Back to top

Neszmély legkedvesebb (bor)arca

Július utolsó hétvégéjén hatodik alkalommal szervezték meg a Neszmélyi Borünnepet Tatán. Az eseményen 14 borászat kóstoltatta borait és egy pálinkaház is csatlakozott a kiállítókhoz. A rendezvény helyszíne az újjászületett Esterházy-kastély kertje volt az Öreg-tó partján. Szeretettel, jó zenével, finom falatokkal, fantasztikus borokkal és kedves borászokkal vártak a szervezők minden borkedvelőt!

Ideális programnak bizonyult egy kevésbé ismert, de annál izgalmasabb borvidék felfedezésére. Rég volt ilyen egyszerű egy egész borvidéket „bejárni”, köszönhetően a térség minden pontjáról érkező borászatoknak.

A Neszmélyi borvidék sokak számára ismeretlen, esetleg csak néhány borászaton keresztül ismerősen csengő név.

Többnyire kis, családi pincészetek voltak a kiállítók, így a borkészítés rejtelmeibe ugyanúgy bepillantást lehetett nyerni, mint egy-egy kevésbé ismert szőlőfajta sajátosságaiba. Itt a borászatok kifejezetten értékelték, ha beszélgettünk a borukról, a borászatról.

Fotó: viniczai

A bornak kiemelt szerepe van a régióban. Az 1200-as években már a szőlő és bor kapcsán említik Neszmély nevét. Ha kicsit ugrunk az időben, eljutunk 1727-ig, amikor Esterházy József lett a tatai uradalom új tulajdonosa. S, hogy mennyire fontos volt számára az itteni borkultúra, Bajon megépíttette a családi kispincét, majd létrehozta a tatai pezsgőgyárat.

A baji, tizennégy ágra oszló uradalmi pince 40 ezer akó befogadására volt képes.

Mindmáig ez a pincerendszer a szőlőhegy első számú látványossága. Neszmély hamar kivívta a tiszteletet, a történelmi Magyarországon az első öt borvidék között emlegették. Hírnevét a filoxéra vész koptatta, hogy a privatizációval új lendületet kapjon. Ismertségét csak fokozta, hogy Kamocsay Ákos – Hilltop Neszmély – és Szőllősi Mihály – Szöllősy Pincészet - elnyerte az Év bortermelője címet.

A 2013-ban megalakult Neszmélyi Borút Egyesület sem maradt tétlen. Mint Izing László, a szervezet titkára elmondta, a kezdetek óta dolgoznak a borrégió népszerűsítésén.

A Tájban élő ember projekt pályázat nyerteseként elindították a Nyugat-Gerecse komplex ökoturisztikai információrendszerét, melynek segítségével megtekinthetők a környék természeti és kulturális értékei.

Az érdeklődők megismerhetik a szőlőtermő vidéket, a pincészeteket, a borokat és az Esterházyak által betelepített németség borkultúráját.

Izing László és Rábai Katalin borász
Izing László és Rábai Katalin borász
Fotó: viniczai

A Széchenyi 2020 program keretében – az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával – az eddigi túraútvonal, az útjelző és információs táblák kihelyezésével, az újonnan kialakított szakaszokkal együtt mintegy 100 kilométeres ökoturisztikai hálózattá bővült. A látogatóközpontokon telepített eszközökkel, vagy mobiltelefonnal átfogó információrendszer érhető el.

A fejlesztés fontos része, hogy az okostelefonos túravezetők az útvonal menti borászatokat is bemutatják, segítik az eljutást a boros élményekre vágyóknak a pincészetekhez.

A Neszmélyi Borút Egyesület jóvoltából megvalósult, kitáblázott túraútvonal számos borászat előtt elvezet, ha valaki hagyományos borvidéki kirándulással is kiegészítette volna a fesztivál meglátogatását. Ugyanakkor rengeteg látnivaló akad Tatán és környékén, amelyekkel egy egész hétvégét is könnyűszerrel meg lehet tölteni. Séta vagy biciklizés az Öreg-tó partján, a Tatai-vár, a Fényes tanösvény, az Angolkert és a Kossuth tér felfedezése csak néhány a számos programlehetőség közül. De nincs messze a komáromi Monostori Erőd és a Majkon lévő Kamalduli Remeteség sem.

Tatán ráadásul szálláslehetőségek sokaságából lehet választani, hogy ne kelljen egy napba belezsúfolni ennyi programot - érdemes tehát egész hétvégés tartózkodással tervezni.

Horváth Mihály (balról) a Horváth Családi Pincészet tulajdonosa
Horváth Mihály (balról) a Horváth Családi Pincészet tulajdonosa
Fotó: viniczai
A Borünnepen résztvett borászatok: Anemona Pálinkaház, Bősze Pincészet, Hauzer Bormanufaktúra, Horváth Családi Pincészet, Kristály Imperiál Borászat, Kősziklás Borászat, Hilltop Neszmély Borászat, N3 Borműhely, Nyitnikék Pincészet, Petőcz Vendégház és Pincészet, Rábai Katalin Borászat, Simecz Pince, Stróbl Borház, Szivek Pince, Szöllősi Pincészet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.

Vonzották a lehetőségek

Villányban sem számít fehér hollónak az olyan család, ahol a lányok is kiveszik a részüket a családi gazdaság életéből, akik adott esetben saját borcsaládot készítenek, vagy akár önállóan gazdálkodnak. A Jekl-borászatban is ez a helyzet. Jekl Flóra nemhogy azért tért haza Villányba, hogy részese legyen a családi gazdaságnak, hanem lehetőséget kapott a szüleitől egy saját borcsalád készítésére.

Milyen az egri bor most? Bemutatják a borászok a nagy egri borkóstolón

Az Egri Borműhely borászati úgy döntöttek, a termőhelyen személyesen várják a borrajongókat, hogy megmutassák, a világ egyik legnagyszerűbb borvidéke, az egri.

Édesapjától örökölte, lányának adja tovább a szőlő szeretetét

Az ENSZ Közgyűlés 2007-ben nevezte ki október 15-ét a Vidéki Nők Napjává. A cél, hogy felhívják a figyelmet a klasszikus vidéki idill értékeire és a falvakban élő nők helyzetére. Egy olyan hölgyet mutatunk be, aki nem csak, hogy sikeres a hivatásában, de egy – egyelőre – férfiasnak mondott pályán bizonyít nap, mint nap.

Akkora medúza jelent meg a horvát tengerparton, hogy a kutatók is meglepődtek

A horvátországi Split Oceanográfiai és Halászati Intézetének kutatói egy akkora medúzával találkoztak a Trogir melletti Marina-öbölben, amekkorát korábban még nem láttak - írja a Croatia Week.

1,5 milliárd Ft-os rendkívüli támogatás a nehéz helyzetben lévő kisebb borászatok számára

Október 18. és 26. között lehet igényelni a koronavírus-járvány okozta piaci zavarok miatt nehéz helyzetbe került borászatok számára azt a rendkívüli támogatást, amelynek 1,5 milliárd forintos keretét a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának kezdeményezésére a kormány biztosította az Agrárminisztérium számára.

OMÉK: díjazták a falusi turizmus szereplőit

Szombaton adták át a 80. OMÉK-on a Falusi Turizmus Szolgáltató díjait. A régiókon belül mindig másik megyék vendéglátóit díjazzák rotációban, idén Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Tolna, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyékből kerültek ki a díjazottak.

Új borrégió születik

Szlovákia a szőlő északi termesztési határán fekszik, de csak az ország melegebb éghajlatú déli részein termesztik. Szlovákiában a rendszerváltozás környékén – beleértve a kis parcellákat is – 29 ezer hektár szőlőt tartottak számon. A legutóbbi adatok szerint jelenleg 26 ezer hektár szőlő van. A borrégiók tekintetében kicsit elnagyolt a beosztás.

Az idei francia bortermelés 27 százalékkal lehet kisebb a tavalyinál

A francia mezőgazdasági minisztérium az eddigieknél némileg derűlátóbb előrejelzést tett közzé az idén várható bortermelés kapcsán, ami azonban várhatóan így is 27 százalékkal kisebb lehet a tavalyinál.

Emese álmától a gibanicáig

Több mint százöt hazai és határon túli termelő portékái, gyógynövények, havasi mézek, erdei és termesztett gyümölcsökből készített lekvárok, szörpök, kézműves sajtok és csodaszép kézműves termékek várják az OMÉK látogatóit a B pavilon „Kárpát-medence kincsei” elnevezésű kiállításán.