Back to top

Atkairtás nyári mézek után: az egyik legfontosabb kezelési időszak

A méhészeti szezonban elérkeztünk abba az időszakba, amikor már a mézpörgetések zömét maga mögött tudhatja a méhész. Többen nyaralásra készülnek, vagy már nyaralnak. Viszont atkakezelés szempontjából épp ez az időszak az egyik legkritikusabb az őszi vagy téli zárókezelés mellett.

Ha a méhésznek jó az éves atkakezelési stratégiája és azt nem véletlenszerűen, ránézésre, hanem tervezetten, atkakontroll és monitoring mellett végzi, legkésőbb a napraforgó pörgetése után szükségszerű valamilyen atkakezelési módot választania: tartós hordozó alkalmazását vagy sorozatkezelést... (Az atkakezelési eljárásrendről lásd cikksorozatunkat: Így lesz hatékony az atkakezelés.)

 A porcukorban megrázott méhekről lepotyogó atkák száma jelzésértékű a méhek atkafertőzödtségére vonatkozóan
Atkák porcukros kontroll után
Fotó: Hevesi Mihály

Sajnos a hivatalos és megszokott varroa atkaírtó szerek közül többet betiltottak, vagy megszűnt a forgalmazásuk az utóbbi években. A közösségimédiából jól látható, hogy sokan ezért olyan szereket használnak, melyeknek összetevői bizonytalanok, sok esetben tiltottak, mivel rezisztenciát okoznak és sokszor csak külföldről, drágán szerezhetők be.

A megfelelő szer és atkaírtási stratégia kiválasztása mézünk tisztasága szempontjából sem elhanyagolható.

Érthető, hogy sokan nem szeretnének szert készíteni, viszont pont ez a legbiztosabb, hiszen ezeknek az összetevőknek a minőségét és forrását maga a méhész határozhatja meg.

A valóságban ezeknek a szereknek az elkészítése nem okoz túl nagy gondot. 

Mivel a méz tisztasága fontos szempont, - amit főleg az utóbbi években szigorúan vizsgálnak a mézfelvásárlók, hiszen tőlük sem veszik meg a külföldi partnereik -, ezért érdemes szerves savakat használni az atkaírtásban.

Hazánk klímájában főleg a tejsav és oxálsav az, mely kis odafigyeléssel sikerrel használható. Utóbbi akár szublimálva is sorozatkezelésekben, vagy tartós hordozón.

Egy bevált és egyszerű oxálsav-dihidrátot tartalmazó tartóshordozó receptről és alkalmazásáról itt olvashat, illetve ide kattintva egy videót nézhet meg.

Minden méhésztársnak nyugodt és élménydús nyaralást kívánok!

Ajánljuk még: 

Varroa-atka számlálás, monitoring

Mitől gyógyhatású a méz

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon

Augusztus végén, több napon át folytatott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata a Velencei-tavon. A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein.

Már csaknem száz, méregtől elpusztult madarat találtak Tura térségében

Tovább nőtt az elpusztult állatok és a felderített helyszínek száma a turai tömeges mérgezésnél, a természetvédelmi kár meghaladja a 6,5 millió forintot - tájékoztatta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője kedden az MTI-t.

Veszedelmes ízeltlábú: országos kullancsfelmérés

Az elmúlt évek hazai időjárása kedvezett a kullancsoknak, és ettől az emberek és a háziállatok is több csípést szenvedtek el – derül ki a Bábolna Bio Kft. által szervezett, több mint 3000 válaszadó 14 ezer csípésadatát összesítő felmérésből. A Sokk a rovar Facebook-oldal kérdőív kitöltőinek többsége már védekezik a kullancsok ellen, és a háziállataikat is igyekeznek óvni a vérszívóktól.

Kacagó gerlék - Miért nem „sláger” díszállat hazánkban?

A kacagó gerle tenyésztése Hollandiában, Franciaországban és Belgiumban igen népszerű, ahol számos kiállítást rendeznek bemutatásukra. Hazánkban is sok galambász tart kacagó gerlét, holott ezek a madarak ennél még többet érdemelnének. Rendkívül sok színváltozatuk van – 16 szín –, és 3 toll­szerkezet-­mutációjuk ismert.

Csalás és bűncselekmény

Dr. Norberto Garcia, az Apimondia Mézminőség és Mézkereskedelmi Állandó Bizottságának elnöke, a Nemzetközi Mézkereskedelmi Szövetség titkára röviden ezekkel a szavakkal jellemezte napjaink nemzetközi mézkereskedelmét: csalás és bűncselekmény. Lássuk kijelentésének okait. A leírtakat sok-sok nemzetközi tanulmány, előadás, cikk elemzéséből, értelmezéséből állítottam össze.

Zászlóval mentettek meg egy leeső macskát a szurkolók

A kilenc életéből egyet sem használt el.

Rovarfogó növények napja a szegedi füvészkertben

Vasárnap rendezik a rovarfogó növények napját a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében, az érdeklődőknek több mint hatvan szárazföldi húsevő fajt és fajtát mutatnak be - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Apiterápiás méhesház a Mecsekben

Kocsis Ernő egy mecseki faluban, Hetvehelyen él családjával. Ha ismerős lehet a név és a hely az olvasóknak, az nem véletlen, ugyanis Ernő lánya, Kocsis Vivien Evelin, aki néhány éve indult a mézkirálynő-választáson. Bár Vivient nem választották meg, édesapja így is nagyon büszke rá, és joggal: Vivien cikkeivel a méhészeti termékeket népszerűsíti.

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a gesztenyeméz!

Igazi különlegesség a gesztenyeméz, melyből orvosi méz is készül.

Miért tapasztalhatunk mellékhatásokat, ha felhagyunk a cukorfogyasztással?

A cukorfogyasztás 2008 óta folyamatosan csökken, aminek számos oka lehet, többek között az ízlés és az életmód változása, valamint az elmúlt évtizedben az alacsony szénhidráttartalmú diéták térnyerése, például a keto-diéta népszerűségének növekedése. A túlzott cukorfogyasztás egészségünkre gyakorolt negatív hatása szintén a csökkenés hátterében állhat.