Back to top

Vékonyabb termékcsomagolás a fenntarthatóság jegyében

A Ferrero a beszállítóikkal együttműködve egy vékonyabb csomagolóanyagot fejlesztett ki, amely a szabványos fóliákhoz képest mintegy 20%-os csökkenést eredményez a műanyagfelhasználásban. Az új anyagot 2022-től vezetik be a kiválasztott termékeknél. Eleinte körülbelül 550 tonna anyagfelhasználás csökkenését fog eredményezni évente, ami a korábbi csomagoláshoz képest közel1450 tonna CO2-kibocsátás csökkentését jelenti.

Olaszországban a Ferrero új, papír alapú külső csomagolást tesztel a Kinder termékeknél, köztük a Kinder Délice és a Kinder Brioss számára. Az új csomagolást egy innovatív módszerrel, újrahasznosításra alkalmas papírfóliával látja el a Kinder termékeket.

Ha a kísérlet sikeres lesz, a papírcsomagolást a vállalkozás teljes pékáru portfóliójában bevezetik Olaszországban.

Az új papír alapú csomagolás megtervezése és tesztelése tudományos alapú megközelítéssel, az Aticelca (papírgyártás és a papíripari nyersanyagok előállításának módszereit javításán dolgozó szövetség) értékesítési módszerrel történt, és az eredmény a korábban használt műanyag fóliához képest 80%-os tömeg csökkenést eredményezett.

Az olasz édességgyártó vállalat annak az elkötelezettségének részeként, hogy 2025-re a csomagolások 100%-a újrafelhasználható, újrahasznosítható vagy komposztálható legyen, új globális partnerséget jelentett be a HolyGrail 2.0-val és a Consumer Goods Forummal (CGF, globális, paritáson alapuló iparági hálózat, melyhez több mint 400 kiskereskedő, gyártó és szolgáltató vállalat csatlakozott).

Átmenet a körforgásos gazdaságba

A Ferrero a közelmúltban aláírta a CGF műanyaghulladék-koalíció új dizájnszabályait, ezzel is osztva a szervezet elképzelését, miszerint

a körforgásos gazdaságra való áttérés másfajta megközelítést igényel a műanyag felhasználásától kezdve a gyártáson, a fogyasztáson és az újrafelhasználhatóságon át az újrahasznosításig.

Az elmúlt hónapokban a Ferrero társult partnerként csatlakozott a HolyGrail 2.0 digitális vízjelek projekthez, amelyet az AIM – az Európai Márkák Szövetsége támogat. A HolyGrail 2.0 célja, hogy bebizonyítsa a digitális vízjeles technológiák életképességét a hulladékok pontos szortírozásában, ami hatékonyabb és jobb minőségű újrahasznosítást eredményez.

A kísérleti projekt keretében a Ferrero azt tűzte ki céljául, hogy az élelmiszer-csomagoló műanyagok egy külön erre a célra szánt válogatási rendszerét vezesse be, amely a körforgásos gazdaság legjobb gyakorlatainak megfelelően újrahasznosított anyagokat fog előállítani, amelyeket aztán újra fel lehet használni.

Az olasz vállalat 2019-ben vállalata, hogy 2025-re mindegyik termékének a csomagolását újrafelhasználhatóvá, újrahasznosíthatóvá vagy komposztálhatóvá teszi.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megtisztuló állami erdők

Az állami erdőgazdaságok 2021. május végéig több mint 6000 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el az erdőterületekről a Tisztítsuk meg az Országot! kezdeményezés keretében.

Gyalog, kerékpárral és lóval

A belföldi, ezen belül az erdei turizmus folyamatos növekedése azt mutatja, hogy egyre többen választják kikapcsolódási helyszínként hazánk természeti környezetét. A tavaly és idén kialakult járványhelyzet még több embert késztetett a bezártságból a turistautakra és a népszerű erdei kirándulóhelyekre.

Erdőgazdálkodás Gyántásországban

Az Őrséget egykoron Gyántásországnak hívták, utalva az erdőket uraló, nagy gyantatartalmú erdeifenyőre, de az elnevezésben kis gúnyolódás is volt a helyiek felé. Napjainkban az Őrség állami tulajdonú erdeinek kezelője a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatósága, mely összesen 12 045 hektáron gazdálkodik.

Üzemanyag készül a whisky-gyártás során

Becsíphet az autónk, ha túl sokat tankolunk? Az attól is függ, hogy miből. De amíg számunkra továbbra is tilos, addig gépjárműveink nyugodtan leguríthatnak néhány korty whiskyt vagy pálinkát indulás előtt, sőt ettől indulnak be igazán. Aggodalomra semmi ok, az autók nem fognak részegen garázdálkodni tőle.

Jobb klíma, szebb környezet

Hazánk kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése. Az ország zöldítése nemcsak szebbé teszi környezetünket, hanem komoly klímavédelmi jelentősége is van: az erdők meghatározó szerepet játszanak az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében, a szén-dioxid megkötésében, a mikroklíma javításában.

Megnyílt az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás

Pontosan ötven évvel ezelőtt rendezett hazánk vadászati kiállítást Budapesten. Ennyi idő távlatából most, szeptember 25-én a megújult Hungexpón ismét megnyitotta kapuit az „Egy a Természettel” világkiállítás. A rendezvény nem csupán a vadászatról szól, hanem az ember és természet harmóniájáról a fenntarthatóság szellemében.

Követendő példa az ezeréves határnál

Vannak olyan vidékek Romániában, ahol még mindig visszafogottan gondolkodnak a mezőgazdasági társulásról, mert egyesek emlékezetében még mindig elevenen él a szocialista tervgazdaságon alapuló termelőszövetkezeti rémálom. Szerencsére, a rendszerváltás óta eltelt 30 esztendő alatt felnőtt egy nemzedék, amelynek a tagjait már nem kísérti a múlt szelleme.

James Bond lecserélte ikonikus koktélját

A Heineken egy új reklámfilmet mutatott be az új James Bond film, a Nincs idő meghalni közelgő bemutatójának alkalmából, „Worth The Wait”, (Megéri a várakozás) címmel, melynek főszereplője maga James Bond megtestesítője, Daniel Craig.

A Velencei-tó kritikus vízszintjének javításán dolgozik a vízügy

A Velencei-tó kritikus vízszintjének javításán dolgoznak a vízügy szakemberei; vasárnaptól többnapos üzempróbát tartanak, hogy megállapítsák, milyen hatással van a tó vízminőségére és élővilágára, ha megkezdik a vízpótlást a Pátkai-tározóból a tóba - tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatósgóág (OVF) pénteken az MTI-t.

A digitalizált állattenyésztés a kiszámítható jövő kulcsa

Földünk népességnövekedésével az állattenyésztésnek is tartania kell a lépést: ki kell szolgálnia a megnövekedett igényeket a húsáruk iránt úgy, hogy közben az állatjólléttel, a környezeti fenntarthatósággal és a közegészségüggyel kapcsolatos aggályokat is figyelembe veszi.