Back to top

Barista krumplitej a svédektől

A svédek mélyre ásták magukat a tejpótlók témájában és felfedeztek egy új növényi alapú alternatívát az italkészítéshez: a zseniális burgonyát.

A növényi alapú tejpótlók nem újdonságok a piacon. Magyarországon is szinte minden nagyobb üzletben kapható legalább néhány fajta ilyen ital, zabból, rizsből, mandulából.

A svéd Veg of Lund cég egy új márkát dobott piacra DUG elnevezéssel, amelynek az alapja a burgonya. A terméknek jelenleg három változata létezik: Original, Barista és a cukrozatlan, az Unsweetened.

Hogyan sikerült a burgonyából tejpótlót előállítani? A gyökerek a tudományban és a kutatásban keresendők. Eva Tornberg professzor vezetésével a lundi egyetemen fejlesztették ki a szabadalmaztatott emulziós technológiát, amelynek során új módszereket fejlesztettek ki a burgonya erejének kiaknázására.

Az ital összetételében természetesen a burgonya mellett mások is helyet kaptak, többek között borsófehérje, repceolaj és cikóriából származó rost.

A gyártó biztosítja, hogy a gyártási folyamat során nem használnak szóját, glutént, dióféléket vagy állati összetevőket.

A DUG Originalt napi fogyasztásra ajánlják, kávéhoz és teához, keverhető gabonapelyhekhez, vagy csak egyszerűen pohárból meginni. Főzéshez és sütéshez is kiváló. Egyedülálló burgonya- és repceemulziójának köszönhetően az összetevők nem válnak el egymástól, függetlenül attól, hogyan használják.

Mivel burgonyából készül, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal, fehérjével és szénhidrátokkal.

Gondoskodtak arról is, hogy a klasszikus tejhez hasonlóan habosodjon, ez a DUG Barista, amely krémesebb állagú, és a gyártók szerint remek tejhab készíthető belőle, ezért ajánlják baristáknak latte és cappuccino készítéséhez. „Melegítsük fel, és verjünk belőle barista minőségű habot, vagy öntsük egyenesen egy csésze kávéba vagy teába” - ajánlják a honlapjukon.

Aki úgy gondolja, hogy a legtöbb növényi ital túl édes, azoknak is jó hírrel szolgálhatnak, mert elkészítették a cukormentes változatot, a DUG Unsweetened-et.

DUG Unsweetened

A gyártó cég felhívja a figyelmet arra, hogy a burgonya fő nyersanyagként való felhasználásával a

kétszer kevesebb termőföldet használ fel, mint amennyi a zab termesztéséhez kellene, és 56-szor kevesebb vizet használ, mintha mandulából készítené.

A zab és a mandula a két leggyakrabban használt termék a növényi alapú tejhelyettesítők előállításához. Továbbá a termék előállítása során a szén-dioxid-kibocsátás 75 százalékkal alacsonyabb, mint a hagyományos tejnél.

Burgonya alapú italaikat jelenleg Svédországban és az Egyesült Királyságban árusítják, és a tervek szerint a forgalmazást kiterjesztik a Nyugat-európai országokra is. A termékek elérhetőek a Navesu és az Amazon platformokon. A gyártó weboldalán hat darab 1 literes kartondoboz 12,50 fontért (kb. 5200 Ft) vásárolható meg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

A szerb sljivovica is felkerült az UNESCO szellemi világörökségi listájára

A tölgyhordóban érlelt szilvapárlat, a sljivovica csütörtökön felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi világörökségi listájára.

Négy országban is értékesítették az illegális lóhúst

Illegális vágásból származó lóhús engedély nélküli értékesítése és ennek segítése miatt előállítottak 41 embert Spanyolországban, a húst a spanyol piac mellett Belgiumban, Németországban és Olaszországban értékesítették - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) csütörtökön.