Back to top

Világbajnok lett a villányi Jammertal Borbirtok vörösbora

Mindeddig példátlan sikert ért el egy magyar vörösbor. A világ egyik legnagyobb presztízsű borversenyét, a Concours Mondial de Bruxelles 2021-et az idén Luxemburgban rendezték meg. Ezen a legmagasabb pontszámot a vörösborok kategóriájában mintegy hét és félezer mintából a villányi Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot 2015 bora kapta, amely elnyerte a Grand Gold Medal Revelation Red Wine díjat.

A világsiker értékét mutatja, hogy ilyen nyílt kategóriában és a verseny történetében először kapta magyar vörösbor ezt a díjat! Sőt, hasonló presztízsű nemzetközi borversenyen sem érte el nyílt kategóriában magyar vörösbor a legmagasabb kiosztott értékelési pontszámot.

A verseny értékét és nagyságát jelzi, hogy ezen az idei megmérettetésen 672 francia, 507 spanyol, 389 olasz és 335 portugál érem született, de ezen a megmérettetésen a világ legjobb vörösbora magyar lett.

A június 17-27. között megtartott borversenyen 300 zsűritag 9 napon keresztül értékelt közel 10 000 beérkezett tételt.

A verseny sajátossága, hogy minden évben más helyszín ad otthont a borok tesztelésének. A verseny zsűrijébe szigorúan olyan neves bírákat választanak, akik globális szinten elismertek. Nemzetközi vevők és szállítók, mérnökök és borászok, újságírók, szakújságírók és kritikusok, kutatók, valamint ipari szervezetek képviselői értékelik a világ minden tájáról beküldött borokat.

A Concours Mondial de Bruxelles elsődleges célja, hogy garanciát nyújtson a fogyasztóknak: objektíven díjazza azokat a kifogástalan minőségű borokat, amelyek valóban kiemelkedő italélményt nyújtanak. Ahogy a honlapjukon megosztják: Belgium büszke arra, hogy egyedülálló eseményt szervez, amelyet a borágazat és a fogyasztók világszerte ismernek és elismernek.

A luxemburgi borversenyről a Jammertal borbirtok két további díjat hozott el: a Cassiopeia MCS*Achird 2016 tétel Nagyarany, a Cassiopeia Franc 2015 pedig Arany érmet nyert.

A borbirtok az eredményt így értékeli: "Ezzel ugyanis átléptük a Rubicont abban az értelemben, hogy bebizonyosodott, létezik világklasszis vörösborok készítésére alkalmas magyar terroir. Ha nem lenne, akkor nyilvánvalóan nem tudott volna a borunk minden egyéb, a világ legjelentősebb területeiről származó versenytársat maga mögé utasítani. Ha csak ezt a megmérettetést vesszük alapul, akkor 3 beküldött mintánkból 2 Nagyarany- és 1 Aranyérmet szereztünk. Ha visszatekintünk birtokunk történetére, akkor az elmúlt évtizedben tucatszámra nyertünk legmagasabb szintű elismeréseket a világ legjelentősebb, legkülönbözőbb helyszínein tartott borversenyein. 240 cm-t senki nem ugrik át véletlenül magasugrásban. Ugyanígy

nem szerencse kérdése jelenlegi kiugró eredményünk sem. Rengeteg előzmény mutatott már ebbe az irányba. Kőkemény, határozott döntéseket igénylő, tudatos és magas szintű professzionális munka gyümölcse a mostani elismerés."

A Jammertal Borbirtok 85 hektáron gazdálkodik, évi 550-600 ezer palackot forgalmaz. Főborásza Kövesdi Zsófia, szőlészeti vezetője Nagy Zsolt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/jbb.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kecskeméti szőlőbűvész - Mathiász János

A szőlőnemesítő és borász Mathiász János grandiózus hagyatékáról évszázaddal halála után ideje a jelentőségének megfelelő helyet adni a nemzeti emlékezetben. A tudósra is emlékezünk, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar és a világ szőlészetének megmentőjeként – mondta a Mathiász János halálának századik évfordulójára szervezett ünnepi konferencián az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

Egri Bikavér egyedi palackban

Színre lépett az Egri Borvidéki Palack, az Egri Borműhelyhez tartozó borászatok kézzel fogható, és hosszú távon használandó „marketing eszköze”. A 2018 óta egyesületi formában működő szervezet tagjai elkötelezettek az iránt, hogy megmutassák, Eger a világ egyik legnagyszerűbb borvidéke.

Nyúlné Pühra Beáta a bortársadalom díjazottja

December elején, a FELIX Kitchen & Bar-ban, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2021” cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. Az idei cím birtokosa Nyúlné Pühra Beáta.

Világsiker a TokajKalauz

Best European Wine Book lett a TokajGuide. November 29-én Párizsban adták át a világ legnagyobb gasztronómiai könyvszemléjének, a Gourmand International Awards díjait a World Cookbook Fair-en.

Nincs mibe tölteni a bort

A szállítmányozásban kialakult késedelmek miatt már üvegből is hiány van világszerte. Ez nehezíti az égetett szeszek és borok készítőinek munkáját. A munkaerőhiány és a megnövekedett árak is kihívások elé állítják az iparág képviselőit.

Kiválasztották a világ legjobb sajtját

Már tudjuk, hogy melyik a világ legjobb sajtja. Az idei sajtvilágversenyen (World Cheese Awards) egy spanyol kecskesajt vitte el a pálmát, amelyről bírálói azt állították, maga a szerelem.

Megmérettettek a Kárpát-medencei borok

Jó 100 éve választják el egykori történelmi borvidékeinket egymástól országhatárok, nem véletlen, hogy – egy év kihagyást követően – a tizenötödik alkalommal megrendezett XV. Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyre a korábbinál is több, mintegy 160 minta érkezett.

A legjobb magyar borászok 2021-ben: az ötösfogat

Szerencsésen megtartotta a Magyar Bor Akadémia, a „Borest a Bor Akadémián” ünnepi estjét. A Pesti Vigadóban tartott eseményen mutatkozhattak be nagyközönség előtt. Emellett egy helyen kóstolhatták nemcsak a határon túli magyar borászok, XV. Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyen díjat nyert tételeit, hanem az Év Bortermelője 2021 díj jelöltjeinek legszebb borait is.

Öntözött szőlők?

Sok vitát kavar szakmai körökben, hogy kell-e, illetve szabad-e öntözni a szőlőt. Aki felvásárlón keresztül értékesít, és kiegyensúlyozott mennyiséget és minőséget szeretne betakarítani, annak a mai időjárási viszonyok komoly kihívást jelentenek. Támogatói és ellenzői egyaránt akadnak, s talán ennek is köszönhető, hogy alig találkozunk gyakorlati példákkal az ágazaton belül.

Katona István díj 2021

A volt Kiskunhalasi Állami Gazdaság egykori igazgatója emlékére, a Magyar Borok Háza Alapítvány által létrehozott Katona István díjat, minden évben két szakembernek adják át, akik munkásságuk során a magyar szőlő-bor ágazatot segítették. Egy olyan személy kapja, aki a tudományt, s egy aki a gyakorlatot műveli kimagasló módon. Az idei díjátadóra Verpeléten került sor.