisztériumánál.

A legnagyobb kárt a bogyósgyümölcsökben okozta a példátlan forróság, de más gyümölcsök, a szőlő és a burgonya termése is kevesebb a hatására.

Az USA 14 államát nyilvánították aszályosnak, legutóbb Washington is fölkerült a listára.

Ezeknek az államoknak a termelői jogosultak az USDA szükséghelyzeti kölcsönére, amennyiben legalább 30 százalékkal csökkent a termés, az állatállomány vagy ilyen arányú anyagi kárt szenvedtek. A Washington-környéki törvényhozók nemrégiben levélben fordultak az illetékesekhez, további lépéseket sürgetve. Az aszálykár mellett a hőségből eredő veszteségért is támogatásra van szükségük a gazdáknak, írták. Sajnos a hőségtől kárt szenvedett termesztők többsége nem a támogatható listán szereplő államokban él, vagy más okból nem jogosult támogatásra.

S

Napégés málnán
Fotó: Kovács Szilvia
oha nem mértek még olyan meleget az államban, mint június 29-én, amikor a Yakima völgyben 45 C-fokra kúszott a hőmérő higanyszála. Napégés és hősokk lett a következmény, a szüret előtt álló Bing, Skeena és Rainer fajtákból a legnagyobb a veszteség, a később érő Lapin és Sweetheart fajtáknál kisebb a kár. Sok cseresznyét le sem szedtek, vagy csak feldolgozásra tudtak értékesíteni.

Az északnyugati cseresznyetermesztő államok, Washington, Oregon, Idaho, Utah és Montana termelői tavaly fagykárt szenvedtek, később pedig szélviharok verték le a termést a fákról.

Washington államban a málna-, a szeder- és az áfonyatermés 20-80 százalékkal csökkent a hőség hatására, a cseresznyetermesztők körülbelül 20 százalék veszteséget kénytelenek elkönyvelni.

Értékén számolva csak a málnatermesztők 10 millió dolláros bevételtől estek el az idén, és sok gazdánál még nem is végleges a mérleg. Többen még csak most számolják ki, mennyivel kevesebb a bevételük az idén, mások még nem értek a szüret végére, és vannak, akiknél a következő évi termésre is káros hatással van az idei hőség és szárazság. A burgonyát ért kár még nem is becsülhető, hiszen csak szeptemberben kezdődik a betakarítás.


 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fák öntözése okosan

​​​​​​​Egy új módszernek köszönhetően nagyon sok vizet lehetne megtakarítani a városi fák öntözése során. Az intelligens öntözőrendszerekkel a jövőben minden fa az igényeinek megfelelő mennyiségű vízhez juthat. A kutatást a hohenheimi egyetem részvételével Frankfurtban végezték, a tapasztalatokat a közelmúltban összegezték. 

Gyors evolúció zajlik az állatvilágban?

Az éghajlatváltozás nemcsak emberi probléma; az állatoknak is alkalmazkodniuk kell hozzá. Egy ausztrál madárkutató állítása szerint néhány „melegvérű” állat azért növeszt nagyobb csőrt, lábakat és füleket, hogy a bolygó felmelegedésével jobban szabályozhassa testhőmérsékletét.

Elindult a világkiállítás jegyértékesítése

A világ tekintete szeptemberben Magyarországra összpontosul, ugyanis a vadászok, horgászok és természetszerető emberek számára megnyitja kapuit az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás. Számos egyedülálló program és látnivaló várja az érdeklődőket a HUNGEXPO területén, továbbá Hatvanban, Keszthelyen és Vásárosnaményban, a rendezvény kiemelt helyszínein.

Éjjel és holnap érkezik csapadék

Átalakul időjárásunk, lehűlés jön, pénteken nagy területen jelentős csapadékkal. Az esőre nagy szükség van, a talaj termőrétege szinte országszerte igen száraz, a kelésben lévő, vagy éppen kikelt repce szomjazza a csapadékot.

Miért háromszor olyan drága a zab alapú tejhelyettesítő, mint a tehéntej?

A tejtermelőket bosszantó, megválaszolhatatlan kérdésre a német agrarheute.com portál szerzője próbált mégis választ keresni.

Zászlóval mentettek meg egy leeső macskát a szurkolók

A kilenc életéből egyet sem használt el.

Csonthéjasok moníliás betegsége

A csonthéjasok moníliája valamennyi gyümölcsfán károsíthat, kártétele leggyakoribb a meggyen és a kajszin. A kórokozó a fák virágait, hajtásait, az 1-2 éves gallyakat, termőnyársakat, valamint a gyümölcsöket fertőzi. Virághervadást, hajtásszáradást, gyümölcsrothadást okozhat, de erősebb fertőzés esetén az idősebb ágrészek, termőnyársak is elpusztulhatnak.

Kényelmes, pontos zöldségcsomagolás

A kecskeméti Wolfoodengineering Kft. zöldségcsomagoló gépsorokat is forgalmaz. A Bábolnai Gazdanapokon a lengyel Domasz cég gyártmányát állították ki, amely például burgonya, hagyma, raschel zsákba csomagolását könnyíti. A gépsornak csak a töltéséhez, valamint a betöltött zsákok elszedéséhez kell kézimunkaerő. Négy fő kényelmesen dolgozhat vele, tudtuk meg Farkas József ügyvezetőtől.

Sláger kerti eszközök

A Wolf Garten, Club Cadet és MTD gyártó termékeit is forgalmazó P.E.L. Kft. Móron, Székesfehérváron és Budapesten boltot üzemeltet, Veszprémben pedig bemutatótermük van. Fekete Zoltán szerint ugyanis a vásárlók bizonyos értékhatár fölött szeretik látni, vagy akár kipróbálni a gépeket. Így van ez a Club Cadet fűnyírógépeivel is, amelyek közül az XZ széria két képviselőjét Bábolnán is láthattuk.

Benzinmotor helyett akkumulátor

A több mint 100 éves japán Makita a 1990-es évektől a Dolmar vállalat megvásárlásával kezdett befektetni kerti gépek fejlesztésébe. A legújabban pedig az akkumulátoros gépek, eszközök gyártására, forgalmazására álltak át, tudtuk meg Törzsök Péter műszaki tanácsadótól a Bábolnai Gazdanapokon.