Back to top

Sporthorgász Ifjúsági Világbajnokság

A több mint 750 ezer hazai horgász, illetve a magyar sporthorgászat elismerése, hogy a XXV. U25, a XXXIV. U20, és a XIII. U15 Utánpótlás Világbajnokságnak ad helyet Magyarország. A helyszín Szolnok, az Alcsi-szigeti Holt- Tisza és Nagykunsági-főcsatorna.

Alcsi Holt-Tisza, Szolnok
Alcsi Holt-Tisza, Szolnok
Fotó: Alcsi Holt-Tisza Szolnok
A héten több alkalommal volt a résztvevőknek lehetőségük tréningezni kipróbálni a verseny helyszínét, előkészíteni a vizet, illetve „felkészíteni” a halakat is a péntek-szombati versenynapra. Tehát tulajdonképpen a csata már hétfőn reggel 9.50-kor az első nehéz etetéssel megkezdődött.

Maga a horgászat azonban pénteken és szombaton is délelőtt 10-kor kezdődik és bármilyen hihetetlen, a verseny szervezői minden érdeklődőt, szurkolót szívesen látnak a horgászok háta mögé: Szolnokon az Alcsi-szigeti Holt-Tiszán és Kenderes-Bánhalma mellett a Nagykunsági-főcsatornán.

9 ország fiataljai küzdenek a három kategóriában. A 15 és a 20 évalattiak versenyében 7-7 nemzet fiataljai versenyeznek, az U25-ös korosztályban pedig 8 ország fiai küzdenek a világbajnoki címért.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/MOHOSZ

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiválasztották a világ legjobb sajtját

Már tudjuk, hogy melyik a világ legjobb sajtja. Az idei sajtvilágversenyen (World Cheese Awards) egy spanyol kecskesajt vitte el a pálmát, amelyről bírálói azt állították, maga a szerelem.

A sportolók kiállnak az öttusalovaglás mellett

Az összes brit és magyar olimpiai érmes öttusázó, valamint 11 másik országból további ötkarikás érmesek - összesen negyvenhatan - levélben fordultak Thomas Bachhoz, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökéhez, hogy járjon közbe az öttusalovaglás megmentéséért.

Az alga lehet a jövő élelmiszere?

A világ egyre népesebbé válásával és a klímaváltozás fokozódásával egyre sürgetőbb kérdés lesz, hogy hogyan tudunk fenntarthatóbb módon táplálkozni. A fehérjével teli rovaroktól a laboratóriumban tenyésztett húsig egyre több zöldebb alternatívákat kutatnak, a legújabb felfedezett pedig nem más, mint az alga.

Megmérettettek a Kárpát-medencei borok

Jó 100 éve választják el egykori történelmi borvidékeinket egymástól országhatárok, nem véletlen, hogy – egy év kihagyást követően – a tizenötödik alkalommal megrendezett XV. Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyre a korábbinál is több, mintegy 160 minta érkezett.

Mostantól a futószár másik végén

Befejezte pályafutását Magyarország eddigi legsikeresebb lovastornásza. A nyár végi felnőtt lovastorna-világbajnokságon, a Nemzeti Lovardában láthattuk versenyzőként utoljára pályára lépni a kaposvári Bence Balázst, aki kerek húsz év után fejezte be pályafutását.

Feltérképezték a Tisza szennyezettségét a forrástól a torkolatig

A Tisza teljes hosszának feltérképezésével zárult az a határokon átnyúló program, amelyet a Tiszai PET Kupa két évvel ezelőtt indított el a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) támogatásával, a Tiszta víz, boldog Tisza program során a PET Kupa szakemberei, önkéntesei, hulladékgazdálkodási szakértői mérték fel a műanyagszennyezés gócpontjait.

10 lenyűgöző díszhal akvaristák számára

Akváriumot szeretne otthonában? Talán a család legkisebb tagja szeretné, hogy szerezzen be egy aranyhalat? Bár semmi baj nincs ezekkel a klasszikus narancssárga akváriumlakókkal, rengeteg más csodálatos díszhal faj létezik, amelyeket biztonságosan és felelősségteljesen tarthat házikedvencként.

Az év mentes séfje

Negyedik alkalommal rendezett vegán szakácsversenyt a Csak a Mentes fesztiválok szervezője, Hercegh Andrea olyan amatőr szakácsok számára, akik egészségügyi okokból vagy életmódválasztás miatt hús-, tej-, liszt-, cukormentesen főznek.

Tíz év alatt harmadukkal mentek össze a szardíniák

Megváltozott a légköri és az óceáni cirkuláció, emelkedik a hőmérséklet, a halak egyre kevesebb táplálékot találnak a vizsgált területen. Tíz éve még 15 centiméter volt egy szardínia átlagos hossza, ma már csak 11 centiméter.

Az érrendszeri betegségek kockázatát is csökkentheti a halfogyasztás

Az érrendszeri betegség a második vezető halálozási ok a világon, ezért fontos, hogy tudjuk, hogyan csökkenthetjük a kockázati tényezőket már idejekorán.