Back to top

Brit férfi a birkanyírás új világrekordere

Új világrekordot állított fel egy brit férfi, aki kilenc óra alatt 872 bárányt nyírt meg a cornwalli Trefrank farmon.

Stuart Connor oxfordshire-i juhnyíró felülmúlta Ivan Scott 867-es rekordját, amelyet ugyanezen a helyszínen öt évvel ezelőtt állított fel.

Július 28-án, szerdán reggel 5 órakor kezdte a munkát, és az első két órában 193 bárányt nyírt meg. Ezt 168, 171 és 172 báránnyal folytatta, amelyeket három 1 óra 45 perc alatt teljesített, majd a délután 5 óráig tartó utolsó etapban 168 báránnyal megdöntötte a világrekordot.

Az óránkénti közel 97 bárány átlagával Connor megdöntötte saját, 2019-es világrekord kísérletét is, amikor kilenc óra alatt 785 bárányt nyírt meg, ami akkor új brit rekordot jelentett.

A legutóbbi világrekord kísérletet élőben közvetítették a Facebookon.

Stuart Connor 9 Hour World Lamb Shearing Record Attempt Run 1

Connor elképesztő teljesítményét kislányának, Grace-nek ajánlotta, aki három éves korában mitokondriális betegségben vesztette életét.

- Egész nap velem volt, és nézte, ahogy ezt csinálom. Szeretnék valamit hagyni Grace-nek, amire büszke lehet - mondta Connor. A juhász egész nap kislánya képét tartotta maga mellett a színpadon.

Feleségével, Kirával együtt pénzt gyűjtenek egy brit jótékonysági szervezet számára, amely a mitokondriális betegségek elleni küzdelemmel foglalkozik. A Team Grace eddig több mint 65 000 fontot gyűjtött össze erre a célra.

A World Sheep Shearing Records Society szerint ez volt a második rekordkísérlet melyet a Zoom segítségével bonyolítottak le a koronavírus korlátozások miatt, így Paul Harris vezetőbíró Új-Zélandról figyelte az eseményeket. A helyszínen pedig három bíró szavatolta a szabályok betartását.

Forrás: 
fwi.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem arany a gyapjú, de nyírni muszáj

A juhokat évente legalább egyszer nyírni kell, ám egyre kevesebb az olyan szakember, aki ezt a feladatot jó minőségben elvégzi. Emellett a gyapjú ára nemhogy nyereséget termelne, de gyakran még a nyírás költségeit sem fedezi. A gazdák szerint sokat segítene, ha egy gyapjúmosó üzem működne az országban, mert az így feldolgozott terméket drágábban lehetne értékesíteni.

Súlygyarapodást számít és receptet ír

Ma már ha az ember rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, a felíratása miatt nem kell elrohanni az orvoshoz, elég egy telefon, egy e-mail és a patikus a felhőből le tudja tölteni a receptet. Kényelmes megoldás mindenkinek, ráadásul az informatikai rendszer automatizmusai mindenkinek segítenek követni a „gyógyszermozgást”.

Sertésárverés Hódmezővásárhelyen

Az afrikai sertéspestis és még inkább a rendkívül alacsony felvásárlási árak csökkentették a sertéshizlalási kedvet. Hódmezővásárhelyen a sertésárverésen ugyan ott ültek, sőt a katalógusban be is jelöltek néhány állatot az érdeklődők, azonban üzlet nemigen köttetett. Az árverést leginkább a külföldi turisták élvezték – álmélkodtak hallván a sivalkodó disznót.

Bámészkoni az állattenyésztési napokon - garantált a vízhólyag

Családi programnak sem utolsó a Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napok. Ha valakinek otthon is vannak, állatai, ne hagyja ki a tenyésztő szervezetek sátrait és a csarnokokban bemutatkozó nagyobb cégek standját, és az ágazat „háttériparát”, takarmánygyártókat, állategészségügyi vagy szaporítóanyagos cégeket sem!

Egy kezdő állattartó kalandjai - A hétköznapok derűje és borúja

Sokat tanulhatunk a természettől, ha állattartásba kezdünk: nemcsak a mindennapjaink ritmusa változik meg, de emberi egónk is alázatot tanul. Elfogadjuk, ha nem sikerül minden elsőre, megérezzük veszteségeink és nyereségeink sajátos egyensúlyát, lelassulunk, és jobban átéljük a mindennapok apróbb örömeit.

A világjárvány óta egyre többen (és többet) költenek online vásárlásra

A brit vásárlók mintegy 70%-a állítja, hogy az online és mobiltelefonon történő vásárlás vált a kedvenc vásárlási módjává, szemben a koronavírus-járvány előtti kevesebb mint 50%-kal – derült ki a Credit Karma személyi pénzügyi startup cég tanulmányából.

A digitalizált állattenyésztés a kiszámítható jövő kulcsa

Földünk népességnövekedésével az állattenyésztésnek is tartania kell a lépést: ki kell szolgálnia a megnövekedett igényeket a húsáruk iránt úgy, hogy közben az állatjólléttel, a környezeti fenntarthatósággal és a közegészségüggyel kapcsolatos aggályokat is figyelembe veszi.

Elindul a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program második üteme

Az Agrárminisztérium 2021-ben a Vidékfejlesztési Program keretében 527 milliárd forint összegben ír ki új pályázatokat - jelentette be Nagy István.

Látványosan fejlődik a hazai állattenyésztés

„A magyar mezőgazdaság sohasem lehet sikeres sikeres állattartók nélkül”, de ha minden nap a túlélésről szól, nagy bizalom kell a beruházásokhoz, amelyek nélkül nem lehet versenyképes az ágazat – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitóján, Hódmezővásárhelyen.

Fogamzásgátló a vaddisznók túlszaporodása ellen

Új készítmény használatát engedélyezték Oklahomában a vaddisznók elszaporodásának megfékezésére.