0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Világbajnok lett a villányi Jammertal Borbirtok vörösbora

Mindeddig példátlan sikert ért el egy magyar vörösbor. A világ egyik legnagyobb presztízsű borversenyét, a Concours Mondial de Bruxelles 2021-et az idén Luxemburgban rendezték meg. Ezen a legmagasabb pontszámot a vörösborok kategóriájában mintegy hét és félezer mintából a villányi Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot 2015 bora kapta, amely elnyerte a Grand Gold Medal Revelation Red Wine díjat.

A világsiker értékét mutatja, hogy ilyen nyílt kategóriában és a verseny történetében először kapta magyar vörösbor ezt a díjat! Sőt, hasonló presztízsű nemzetközi borversenyen sem érte el nyílt kategóriában magyar vörösbor a legmagasabb kiosztott értékelési pontszámot.

A verseny értékét és nagyságát jelzi, hogy ezen az idei megmérettetésen 672 francia, 507 spanyol, 389 olasz és 335 portugál érem született, de ezen a megmérettetésen a világ legjobb vörösbora magyar lett.

A június 17-27. között megtartott borversenyen 300 zsűritag 9 napon keresztül értékelt közel 10 000 beérkezett tételt.

A verseny sajátossága, hogy minden évben más helyszín ad otthont a borok tesztelésének. A verseny zsűrijébe szigorúan olyan neves bírákat választanak, akik globális szinten elismertek. Nemzetközi vevők és szállítók, mérnökök és borászok, újságírók, szakújságírók és kritikusok, kutatók, valamint ipari szervezetek képviselői értékelik a világ minden tájáról beküldött borokat.

A Concours Mondial de Bruxelles elsődleges célja, hogy garanciát nyújtson a fogyasztóknak: objektíven díjazza azokat a kifogástalan minőségű borokat, amelyek valóban kiemelkedő italélményt nyújtanak. Ahogy a honlapjukon megosztják: Belgium büszke arra, hogy egyedülálló eseményt szervez, amelyet a borágazat és a fogyasztók világszerte ismernek és elismernek.

A luxemburgi borversenyről a Jammertal borbirtok két további díjat hozott el: a Cassiopeia MCS*Achird 2016 tétel Nagyarany, a Cassiopeia Franc 2015 pedig Arany érmet nyert.

A borbirtok az eredményt így értékeli: „Ezzel ugyanis átléptük a Rubicont abban az értelemben, hogy bebizonyosodott, létezik világklasszis vörösborok készítésére alkalmas magyar terroir. Ha nem lenne, akkor nyilvánvalóan nem tudott volna a borunk minden egyéb, a világ legjelentősebb területeiről származó versenytársat maga mögé utasítani. Ha csak ezt a megmérettetést vesszük alapul, akkor 3 beküldött mintánkból 2 Nagyarany- és 1 Aranyérmet szereztünk. Ha visszatekintünk birtokunk történetére, akkor az elmúlt évtizedben tucatszámra nyertünk legmagasabb szintű elismeréseket a világ legjelentősebb, legkülönbözőbb helyszínein tartott borversenyein. 240 cm-t senki nem ugrik át véletlenül magasugrásban. Ugyanígy

nem szerencse kérdése jelenlegi kiugró eredményünk sem. Rengeteg előzmény mutatott már ebbe az irányba. Kőkemény, határozott döntéseket igénylő, tudatos és magas szintű professzionális munka gyümölcse a mostani elismerés.”

A Jammertal Borbirtok 85 hektáron gazdálkodik, évi 550-600 ezer palackot forgalmaz. Főborásza Kövesdi Zsófia, szőlészeti vezetője Nagy Zsolt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/jbb.hu