Back to top

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Fotó: pixabay
Elkezdődött

a jelentkezés a „Terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésének támogatása” című, VP2-4.1.7-21 kódjelű felhívásra augusztus 2-án. A vissza nem térítendő támogatás forrása 50 milliárd forint, mértéke 50 százalék, legkisebb összege 100 millió, legnagyobb összege 1 milliárd forint. A jelentkezés határideje 2021. szeptember 27.

Augusztus 9-én nyílik

a jelentkezési lehetőség „A fenntartható akvakultúrával foglalkozó új gazdálkodók ösztönzése” című, MAHOP-2.3.1-2016 kódú felhívásra, aminek célja az ágazat foglalkoztatásának növelése a halgazdálkodás által érintett térségekben. A támogatás keretösszege 5 780 203 378 forint, mértéke 50 százalék, minimális összege 5, maximuma 5 780 203 378 forint. A pályázatok beadásának határideje 2021. szeptember 9.

Elindult

az „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” című (VP4-11.1.1-11.2.1-21 kódszámú), az „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” című (VP4-10.1.1-21 kódszámú) és az „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” című (VP4-10.1.1-21 kódszámú) felhívások tervezetének társadalmi egyeztetése. A felhívásokhoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2021. augusztus 9-ig várják a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

Augusztus 18-án nyílik

a jelentkezés az „Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése” (VP3-4.2.1-4.2.2-2-21) című felhívásra. Az 50 százalékos, vissza nem térítendő támogatás keretösszege 200 milliárd forint, minimuma 100 millió, maximuma 5 milliárd forint lehet. A pályázatok beadási határideje 2022. február 8.

Pontosították

a Tartalmi értékelési szempontok során vállalt kötelezettségekhez fűződő jogkövetkezményekkel kapcsolatos elvárásokat „A környezetvédelmi szolgáltatásokat biztosító akvakultúra fejlesztésének előmozdítása” című (MAHOP-2.5-2017 kódszámú) felhíváshoz kapcsolódó 11. számú mellékletben.

Újra nyitották

„A Vidékfejlesztési Program megvalósítását szolgáló Technikai Segítségnyújtás Projekt” című (VP-20-1-16 kódszámú) felhívást, hogy biztosítsák a felhívás szerinti célkitűzések teljesítését egy kiegészítő átmeneti projekt keretében a 2021-es és 2022-es átmeneti időszakban. A rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 15 milliárd forintra emelkedett, és a felhívás keretében támogatott projektek költségeit 2025 december 31-ig lehet elszámolni. A minisztériumok közötti jogutódlás következtében a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága az Agrárminisztérium Vidékfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkársága, amelyre tekintettel frissítették a felhívás vonatkozó pontjait.

Augusztus 23-ig lehet beadni

a pályázatokat a „Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása” (VP2-4.1.3.2-4.1.3.3.-5.1.1-21) című pályázati felhívásra, aminek keretösszege 15 milliárd forint. A vissza nem térítendő támogatás mértéke 40 százalék, összege legfeljebb 500 millió forint, a támogatható projektek száma 500.

Augusztus 31-e a jelentkezési határideje

az Élelmiszeripari üzemek fejlesztése (VP3-4.2.1-4.2.2.-1-21) című felhívásnak. A forrás összege: 50 milliárd forint, az ötven százalékos, vissza nem térítendő támogatás mértéke maximum 100 millió forint. A támogatható projektek száma 700.

Szeptember 13-tól lehet pályázatokat benyújtani

a „Kertészet – Gomba-előállító üzemek fejlesztésének támogatása” (VP2-4.1.3.4-21) című felhívásra, amely 20 milliárdos keretből biztosít 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást, minimum 300 millió, maximum 2 milliárd forint összegben. A pályázat célja a gombatermesztéshez kapcsolódó létesítmények energia-hatékonyságának javítása és az ágazat környezetterhelésének csökkentése, a gombatermesztő és komposztüzemek energetikai, gépészeti és energiaellátást érintő korszerűsítése, felújítása, valamint megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása. A jelentkezési határidő 2021. december 7.

November 19-e a jelentkezés határideje

a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” (VP2-4.1.8-21) című pályázatnak. A keretösszeg 100 milliárd forint, a vissza nem térítendő támogatás mértéke 50 százalék, összege 5-250 millió forint. A támogatható projektek száma 2 000.

December 17-ig lehet jelentkezni

„Mezőgazdasági kisüzemek támogatása” (VP2-6.3.1-20) című felhívásra. A vissza nem térítendő támogatás mértéke 100 százalékos, keretösszege 2,5 milliárd forint, maximális összege 5 millió forint.

December 17-ig lehet jelentkezni

a „Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális és eszközfejlesztése” című, VP6-7.2.1.1-20 kódjelű felhívásra. A 95 százalékos vissza nem térítendő támogatás keretösszege 3 milliárd, legnagyobb összege 100 millió forint.

December 31-ig lehet pályázni

„Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások” (VP5- 8.5.1.-16) támogatására, aminek keretösszege 4,7 milliárd forint. A vissza nem térítendő támogatás intenzitása 100 százalék, maximális összege pedig 50 millió forint.

December 31-ig lehet jelentkezni

az Erdősítés támogatása (VP5- 8.1.1-16) című pályázati felhívásra, aminek keretösszege 50 milliárd forint. A vissza nem térítendő támogatás intenzitása 100 százalékos, összege maximum 500 millió forint.

December 31-ig lehet jelentkezni

a „Minőségrendszerekhez kapcsolódó előállítói, termelői csoportosulások tájékoztatási és promóciós tevékenysége” (VP3-3.2.1-21) című felhívásra, amelynek keretösszege 8, 71 milliárd forint. A kedvezményezettek elismert szakmaközi szervezetek, jogi személyek, termelői csoportok és szervezetek. A pályázat keretében a minőségrendszerek promóciójához kapcsolódó tevékenységet támogatják 70 százalék mértékben, minimum 2 millió, maximum 3 milliárd forint összeggel.

December 31-ig lehet jelentkezni

a „Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás” (VP3-17.1.1-16) című felhívásra. A támogatási keret 24,47 milliárd forint. A vissza nem térítendő támogatás mértéke 65 százalék, összege legfeljebb 500 millió forint. A támogatható projektek száma 200-7 000. Részletek a palyazat.gov.hu oldalon.

Forrás: 
palyazat.gov.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jobb klíma, szebb környezet

Hazánk kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése. Az ország zöldítése nemcsak szebbé teszi környezetünket, hanem komoly klímavédelmi jelentősége is van: az erdők meghatározó szerepet játszanak az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében, a szén-dioxid megkötésében, a mikroklíma javításában.

Jelentős agrár- és élelmiszeripari exportnövekedés várható

„Célunk jelentősen bővíteni a magyar húsipari termékek és borok kínálatát és exportját. Joggal remélhetjük, hogy jelentős agrár- és élelmiszeripari exportnövekedés előtt állunk Kanadában” – emelte ki Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, miután a torontói magyar főkonzulátus szervezésében kanadai üzleti delegációval folytatott megbeszélést az Agrárminisztériumban.

Lovak és lovasok Dunatőkésen

A szlovák statisztikai hivatal már rég nem jegyzi gazdasági állatként a lovakat. Számuk 1965-ben 95 ezer volt, és még a rendszerváltáskor is 16 ezer lovat tartottak számon az országban; akkor szűnt meg a nyilvántartása gazdasági állatként. A rendszerváltás előtt magánszemély nem tarthatott lovat, még sportlóként sem, hiszen ez úri huncutságnak minősült.

A földművelés embert próbáló hivatás

Ötödik alkalommal rendezték meg a Földművesek Napját, amelynek ezúttal szeptember 18-án Alsónémedi Nagyközség Széchenyi István Általános Iskolája adott otthont. Az ünnepnap létrejötte és szervezése Lambert Győzőnének, az Arany-Korona Alapítvány képviselőjének, a Földművesek Napja alapítójának, valamint Petráss László alapítónak köszönhető. Az ünnepnap fővédnöke Nagy István agrárminiszter volt.

A magyar erdők az emberek egészségét szolgálják

A kétmillió hektár magyar erdő egészséges kikapcsolódási lehetőséget biztosít mindenki számára. Erdeink emellett csodálatos természetvédelmi értékeket rejtenek, hozzájárulnak a klímaváltozás hatásainak csökkentéséhez és megújuló faanyagot biztosítanak a társadalom számára – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Tudásmegosztás a mezőgazdaság és az élelmiszergazdaság fejlesztéséért

Az Európai Unió Agrárkutatás Állandó Bizottságának az Agrár Tudás- és - Innovációs Rendszer megerősítéséért létrehozott Stratégiai Munkacsoportja 2021. szeptember 14-15. között tartotta 5. mandátumának nyolcadik, online ülését. A kétnapos esemény házigazdája, a munkacsoport társelnöke, Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára volt.

Véget ért a jubileumi Coop Rally

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Coop Rally-t, amely 8 állomáson keresztül Nyugat-Magyarországot járta körbe. A két napos rendezvényen a 250 versenyző 105 autóval tett meg több mint 800 kilométert, hogy megtekintsenek hat meghatározó, minőségi magyar termékeket gyártó és forgalmazó élelmiszeripari céget, valamint két Coop tagvállalatot

Átfogó szüreti mustfok ellenőrzés a szőlőtermesztők védelmében

A hatóságok 2021-ben, a szőlőszüret folyamán – a korábbi évekhez hasonlóan – ismét ellenőrzést végeznek a borászati üzemekben. Ennek alapvető célja a helyes szüreti gyakorlat kialakítása: az ellenőrök a szőlőfelvásárlások során a tisztességes piaci gyakorlatot vizsgálják - jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Magyarország részvételével létrejött a világ első ötoldalú bioszféra-rezervátuma

Létrejött az ötoldalú Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum, miután az UNESCO MAB (Man and Biosphere, azaz „az Ember és Bioszféra”) kormányközi tanácsa, a Nemzetközi Koordinációs Bizottság jóváhagyta a nevezést. Ezzel megalakult a világ első, öt ország közreműködésével megvalósult egységes bioszféra-rezervátuma. A Magyarország, Ausztria, Horvátország, Szerbia és Szlovénia természeti területeit felölelő bioszféra-rezervátum Európa egyik legnagyobb természeti területének számít.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.