Back to top

Fonjunk békaszéket!

Amint kákát, egyenes szalmaszálat találok valahol, kibújik belőlem a gyerek és muszáj készítenem egy békaszéket. Néprajzi „kutatásaim” alapján pedig ma már azt is tudom, hogy vizenyős területeken gyakorta készítették a lányok – mondjuk nekem is a Kis-Balaton melletti régi kenderáztatónál mutatta meg a készítését a nagymamám.

Fotó: Csatlós Norbert
A Magyar Nemzeti Digitális Archívumban található egy 1978-ban a Somogy megyei Lábodról a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum gyűjteményébe került békaszék. A tárgy leírása szerint „vékony fűzvesszőből font, ülőlapja előre szélesedő, támlája egy szál vesszőből hajlított, az ülőkének kiképzett vessző szálak zöld pamuttal összefogva. Lányok készítették, az volt a hitük, hogy ha kiteszik a rétre, ráül a béka.

Szapu Magda: Gyermekjátékok című kötetéből pedig az is kiderül, hogy a Lábodi Honismereti Szakkörben a gyerekek a természetben járva időtöltésre használták az ott található anyagokat, így készítettek békaszéket vagy számlálták a leveleket.

A békaszék azonban nem kizárólag fűzfából készülhet. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum keszthelyi Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelye a lándzsás útifüvet ajánlja, a Duna-Ipoly Nemzeti Park tudástára pedig a friss vagy visszaáztatott kákából készülő békaszék, illetve kákatutaj készítéséhez ad útmutatót.

Fotó: Csatlós Norbert
Mi a Kiskunságon jártunk, ott készítettem el a békaszékünket. A kákából levágtam néhány szálat. A bal kezemen fontam, a tenyeremet fordítottam előre. Az első szálat a középső- és a gyűrűsujjam töve mögé tettem és a szál végeit az ujjaim között előrehoztam. Az ujjaimra fektettem egy szálat és az előbbi szál végeit ráhajtottam. Ezt ismételtem 8-10 szállal, majd az egész szerkezetet óvatosan lehúztam az ujjaimról. Összefogtam a szabadon álló szálakat és az utolsóval megkötöttem.

A készítés folyamatát lépésről-lépésre galériánkban követhetik nyomon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A földművelés embert próbáló hivatás

Ötödik alkalommal rendezték meg a Földművesek Napját, amelynek ezúttal szeptember 18-án Alsónémedi Nagyközség Széchenyi István Általános Iskolája adott otthont. Az ünnepnap létrejötte és szervezése Lambert Győzőnének, az Arany-Korona Alapítvány képviselőjének, a Földművesek Napja alapítójának, valamint Petráss László alapítónak köszönhető. Az ünnepnap fővédnöke Nagy István agrárminiszter volt.

Agrovirtus: vezetőket képeznek

Szeptember 16-án a Mercure Budapest Korona Hotelben megnyitották az év digitális agrárversenyére, az Agrovirtusra a felvételi jelentkezést. A diákcsapatok a képzés során nemcsak piacképes tudásra tehetnek szert, de értékes nyereménnyel is gazdagodhatnak, hiszen a legjobb csapat 1 millió forint díjazásban részesül.

A földművelés hivatás és életforma

Földművelők nélkül nem tudnánk mit tenni az asztalra, és a vidék sem lehetne teljes nélkülük. A paraszti társadalomnak is – amely kifejezés napjainkra igen pejoratívvá vált a köztudatban – alkalmazkodnia kellett a XXI. század modernizációjához, azonban mindeközben megőrizte tradícióit, és a természettől elidegeníthetetlenül kemény munkával dolgozik mindannyiunk élelmezéséért a földeken.

Éjjel és holnap érkezik csapadék

Átalakul időjárásunk, lehűlés jön, pénteken nagy területen jelentős csapadékkal. Az esőre nagy szükség van, a talaj termőrétege szinte országszerte igen száraz, a kelésben lévő, vagy éppen kikelt repce szomjazza a csapadékot.

Száznál is több innovátor és start-up nyújtott be projekteket a fenntartható fejlődés köré szervezett versenyre

Szeptember 30-ig meghosszabbította a jelentkezési határidőt a BASF Innovation Hub versenyére.

Oktatásban, kutatásban dolgozik együtt az egyetem és Szentes

A MATE célja, hogy szerepet vállaljon a kutatás-fejlesztésben, az innovációs folyamatokban és a tudományos eredmények gyakorlati elterjesztésében. Szentes célja pedig, hogy támogassa a helyi és kistérségi gazdaság fejlődését és jövedelemtermelő képességét, javítsa az általános gazdasági környezet minőségét. Találkozott a két elképzelés, a felek együttműködési megállapodást kötöttek.

Hihetetlenül kis területen van gyümölcsös Magyarországon

Még a mezőgazdasági területhez képest is csak egy számjegyű százaléknyi.

Új korszak kezdődhet a magyar-orosz agrárkapcsolatokban

„Kiemelt célunk a magas hozzáadott értékű élelmiszeripari termékek és szaktudás exportálásának elősegítése” – szögezte le Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Nemzetközi Üzleti Fórum „Magyarország – Oroszország: alapvető trendek és exportlehetőségek” rendezvényén.

Szóra érdemesnek sem tartották az agráriumot a kancellárjelölti vitában

Németországban jövő héten parlamenti választások lesznek, és kiderül, ki lesz a következő kancellár a leköszönő Angela Merkel után. A három jelölt a minap már másodjára vitázott kamerák előtt, de az agrárium témája még csak szóba sem került, amit a gazdálkodók erősen sérelmeznek.

Már elérhető az ország legkorszerűbb korrekciós jelszolgáltatása

Országos lefedettségű, precíziós helymeghatározást segítő, korrekciós jelszolgáltatást indított el az AXIÁL KFT. A fejlesztési megoldás egyedülálló hazánkban, ugyanis amellett, hogy valamennyi globális műholdas helymeghatározó rendszer jeleit tartalmazza, kiemelkedő a megbízhatósága és energiafelhasználása a VRS (virtuális referenciaállomás hálózat) technológiára épülő rendszer révén.