0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az Alföldön csak átmenetileg enyhül a szárazság

A csütörtök hajnalra fölénk helyeződött légörvény az ország jelentős részére szállít csapadékot, amire továbbra is igen nagy szükség van az átlagosnál szárazabb június és július hónapok után. A mai esők után a következő egy hétben nem valószínű országos csapadék, ismét az északi, északnyugati országrészben lehetnek nagyobb valószínűséggel, de csak helyenként előforduló záporok.

A hét első felében csak kevés helyen fordultak elő záporok, zivatarok, majd csütörtök hajnaltól nyugat felől egyre többfelé öntözték a talajokat záporok, zivatarok, melyekből csütörtök délelőttig 2 és 10 mm közötti csapadékösszegek voltak jellemzőek az ország délnyugati kétharmadán.

Hevesebb zivatarok erősen viharos széllel ezúttal is az Alföld déli és keleti részén alakultak ki.   

A talajok felszín közeli rétege a Dunántúl északi, északnyugati kétharmadán és az Ormánságban, valamint az Északi-középhegység térségében és a Tiszántúl északi tájain kellően átnedvesedett, de a középső talajrétegekbe már csak a Kisalföldön, a Göcsej és Szalaság vidékén és a Nyírség keleti tájain jutott a nedvességből.

Ezzel szemben a hét közepéig kritikusan száraz volt, vagyis a növények számára hasznosítható vízmennyiség kevesebb, mint 40%-át tartalmazta a talaj teljes felső egy méteres rétege az Alföld jelentős részén.

A forróság a hét első felében nem tért vissza, az ország nagy részén 30 fok alatt alakultak a maximum hőmérsékletek, kedden hajnalban pedig kimondottan hűvös volt, a délnyugati országrész kivételével 10-15 fok közé hűlt le a levegő.

A búza aratása országszerte befejeződött, a tarlóhántással a csapadék beszivárgását tudjuk segíteni és a talaj párolgását csökkenteni. Így a talajban lévő nedvesség növelését, megőrzését érjük el, ami a csapadékhiányos időszakokban felértékelődik.

A napraforgó és a kukorica számára rendkívül jól jött a csapadék. Bár az Alföldön többfelé jég és erősen viharos szél okozott jelentős károkat. Főleg északnyugaton a több csapadékos nap hatására a kórokozók is megjelentek. A csapadék eloszlásának és az öntözésbeli különbségek hatására nagy különbségek alakultak ki az országrészek, de akár közeli táblák között is a növények állapotában.

A szárazabb területeken öntözés hiányában helyenként derékig érő, elöregedett kukoricát is látni, ezzel szemben vannak szépen fejlett állományok is.

A hét további részében csökken a csapadékhajlam, és a hétvégétől ismét melegszik az idő.

Pénteken a Dunántúlon és az északkeleti országrészben lehetnek még záporok, elszórtan zivatarok, majd a szombati és vasárnapi száraz időt követően vasárnap este éri el térségünket egy hidegfront, melyhez kötődően hétfő reggelig főként az északi országrészben lehet némi csapadék.

A jövő hét első felében ismét száraz idő lesz a legtöbb helyen jellemző, csak helyenként fordulhatnak elő záporok, zivatarok.

A csütörtökön átnedvesedett talajok a nyugati és északi határszél kivételével az ország jelentős részén péntektől a következő egy hétben ismét száradni fognak. A forróság egyelőre nem tér vissza, pénteken még országszerte 30 fok alatt alakulnak a maximumok, majd szombaton melegszik az idő, és vasárnap a délkeleti országrészben 34-36 fokot is mérhetünk.

Hétfőre néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, és a jövő hét első felében 30 fok körüli maximum értékekre lehet számítani.

A szél pénteken és vasárnapról hétfőre virradó éjszaka erősödik meg nagyobb területen, a többi napon főként napközben várhatók élénk széllökések. 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu