Back to top

Brit férfi a birkanyírás új világrekordere

Új világrekordot állított fel egy brit férfi, aki kilenc óra alatt 872 bárányt nyírt meg a cornwalli Trefrank farmon.

Stuart Connor oxfordshire-i juhnyíró felülmúlta Ivan Scott 867-es rekordját, amelyet ugyanezen a helyszínen öt évvel ezelőtt állított fel.

Július 28-án, szerdán reggel 5 órakor kezdte a munkát, és az első két órában 193 bárányt nyírt meg. Ezt 168, 171 és 172 báránnyal folytatta, amelyeket három 1 óra 45 perc alatt teljesített, majd a délután 5 óráig tartó utolsó etapban 168 báránnyal megdöntötte a világrekordot.

Az óránkénti közel 97 bárány átlagával Connor megdöntötte saját, 2019-es világrekord kísérletét is, amikor kilenc óra alatt 785 bárányt nyírt meg, ami akkor új brit rekordot jelentett.

A legutóbbi világrekord kísérletet élőben közvetítették a Facebookon.

Stuart Connor 9 Hour World Lamb Shearing Record Attempt Run 1

Connor elképesztő teljesítményét kislányának, Grace-nek ajánlotta, aki három éves korában mitokondriális betegségben vesztette életét.

- Egész nap velem volt, és nézte, ahogy ezt csinálom. Szeretnék valamit hagyni Grace-nek, amire büszke lehet - mondta Connor. A juhász egész nap kislánya képét tartotta maga mellett a színpadon.

Feleségével, Kirával együtt pénzt gyűjtenek egy brit jótékonysági szervezet számára, amely a mitokondriális betegségek elleni küzdelemmel foglalkozik. A Team Grace eddig több mint 65 000 fontot gyűjtött össze erre a célra.

A World Sheep Shearing Records Society szerint ez volt a második rekordkísérlet melyet a Zoom segítségével bonyolítottak le a koronavírus korlátozások miatt, így Paul Harris vezetőbíró Új-Zélandról figyelte az eseményeket. A helyszínen pedig három bíró szavatolta a szabályok betartását.

Forrás: 
fwi.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Szeptember végén került megrendezésre immár 33. alkalommal a Nyúltenyésztési Tudományos Nap. A Kaposváron tartott rendezvényen az ágazat szereplői a hazai kutatók legfrissebb tudományos kutatási irányait és eredményeit ismerhették meg, majd sor került az ágazat helyzetét összefoglaló kerekasztal beszélgetésre is.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

A méhész is vállalkozó 3.

Ez már a többedik cikkem, és végre elérek oda, hogy a méhészetről is elkezdjek beszélni. Az előző cikkek gondos után járást igényeltek több részletükben, mert hiába tudok valamit, ha le akarom írni, csak leellenőrzöm még egyszer. Ebben a cikkben erre nem volt szükség, ugyanis az elejétől a végéig kizárólag saját tapasztalatot írok le.

Sarki farkast klónoztak Kínában

A kínai Sinogene Biotechnologies a világon elsőként egy sarki farkas bőréből vett DNS-minta segítségével hozta létre az állat genetikai másolatát.

Szent Mihály-napi állattenyésztési fórum

Nehéz időszak jön: nem a minőség lesz a kérdés, hanem hogy lesz-e egyáltalán takarmány a jövő évi betakarításig. De egy év múlva talán könnyebbnek látjuk majd a helyzetünket – hangzott el Kaposváron, a Szent Mihály-napi állattenyésztési fórumon. A különböző állattenyésztési ágazatok képviselői a jelenlegi helyzetet elemezték és igyekeztek néhány jótanáccsal is szolgálni a jelenlévő gazdálkodóknak.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben – magyar észjárással

Mintha csak egy amerikai sikertörténetet olvasnánk… Kereset-kiegészítésnek indult a vállalkozás, amely aztán szűk három évtized alatt a maga szegmensében a világ egyik meghatározó vállalatcsoportjává fejlődött.

A Dunántúl legszebbjei

A térség gazdálkodói számítanak arra, hogy tenyészállataikat a Kaposváron szemlézik, bírálják. Szükségük van ugyanis a visszajelzésre, hogy a munkájuk vajon a jó irányba halad-e.