Back to top

Folyamatosan nő az adománybúza mennyisége

A Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem programot a Kárpát-medence teljes magyar gazdatársadalmát bevonva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével karöltve szervezi meg évről évre. Az összegyűjtött búzából őrölt lisztet a szociálisan rászoruló gyermekekhez juttatják el. Legutóbb Baranya megyében, Sombereken tartottak megyei búzagyűjtő napot.

- Már a legelső alkalommal, mint gazdálkodó részt vettem a Magyarok Kenyere programban, ami Pécsről, civil kezdeményezésre indult útjára - mondja Rittlinger József a NAK Baranya megyei elnöke, a Magyarok Kenyere Alapítvány kuratóriumának elnöke. - Akkor 10 tonna búza gyűlt össze. Az ötletgazda Korinek László pécsi professzor volt, aki később létrehozta a Magyarok Kenyere Alapítványt, amelynek kuratóriumába engem is meghívott.

A Nemzeti Gazdasági Agrárkamara 2014-ben, mint a segítő, 2015-ben pedig már mint a program főszervezője vett a Magyarok kenyere programban részt. A MAGOSZ 2018-ban lett a gazdája a Magyarok Kenyere Alapítványnak, ekkor választották meg a kuratórium elnökévé Rittlinger Józsefet.

- Az idei esztendőben tapasztalt nehézségektől függetlenül - aszály, jégkár, pandémia - folyamatosan érkezik az adomány búza a gyűjtőpontokra

- folytatja tovább Rittlinger József. - Somberek, Szigetvár mellett a Hegyháti térségben egy új helyen Alsómocsoládon, a Hegyháti Gabona Szövetkezetnél is gyűlik a zsákokban a búza idén. Az elmúlt esztendőben Baranyában 12 szervezetet támogatunk az adománybúzából, azonban a számuk folyamatosan nő.

Tavaly Baranyában 105 gazdálkodó összesen 40 tonna gabonát gyűjtött össze, idén július végéig száznegyventől már 50 tonna érkezett. A gabona összeöntésére augusztus 6-én Ópusztaszeren kerül sor, ahol másnap ülést tart a kuratórium, amelyen részt vesznek a határon túliak képviselői is. Itt értékelik az évet, mérleget vonnak és meghatározzák, hogy jövőre miben kell változtatniuk.

- Ebben az esztendőben a sombereki Magyarok Kenyere eseményébe bekapcsolódott Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat is. Felkérésükre két helyi termelő - sajtkészítő, méhész - is elhozta a termékeit, amelyet bárki megkóstolhatott.

Újdonságnak számít az is, hogy Pécsett Vidék a városban elnevezéssel három napos programot szervez a NAK a Fiatal Gazdákkal közösen, amelynek keretében ötven termelő, gazdálkodó mutatja be és árusítja majd a termékeit augusztus 18 és 20 között a Kossuth téren. Ennek keretében lesz dinnyekóstoltatás és vadhús is terítékre kerül.

Kitért arra is, Baranya megyében már a végéhez közeledik az aratás. Változó eredményekről számoltak be a gazdálkodók. Az 59.000 hektáron elvetett búza termésátlaga hektáronként 6,3 tonna lett. Kevesebb termett idén belőle, mint tavaly. A megtermett búza fele takarmány, húsz százaléka euró, míg 30 százaléka malmi minőségű. A 17.000 hektáron termesztett árpa hozama azonban meghaladta a múlt évet, hektáronként 7 tonna termett belőle.

Az eseményen részt vett Cseh Tibor András a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége szakmai titkára is, aki egyebek mellett arról szólt, a Magyarok Kenyere nemes célokat szolgál, amelyre a legkisebb gazdálkodóktól a legnagyobb agrárcégekig érkezik adomány.

A növénytermesztéssel foglalkozók mellett az állattenyésztők is bekapcsolódnak ebbe a jótékonysági programba, többen úgy, hogy a rendezvényekhez adományhússal járulnak hozzá, ahol az ezekből készült ételekkel vendégelik meg a résztvevőket. E mellett vannak, akik pénzt ajánlanak fel az alapítvány javára.

Kitért arra is, a program sikerességéhez nagyon sokan járulnak hozzá, a MAGOSZ önkéntesei mellett, azok, akik elszállítják a gyűjtőhelyekre és onnan azokba a malmokba a gabonát, ahol megőrlik. Az adományokból közel százezer család, gyerek részesül.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A halal élelmiszerpiac lehetőségeiről tart fórumot a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Halal élelmiszerek nemzetközi piaca” címmel online fórumot tart, ezzel is segítve az ezen piacra belépni kívánó élelmiszer-előállítókat és -feldolgozókat.

Véget ért az országos teszt, így teljesítettek a búzák és a repcék

Összesen 48 őszibúza-fajtát és 27 őszi káposztarepcét teszteltek ebben az évben az ország különböző pontjain a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara posztregisztrációs fajtakísérletében. A teszt eredményeit nyilvános összefoglaló kiadványban mutatták be a szervezők.

Inkább lemaradt a diák a csoporttól, hogy kérdezhessen még a standunkon

Miért érdemes gps-es traktort venni? Hogyan kell használni a drónt? A belvíz volt előbb, vagy a talajminőség-romlás? Ilyen, a saját gazdálkodás során felmerült kérdésekkel is fordultak a szakemberekhez azon a tanácsadási ponton, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen működtetünk.

Tanácsadással, szemnedvesség mérővel segítünk

A Bábolnai Gazdanapok időtartama alatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen szaktanácsadási pontot működtetünk. Egy újdonságot is kipróbálhatnak a mezőgazdászok: szemnedvesség mérő készüléket, amely számos termény tesztelésére alkalmas.

A jövő agráriuma mutatkozik be a 34. Bábolnai Gazdanapokon

„Nemcsak a gépeknek és a technológiának, hanem nekünk magunknak is változnunk kell” – mondta Nagy István agrárminiszter a 34. Bábolnai Gazdanapok megnyitóján. A kiállításon közelről is megtekinthetők a legmodernebb eszközök, termelési rendszerek számos családi programmal színesítve. Míg a generációváltás jogi háttérében vagy épp az agrárium anyagi támogatásaiban - ahogy Nagy István kiemelte - a kormányzat segíti a gazdák életét.

Pápai Expo és Agrárpiknik – Elővételben olcsóbbak a jegyek

A szeptember 17-19-i Pápai Expo és Agrárpiknik főszervezőjeként a fiatalok agráriumba bevonását is zászlajára tűzte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Bagossy Brothers, agrárfórumok, szakmai kiállítók, Punnany Massif, startupok, termelői vásár – fesztiválhangulat és agrárközpontúság.

A NAK szerint más áruházláncoknak is követendő példa a német REWE lépése

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) példamutatónak tartja a német REWE cégcsoport bejelentését, miszerint németországi üzleteiben 2022 nyaráig 95 százalékra növelné a teljes mértékben német eredetű friss sertéshús arányát, valamint emelné az állattenyésztőknek fizetendő garantált minimum beszerzési árat.

Erdészeti fórumsorozatot tart a NAK

Erdészeti tájékoztató fórumsorozatot tart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2021. szeptember 16. és november 4. között.

Frutti és Veggi az őszibarack nyomában

Az Európai Friss Csapat program második, főzőworkshoppal egybekötött sajtóeseményén Frutti és Veggi az őszibarack nyomába eredt az egyik legnagyobb hazai őszibarack-ültetvényen, Sóskúton, amely a „Budaörsi őszibarack” termőhelyén található.

Szakmai programok a Bábolnai Gazdanapokon

Szakmai kerekasztal-beszélgetések és Szaktanácsadási pont várja az érdeklődőket idén is a 34. Bábolnai Gazdanapokon!