Back to top

Növények mindenekelőtt

A kertépítészet igazi misztérium, izgalom, melynek lényegét a növények adják, kezdte előadását Sarah Price a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által szervezett nemzetközi tájépítészeti szakmai napon.

Az angol kerttervező számára az elsődleges szempont a kompozíció. Képzőművészeti tanulmányai során megértette, hogy a horizontális és vertikális irányokat fontos megfelelőképpen vegyíteni, és pontosan ez az, amit kerttervezőként is keres a különböző alakzatok és formák mellett.

Fontosnak tartja, hogy a tervezők a munkájuk során tudatosan keressék és vegyék észre az apró részteleteket is, dolgozzák ki saját stílusukat, és azt mutassák meg a kertjeik által.

Sarah Price igyekszik megérteni, hogy a terület, ahol dolgozni fog, és környezete hogyan illeszkedik a tájba, és annak megfelelően választja ki a növényeket. Próbál az ösztöneire hallgatni, azokból inspirációt meríteni. Kézzel megrajzolja az elképzelését, majd két munkatársa segíti a számítógépes tervezésben. Fontos számára a megfigyelés, papírt, ceruzát visz magával, és rajzol. Azt tapasztalta, hogy másként gondolkodik a szabadban, a helyszínen, mint amikor egy számítógép előtt ül. Minél több részletet próbál megörökíteni rajzaiban a tájról.

A londoni Olimpiai Park Európa-kertje
Fotó: Sarah Price/forrás:www.sarahpricelandscapes.com

Olimpiai Park

A 2012. évi nyári olimpiai játékokat Londonban rendezték meg. Az események főbb helyszíneinek az Olimpiai Park adott teret.

Sarah Price társtervezőként és konzulensként vett részt a park 1,5 kilométer hosszú és 15-30 méter széles egyik kertrészletének tervezésében.

Ezen a területen biodiverz élőhelyű, a világ olyan négy különböző tájegységét bemutató kertet hoztak létre, melyek az elmúlt évszázadokban nagy hatással voltak az angol kertészetre. Több mint tíz tanácsadóval dolgozott együtt ebben a munkában. Tervezőtársaival úgy gondolták, hogy a blokk típusú növénykiültetésekben nagyon szigorúan vannak elkülönítve a különböző növényfajták, ami miatt határozott sorba rendezés jön létre. Ezt túl konzervatívnak érezték, helyette mást akartak megmutatni az embereknek az Olimpiai Parkban. A tervezők szerették volna elérni, hogy a növények ne különálló csoportokként legyenek kezelve, hanem alkossanak közösséget, egységet, támogassák egymást. Sarah Price kollázsokat készített, ahol látható volt a növények elképzelt elhelyezkedése, természetes összevisszasága. Rajzon láttatták a különböző magassági szinteket, ezeket vegyítették, és bemutatták, hogy az egyes magasságok, egységek hogyan rímelnek egymásra a keskeny területen. 5 × 5 méteres tesztterületen bemutatták a megbízóknak, hogyan szeretnék megvalósítani a tervüket. Ezt követően fogadták el elképzeléseiket.

Az egyes növénykultúrák között sövényekkel tették világossá a határvonalakat, de létrejöttek olyan részek is, ahol szinte összemosódtak a különböző fajták.

Folyamatosság, ritmus, ismétlődés úgy jött létre a növénycsoportok között, hogy közben figyeltek a fajták helyigényére. Mivel keskeny területről volt szó, különösen fontos volt a folyamatosság biztosítása. Volt olyan terület, ahol nagy szemű homokot kellett használniuk és oda kellett figyelni a csapadék elvezetésére, mert ott olyan fajtákat telepítettek, melyek nem szeretik a téli csapadékot. Ahol pedig a növények a magjaikat elhullatva képesek megújulni, csökkenthetővé váltak a fenntartási munkák költségei.

Nigel Dunnettel együttműködve létrehoztak egy úgynevezett Európa-kertet is, melyben kevés növényfaj található. A rétszerű, nedves területen még novemberben is remekül néznek ki egymás mellett a színek. Jellemző növényei a Deschampsia és Molinia díszfűfajták mellett az évelő Lythrum virgatum, Sanguisorba officinalis és Succisa pra­tensis.

Olyan kertet sikerült létrehozniuk, melyen át tud szűrődni a napsugár.

A Sarah Price által készített inspirációs festmény a Chelsea Flower Show-n 2018-ban aranyérmet nyert kertről
Fotó: Sarah Price/forrás:www.sarahpricelandscapes.com
A park nem pontosan a terv szerint készült el. A szakemberek azt szerették volna, ha a különböző növényfajták idővel egymásba folynak, de ez nem mindenhol történt meg. A létrejött élő közösségekben a fajták segítik egymást, ezért a fenntartás során alig permeteznek.

Elvek, szempontok

Az Olimpiai Parkon kívül általában kisebb megbízásokon dolgozik Sarah Price. Tervvázlatot kézzel rajzol és fest, kiemelve az egyes részeket. A struktúranövényeket csak jelöli, ezeken a helyszínen változtatni szokott. Nagyobb munkáknál kevesebb részletet jelenít meg. Úgy véli, hogy a vizuális anyagokkal jobban meg lehet értetni a tervet, azt közelebb lehet hozni a megbízóhoz. Egyes munkáknál tervezőként ragaszkodik az eredeti elképzeléséhez, másoknál a helyszín egyes részletei miatt változtat rajta.

Előfordul ugyanakkor, hogy semmi sem változtatható a kivitelezés során az eredeti tervekhez képest, mert szigorú a költségvetés.

Az utóbbi években kifejezetten összpontosít arra, hogy felhasználja a helyszínen rendelkezésre álló anyagokat, akár az ipari területeken is. Már a munka elején megpróbálja belefoglalni a szerződésbe az újrahasznosítási elképzelését. Szereti ezt a fajta kísérletezést. Néha a betontömböket sem hagyja összetörni, szerepet szán nekik, esetleg rájuk lehet ülni, növényeket lehet melléjük ültetni, és akkor csodásan hatnak a kertben, mondja. A szakember szerint érdekes azt megtapasztalni, hogy a különböző anyagok szomszédságában mennyire másként nőnek a növények. Jó, ha felkeltjük a kerthasználók érdeklődését arra, milyen anyagból készültek az egyes kerti tárgyaik, asztalok, padok. Ilyenkor elkezdődik egyfajta párbeszéd, kíváncsiság a kerthasználó és környezete között, ami nagyon jó dolog. Mivel kerti bútorokat anyagmaradékokból is készít, nincs szükség arra, hogy minden hulladéknak tűnő anyagot elszállítsanak a területről.

Kevésbé hat kereskedelminek a megvalósítás, és különleges légkört lehet létrehozni.

A tervezést tehát mindig úgy kellene kezdeni, hogy megnézzük, mi van a helyszínen, milyen alternatív anyagok állnak rendelkezésünkre, amivel csökkenthető a költség, jegyezte meg az előadó.

A Telegraph kert a Chelsea Flower Show-n 2012-ben

Tervezéskor elsőként általában a helyszín egész hangulatát szeretné megragadni, kezdetben nem azon gondolkodik, hogy melyik az a növényfajta, ami ott meg tud élni. Később viszont az elsőként kiválasztott növényfajta lesz az, ami meghatározza az egész kert hangulatát. Ezért fontos, hogy a megfelelő fafajtákat válasszuk ki, hiszen azok át tudják alakítani a területet. Ha a fák alá növényeket szeretne telepíteni, akkor fényt áteresztő lombkoronát választ. Figyel a fajok őshonosságára, környezetbe illeszkedésére, és nézi az esztétikai szempontokat is, hogyan fognak mutatni később a kertben. Szereti a karakteres, egyedi fákat.

Az angol kerttervező fontosnak tartja, hogy a különböző tudományterületek, köztük az ökológia, az építészet, a botanika között legyen párbeszéd, mert sok köztük az átfedés.

Sokat tanulhatunk egymástól és attól, ha nyitott szemmel járunk a természetes környezetben, hiszen inspirálódunk belőle, hangsúlyozta a szakember.

Festőből lett kerttervező

Sarah Price munkáját számos díjjal ismerték el
Sarah Price érdeklődése a képzőművészeti, festészeti tanulmányait követően fordult a kerttervezés felé. A RHS Chelsea Flower Show-n 2012-ben megépített Telegraph kertjével hívta fel a szakma és a nagyközönség figyelmét. A londoni Olimpia Park kertjeinek társtervezője volt, és tanácsadóként dolgozott az LDA Design cég megbízásából az olimpiát követő kertépítési munkálatok során is. Munkáit azóta számos díjjal elismerték, egyebek között aranyérmet nyert az RHS Chelsea Flower Show-n 2018-ban tervezett M&G Investments kertjével. Tervezői munkái mellett a Gardens Illustrated magazin egyik szerkesztője.

Dél-Walesben nőtt fel, és ott él most is. Munkáját nagyban befolyásolta az a környezet, az a táj, amit gyermekkora óta maga körül látott. Meghatározóak voltak számára Wisly kertjei is, melynek közelében szüleivel éltek. Amikor még képzőművészetet tanult, folyamatosan figyelte a kertek felépítését, a minták ismétlődését, a különböző textúrák használatát, és ezek a megoldások lenyűgözték, hiszen festő volt. Ez volt az, amiért a képzőművészettől továbblépve kerteket szeretett volna létrehozni.

A természet alkotta mintázatok inspirálják. A természetben létrejövő csodálatos formák hatással vannak azokra a kertekre, amiket alkot. Szeret növényeket fényképezni, megfigyeli, hogyan hajlanak meg a növények, milyen formát vesznek fel. A fotók később segítik a tervezésben.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/31 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Két ritka kártevő

Számos kártevőfajunk ritkán kerül szem elé, mert a kártétele nem szembeötlő, vagy tápnövényének mezőgazdasági szerepe kevésbe jelentős. Ilyen a városi parkokba gyakran ültetett aranyeső két kártevője is.

Hagymafélék: szívünk és keringési rendszerünk támogatói

A hagymafélék tízezer éve megunhatatlanok, egész évben velünk vannak, és egészségügyi hatásaik miatt különösen hasznos a fogyasztásuk. Igaz nyáron kissé háttérbe szorulnak, de annál inkább jelentőségteljesek ősszel és télen.

Tippek a szamóca ideális tartósításához a MATE fiatal kutatójától

Az egészséges életmód szerves része a gyümölcsökben gazdag táplálkozás, mely többek között magas vitamin- és antioxidáns-tartalommal járul hozzá szervezetünk működéséhez. A világ egyik legnépszerűbb bogyósgyümölcse a szamóca, melynek háztartásokban és nagyüzemi szinten történő tartósítása biztosítja a kedvelt szezonális termés egész éves fogyasztását.

Fűszernövény-torony a konyhába

Napjainkban a háztartásokban általában nagyobb a választék szárított fűszernövényekből, mint frissekből.

Karalyos Gábor interjú - Kertbarát Magazin

Karalyos Gábor színésszel színházi darabokban, filmekben, televíziós sorozatokban sokszor lehet találkozni, sőt még reklámfilmekben is. Legújabban pedig egy új csatornán is egyre népszerűbb, a Vegán Hegylakó Facebook oldalán rengetegen követik a posztjait. Ezt a szerepet, mint mondja, egyedül játssza, a posztokban ő az egyedüli szereplő, sőt főszereplő, hiszen a saját életébe enged bepillantást...és további érdekes részletek derülnek ki a Kertbarát Magazin szeptember 24-én megjelenő számában.

Lassan csak a poloskák maradnak – Növényvédelmi előrejelzés 38. hét

A szeptember közepéig tartó késő nyári idő elvileg elsősorban a kártevőknek kedvezett volna, viszont azok közül sokan erre az évre már befejezték a tevékenységüket. Nem így a poloskák.

Szőlőtermesztésben is együttműködhet hazánk Üzbegisztánnal

Üzbegisztán határozott célként tűzte ki agráriumának, élelmiszeriparának megerősítését, amiben hazánk jelentős tapasztalatára, a jól működő magyar minták átvételére is nyitott. Az állattenyésztés, tejipar, takarmányelőállítás mellett a szőlő-szaporítóanyag termesztése terén is számítanak a magyar szaktudásra és technológiára.

Még nagyobb az alma területe

Az almaszüret küszöbén a lengyel termelők abban bíznak, hogy a tavalyihoz képest több lesz a termés, noha a gyümölcs minőségében nagy eltérések mutatkoznak.

Kápiatermesztés, napra pontos tervezéssel

A nyírségi Vasmegyerben két évtizede termeszt kápiapaprikát Szunyogh András és fia. Sikerük titka a pontosság, és az, hogy nyitottak a fejlesztésre, az újdonságokra. A számukra legmegfelelőbb fajta mellett biostimulátorokat és rendhagyó technológiai módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy akkorra időzíthessék a termés betakarítását, amikor az a legjobb áron eladható.

A természetvédőknek fejfájást okoz a pampafű terjeszkedése

A magas és szépséges növénynek mutatós virágbugája van, és a tengerpartokon, a városokban vagy akár a kertekben is otthon érezheti magát. A természetvédők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a pampafű (Cortaderia selloana) káros invazív faj, amely Dél-Európa egyes részeit fenyegeti.