Back to top

Bor, mámor… és 12 borászat Erdőbényén

Augusztus 12-15. között rendezik meg idén a Bor, mámor… Bénye elnevezésű gasztrokultúrális eseményt Erdőbényén, amely a tavalyi nyitott pincés rendezvény után ismét egyesületi összefogás keretében zajlik.

Bár pontos statisztikai számok ezt nem bizonyítják, a hazai viszonylatot tekintve valószínűleg Tokaj-Hegyalja egyik ékkövének számító településén, Erdőbényén a legmagasabb az egy főre jutó borászatok száma.

A falu borászai kevés kivételtől eltekintve „gyüttmentek”, közülük többen is kétlaki életet élnek, többen Budapestről ingáznak akár hetente többször is.

Hogy mi lehet az, ami számukra annyira különleges varázserővel bír ebben a településben, hogy időt s pénzt nem sajnálva autóznak hosszú órákon át?! A Bor, mámor… Bénye gasztrokulturális rendezvényen erre könnyen fény derül.

A szinte zsáktelepülésként számon tartott falut körülöleli a természet: hegyek, meredek szőlőskertek határolják, a településen tapintani lehet a nyugalmat. Hosszú órák tűnnek csupán perceknek, miközben az ember egy pohár Furminttal a kezében elnyújtózik egy kényelmes függőágyban vagy pokrócon. Nagyjából ez a varázslatos élmény biztosítja a Bor, mámor… Bénye origóját; amelyet számos program és gasztrokiállító tesz teljessé.

A négynapossá dagadó eseményen a falu borászatai nyitott ajtóval várják a közönséget, akik könnyen megtalálhatják a leginkább kedvükre valót az egyes pincék válogatott tételei közül.

Bár hagyományosan a szombati nap a legerősebb, érdemes már csütörtökön is ellátogatni a faluba: a borokon túl dűlőtúra, ázsiai borvacsora, grillparty és moldvai népzene várja a korán érkezőket. Pénteken többek között tematikus hárslevelűkóstolóval, pincelabirintusos bortúrával, presszópunkkal, pajzán mesékkel folytatódik a programkínálat; amelyet 17 órától koncertek egészítenek ki. Szombaton több borászat is készül pezsgős reggelivel, majd irány a wartburgos dűlőtúra, építészeti séta, aszúkóstoló vagy egy muzeális borkóstoló, esetleg irodalmi felolvasás, kádárbemutató, élményfestés mindazok számára, akik szívesebben maradnának a kerteken belül. A gazdag programkavalkádban a borászatok nem feledkeznek el a legkisebbekről sem: számos gyerekjáték, meseelőadás köti le a még nem borozó közönséget.

Vasárnap hagyományosan borvásárral zárják a pincészetek a rendezvényt.

A kulináris élményeket többségében környékbeli gasztrósok biztosítják: nyitva tart a Kúria Bisztró, érkezik az Anyukám Mondta, Miskolcról A Leves és a Borsod Burger, lesznek Hegyaljai Tapaszok; specialty kávéval készül a miskolci Jam, a Bab és Víz, valamint az egri Kappu – illetve számos pince saját házikoszttal látja vendégül a nagyérdeműt.

A négynapos rendezvényre a belépőjegy 3000 forint, amelyhez jár egy kóstolópohár – a borászatok csak ebben a pohárban szolgálják ki a vendégeket. Azok számára, akik nem szeretnének ingázni, de már nem találtak a faluban szállást ismét megnyitják a kempinget; de akik távolabbról érkeznek sem kell, hogy aggódjanak: külön buszjárat szolgálja az ő kényelmüket.

A Bor, mámor, Bénye 2009 óta évről-évre megszervezésre kerül. Az akkor még csak hat borászatot számláló eseményen a résztvevők száma időközben duplájára dagadt; 2010 óra tartozik a Bor, Mámor, Bénye Egyesület zászlója alá. A dátum kihirdetésével a lengyel vendégekre is tekintettel vannak:

augusztus 20-a helyett Nagyboldogasszony napjához (augusztus 15.) kötik a többnapos eseményt, amely északi barátainknál ünnepnapnak számít.

Míg a bizonytalan 2020-ban a borászatok egyénileg szervezték meg a programjaikat, addig 2021-ben ismét a Bor, Mámor, Bénye Egyesület felel az összehangolt műsorért.

2020-as év fellendülő hazai turizmusa Erdőbényét sem hagyta érintetlenül: a növekvő igényeket egyre többen próbálják meg kiszolgálni. A falu számos szálláshellyel is rendelkezik, a környéken több túra- vagy biciklis útvonal is fellelhető, a Zemplénben pedig még érintetlen környezetben csodálhatók meg a helyi állatok – köztük a hazánkban egyedüliként itt fészkelő fekete gólya is lencsevégre kapható.

Résztvevő pincészetek:

Bardon Borászat, Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Budaházy-Fekete Kúria és Borászat, Csite Családi Birtok, Illés Pince, Jakab Pince, Karádi-Berger Borászat, Préselő Pincészet, Pro Vinum Pincészet, Sanzon Tokaj, Vayi Borászat, Vinito Borászat.

MMG Direkt

Polyák Imre szerencsés! Növénytermesztéssel foglalkozó cégében megoldott a generációváltás. Agronómus lánya, Dóra fiatal szakemberként és nőként is bizonyította már, helyt tud állni a magyar agráriumban. A Poly-Fruct Kft. által megművelt terület nagysága több, mint 1600 hektár. 900 hektár bérelt területen gazdálkodnak és 700 hektáron mezőgazdasági gépi szolgáltatást nyújtanak. Elsősorban búzát, árpát, szemes kukoricát és napraforgót termesztenek. Hogyan tud apa és lánya, két generáció együtt dolgozni egy ilyen nehéz pályán? Erről beszélgetett a Polyák családdal Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezetője.

MMG – Direkt | Alkalmasak-e a fiatalok az agrárpályára? | Polyák Imre, Polyák Dóra, Poly-Fruct Kft.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megjelent a vidéki turizmus fejlesztését támogató vidékfejlesztési pályázati felhívás

Magyarország Kormányának elkötelezett célja, hogy a "Megújuló vidék, megújuló agrárium" program keretében megerősítse a vidéki térségek gazdaságát. A program legújabb állomásaként megjelent a Nem mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja – Vidéki turizmus fejlesztése elnevezésű pályázati kiírás.

Megmérettettek a Kárpát-medencei borok

Jó 100 éve választják el egykori történelmi borvidékeinket egymástól országhatárok, nem véletlen, hogy – egy év kihagyást követően – a tizenötödik alkalommal megrendezett XV. Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyre a korábbinál is több, mintegy 160 minta érkezett.

A Zagyvától Kékesig

Ha felelevenítjük egykori osztálykirándulásainkat, a legtöbbünknek a Kékestetőről is vannak emlékeink. Az ország legmagasabb pontjának felkeresése minden gyereknek hatalmas kaland, akik később családjukkal, majd unokáikkal visszatérve együtt idézik fel fiatalkori élményeiket.

A legjobb magyar borászok 2021-ben: az ötösfogat

Szerencsésen megtartotta a Magyar Bor Akadémia, a „Borest a Bor Akadémián” ünnepi estjét. A Pesti Vigadóban tartott eseményen mutatkozhattak be nagyközönség előtt. Emellett egy helyen kóstolhatták nemcsak a határon túli magyar borászok, XV. Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyen díjat nyert tételeit, hanem az Év Bortermelője 2021 díj jelöltjeinek legszebb borait is.

Több ezer hektáron javult Magyarország természeti környezetének állapota

Soha nem látott mértékű fejlesztéseket hajtottak végre a hazai nemzeti park igazgatóságok az elmúlt évtizedben, a projekteknek köszönhetően összesen 320 ezer hektáron sikerült javítani a természeti környezet állapotát Magyarországon – jelentette ki az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Pécsett, a Pintér-kertben.

Egy hosszú folyamat eredménye

A Bold Agro Mezőgazdasági Kft. Magyarország egyik leghatékonyabb sertéstenyésztő, valamint növény- és gyümölcstermesztő agrárvállalkozása, mely immár 30 éve elkötelezett a hatékony és felelős mezőgazdasági termelés mellett. Mivel a vállalkozás több ágazatban is érdekelt, ezért nem könnyű a generációváltás, de a Szabó család megfelelő megoldást talált minderre.

Erdősítéssel kompenzálják a fenntarthatósági expó karbonlábnyomát

A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó megfelel majd a Zöld rendezvény minősítési feltételrendszernek; az ötletgazdák, a KÖVET Egyesület és a Kék Bolygó Alapítvány a rendezvény karbon és ökológiai lábnyomát is kiszámolja, az ellentételezéshez szükséges erdősítési szükségletre pedig javaslatot tesz - közölte a két nonprofit szervezet az MTI-vel szerdán.

Lyme-kór elleni vakcina a láthatáron

A Yale Egyetem kutatói olyan új vakcinát fejlesztettek ki, amely tengerimalacokkal végzett kísérletekben védelmet nyújtott a Lyme-kórt okozó baktérium ellen, és más, kullancsok által terjesztett betegségek ellen is védelmet nyújthat - jelentették a Science Translational Medicine című folyóirat novemberi számában.

A magas nátriumtartalmú ételek puffadást és refluxot okozhatnak

Mindenki szeret időnként nassolni, de a magas nátriumtartalmú ételek fogyasztása számos káros egészségügyi következménnyel járhat, ilyen többek között a puffadás és a savas reflux is.

Miért fontos tudni, hogy mit ettek elődeink?

A tradíciók ismerete nélkül nem tudjuk, hogy miért éppen azok az ételek lettek a magyar konyha részei, amelyek ma is a tányérunkra kerülnek.